hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    AIDS vakalarının yüzde 90'ı Rusya ve Ukrayna'da

    AIDS vakalarının yüzde 90ı Rusya ve Ukraynada
    expand

    Rusya Federal AIDS Merkezi Müdürü Vadim Pokrovski, 1 Aralık AIDS ile Mücadele Günü öncesi tüyler ürperten istatistiklere dikkat çekti. Yeni AIDS vakalarının yüzde 90'ı Rusya ve Ukrayna'da kaydediliyor. Rusya'da kayıtlı AIDS'li sayısı 532 bini geçerken, Ukrayna'da bu rakam 360 binin üzerinde. Gerçek rakamın bunun 2 katından fazla olduğu belirtiliyor.

    1 Aralık Dünya AIDS gününde Doğu Avrupa'da hastalığın ciddi boyutu bir kez daha hatırlandı.

    Birleşmiş Milletler verilerine göre son dönemde AIDS hastalığının en hızlı yaygınlaştığı yerin Doğu Avrupa olduğunun altını çizen Pokrovski, şu bilgileri verdi:

    "Yeni AIDS vakalarının yüzde 90'ı Rusya ve Ukrayna'da kaydediliyor. 2010 yılında Rusya'da 58 bin 428 yeni vaka kayıtlara geçti. Bu yılın ilk 10 ayında yeni vaka sayısı geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 9,6 artarak 48 bin 363'e yükseldi. Yıl sonuna kadar bu rakamın 62 bini geçmesi bekleniyor."

    Rusya'nın, Haiti ile birlikte AIDS hastalığı kapma riskinin en yüksek olduğu ülkeler kategorisinde yer aldığını vurgulayan uzman, ülkede kayıtlı AIDS hastalarının sayısının 532 binin üzerinde olduğuna, hastaların yüzde 2,2'sini 30-35 yaş arası erkeklerin oluşturduğuna işaret etti.

    Rusya'da AIDS hastalarının gerçek sayısının resmi rakamın 1,5-2 kat üzerinde olduğuna dikkat çeken uzman, resmi verilere göre, ülkede 1987 yılından bu yana 104 bin 257 kişinin AIDS'in yol açtığı hastalıklar sonucu hayatını kaybettiğini aktardı.

    Pokrovski ayrıca, AIDS hastalığının ilk 10 yıl boyunca hiç belirti vermeyebildiğini hatırlattı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow