hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Diş çürüğü kilo aldırabilir!"

    Diş çürüğü kilo aldırabilir
    expand

    Akdeniz Üniversitesi (AÜ) DişHekimliği Fakültesi Periodontoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Özgöz, çürüklerin yol açacağı diş kaybının gıdaların çiğnenmeden yutulmasıyla mideyi yoracağını ve obeziteye neden olacağını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yrd. Doç. Dr. Mehmet Özgöz, Türkiye'dediş fırçalama alışkanlığının yeterince verilmediğini ve diş sağlığına dikkat edilmediği belirterek,Türkiye'de insanların yüzde 85'inin diş sorunu yaşadığını, bu oranın yüzde 50'sini çürüklerin oluşturduğunu kaydetti.

    Avrupa ile Türkiye arasında diş fırçası değiştirme süresini kıyaslayan Özgöz, "Avrupalının 3 ayda bir değiştirdiği diş fırçasını Türkiye'de insanlar ortalama yılda bir kez değiştiriyor" dedi.

    Özgöz, kişi başı yıllık diş macunu kullanma oranlarının ABD'de 650 gram, İngiltere'de 350 gram, İtalya'da 270 gram ve İspanya'da 250 gram olduğunu,Türkiye'de 60 ile 70 gram arasında değiştiğini bildirdi.

    Diş fırçalama konusunda anne ve babaların çocuklarına örnek olmasıgerektiğini belirten Özgöz, "Ailelerin bu konuda çocuklarının üzerine yeterince düşmemesinin temelinde eğitimsizlik var. İnsanlar nüfus cüzdanını nasıl her zaman yanında taşıma gereği duyuyorsa diş fırçasını da taşıma ve kullanma gereğini hissetmesi gerek" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Öğütülmeden tüketilen gıda, obezite kaynağı

    Ağız ve diş sağlığını düşünen bireylerin şikayetleri olmasa bile mutlaka 6 ayda bir diş hekimine gitmesini öneren Yrd. Doç. Dr. Özgöz, "Diş çürüklerinin önemli bir sebebi fırça kullanmamak. Öncelikle gıdaların ağızda öğütülmesigerekir. Sindirim ağızda başlar. Çürüklerin yol açacağı diş kaybı gıdaların çiğnenmeden yutulmasıyla mideyi yoracak ve obeziteye neden olacaktır" diye konuştu.

    Diş üzerine yapışabilen yumuşak veya şeker içeren gıdaların tüketilmesinden sonra dişlerin mutlaka fırçalanması gerektiğini kaydeden Özgöz,"O an için fırçalanmıyorsa bile suyla yapılacak gargara, fırçalama kadar etkili olmasa bile geçici bir tedbir" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow