hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "40 yılda 40 milyon kişi ölecek!"

    40 yılda 40 milyon kişi ölecek
    expand

    California Üniversitesi öncülüğünde yürütülen bir araştırma, sigara içenlerin tüberküloza yakalanma ve hayatlarını kaybetme risklerinin dehşet verici boyutta olduğunu ortaya koydu. Buna göre, önümüzdeki 40 yılda 40 milyon kişi sigaraya bağlı tüberkülozdan yaşamını yitirecek.

    Sigara, damar hastalıkları ya da akciğer kanseri gibi yaygın bilinen hastalıkların dışında, tüberküloz aracılığıyla da insan sağlığını tehdit ederken, yapılan hesaplamalar, sadece sigaraya bağlı tüberkülozdan gelecek 40 yıl içinde 40 milyon kişinin hayatını kaybedeceğini ortaya koyuyor. California Üniversitesi'nin önderliğinde yürütülen araştırma, sadece sigara içenlerin tüberküloza yakalanma olasılıklarının yüksek olduğunu göstermekle kalmıyor, bu hastalığın ölümle sonuçlanma oranının da sigara içenler için yüksek olduğunu ortaya koyuyor.

    Araştırmaya göre, dünya genelinde sigara içenlerin büyük bölümü, sigara karşıtı yasal düzenlemelerin yeterince güçlü olmadığı, aynı zamanda tüberkülozun sıklıkla görüldüğü ülkelerde yaşıyor, bu durum da ölüm oranlarının artması için uygun bir zemin hazırlıyor.

    Sigara içmek ya da pasif içici olmak tüberkülozun yayılmasına sebep olduğu ve hastalığın enfeksiyon aşamasından aktif  tüberküloza dönüşmesini hızlandırdığı için, tütün ürünleri kullanımını azaltmadan, BM ve Dünya Sağlık Örgütü'nün bu hastalığa yönelik milenyum hedeflerinde öngörülen rakamlara ulaşmak mümkün görünmüyor. Araştırma, sigara kullanım oranlarının düşmemesi durumunda, sadece sigara nedeniyle gelecek 40 yılda tüberkülozdan 40 milyon kişinin hayatını kaybedeceği öngörüsünde bulunuyor.

    Tüberküloza yönelik milenyum hedefi, 2015 yılında bu hastalığa bağlı ölümlerin sayısını 1980 rakamlarının yarısına indirebilmek olarak açıklanmıştı. BM'nin milenyum hedefleri, üye ülkelerde tüberkülozda olgu bulma oranının yüzde 50'lerden yüzde 75'e çıkarılmasını, hastaların tedavi başarısında ise oranın yüzde 85'e ulaşmasını öngörüyor. BM'nin hedeflerine göre, her 100 bin kişide 300 olan hastalık yaygınlık oranı, 2015 yılında yüzde 50'ye, 100 bin kişide 30 olan ölümle sonuçlanma oranı da yüzde 50 azalarak 15'e indirilecek.

    California Üniversitesi'nin araştırması, sigara kullanımı başta olmak üzere tüberkülozu tetikleyen unsurların önüne geçilememesi durumunda, bu rakamlara ulaşılmasının mümkün olmayacağını savunuyor.

    Araştırmayı değerlendiren İzmir Tütün Kontrol Kurulu Başkanı, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Kılınç, bu konuya ilişkin büyük ölçekli ilk çalışma olma özelliğini taşıyan araştırmanın, çok çarpıcı gerçeklerin altını çizdiğini kaydetti.

    Sigara tedaviyi de zorlaştırıyor

    Tüberkülozun oluşmasına neden olan sosyo ekonomik koşullarla sigara içmenin yaygınlaşmasını sağlayan koşulların çakıştığını ifade eden Prof. Kılınç, bir ülkede sosyo ekonomik koşulların iyileşmesi ve hayat standardının yükselmesinin tüberküloz gibi, sigaranın yaygınlaşmasını da engelleyeceğini söyledi. Sigaranın "saç telinden ayak parmağına kadar" insan vücudundaki her noktaya zarar verdiğini ve bağışıklık sistemini baskıladığını ifade eden Kılınç, şunları kaydetti:

    "Tüberkülozda, aktif hastayı tedavi ettiğinizde ve çevresindekilere koruyucu tedavi uyguladığınızda bir sonuç elde edersiniz. Ne kadar tedavi ederseniz edin, virüsü öldürürsünüz ama vücudun tamiri bağışıklık sistemi ile mümkün. Enfekte olmuş kişide aktif hastalığın oluşması da bağışıklık sistemine bağlıdır, sosyoekonomik koşulların düşük olması buna zemin hazırlar. Aynı şekilde sigara kullanımı da bağışıklık sistemini baskılar ve sizi tüberkülozun da aralarında bulunduğu pek çok hastalığa karşı savunmasız bırakır. Tahmin etmediğiniz hastalıklarda da durum aynıdır, örneğin apandisit ameliyatı olursunuz, yara yeriniz daha geç iyileşir ya da akciğer komplikasyonu riskiniz artar. Savunma hücreleriniz baskılanmış olduğu için sigara içen kişilerde, hertürlü sağlık sorununun iyileşmesi gecikir, çoğu kez hasta tam olarak iyileşemez. Ben sigara içmeyi, bu anlamda, kabak lastikleri olan bir arabayla ıslak zeminde gitmeye benzetiyorum, bir fren anında kayarsınız."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow