hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türk tipi AIDS ilacı

    Türk tipi AIDS ilacı
    expand

    Köln Üniversitesi Viroloji Bölümü'nde Türkiye'den getirilen HIV'li hastalara ait kanların genotipik direnç testleri yapılıyor. Türkiye'deki HIV'li hastalar için ilk kez yapılan genotipik direnç testleri sayesinde bunların hangi ilaçları almaları gerektiği tam olarak tespit edilecek.

    Köln Üniversitesi Viroloji Bölümü'nden Prof. Dr. Baki Akgül, bugüne kadar Türkiye'deki HIV'li hastalara virüs tip tayini yapılmadan ilaç verildiğini belirterek, “Genotipik direnç testi yapılmadan verilen ilaçlardan hastaların çoğu zaman beklenen faydayı görmesi mümkün değildi" dedi.

    Bu çalışma Almanya Eğitim ve Araştırma Bakanlığı (BMBF) tarafından destekleniyor. Viroloji Bölümü'nde Çalışma Grubu Başkanı olarak görev yapan Prof. Dr. Baki Akgül, böyle bir çalışmanın Türkiye'deki hastalar için ilk kez yapıldığını ifade etti.

    Genetik Uzmanı Prof. Dr. Akgül, bugüne kadar Türkiye'deki HIV'li hastalara virüs tip tayini yapılmadan ilaç verildiğini belirterek, “Genotipik direnç testi yapılmadan verilen ilaçlardan hastaların çoğu zaman beklenen faydayı görmesi mümkün değildi. Çünkü HIV virüsü, verdiğiniz ilaca dirençli olabilir" dedi.

    GENOTİPİK DİRENÇ TESTİ ŞART

    HIV ve Human Papilloma Virus (HPV) konusunda yaptığı başarılı çalışmalarla tanınan Prof. Dr. Baki Akgül konuyla ilgili şu bilgileri verdi:

    “Hastaların genotipik testleri yapılarak, taşıdıkları HIV virüslerinin hangi ilaçlara dirençli olduğunun tespiti çok önemli. Genotipik direnç testi yapılmadan hastaya doğru ilaç verilemiyor. Genotipik testi yaptıktan sonra hastaya piyasadaki hangi ilaçların verileceği tespit ediliyor ve tedavi ona göre yapılıyor. Yani hasta, HIV genlerindeki direnç mutasyonlarının belirlenmesinin ardından virüslerin direnç gösteremeyeceği ilaçları alıyor.

    Bu tespitin ardından doktorları ilaçlar konusunda yönlendiriyor ve hastanın daha iyi fayda görmesini sağlıyoruz. Direnç testleri sonunda hastalar Nükleozit revers transkriptaz inhibitörleri, Non-nükleozit revers transkriptaz inhibitörleri, Proteaz inhibitörleri, Fizyon ve giriş inhibitörleri ile Entegraz inhibitörleri olarak sınıflandırılıyor. Alacağı ilacı bu sınıflandırma belirliyor. Genotipik direnç testleri ABD ve Avrupa'da zaten yapılıyor. Türkiye'de bazı üniversiteler bu konuda yeni yeni çalışmalara başladılar"

    HASTALAR SORUNSUZ YAŞAYABİLİRLER

    HIV ile ilgili çalışmaların hızla devam ettiğini belirten, Prof. Dr. Baki Akgül, “Tüm bu çalışmalarımızla hastalarımıza yardımcı olmak istiyoruz. HIV'e karşı dünyada aşı araştırmaları yapılıyor. Ancak şu ana kadar net bir sonuç elde edilmiş değil. Fakat piyasada olan ilaçlarla hastanın ömrünü çok rahat uzatabiliyoruz. Hastalar günlük yaşamlarını sürdürebiliyorlar" diye konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow