hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sinop 2017 referandum seçim sonuçları | Anlık sonuçlar: “Evet” ve “Hayır” oranları

    Sinop 2017 referandum seçim sonuçları | Anlık sonuçlar: “Evet” ve “Hayır” oranları
    expand

    Sinop 2017 referandum seçim sonuçları üzerinden anlık sonuçlar “Evet” ve “Hayır” oranları açıklanmaya başlarken, ilin ilçelerinde son durum nedir? Karadeniz’in en uç noktasında bulunan Sinop’ta 2010 halk oylamasında 73.262 (yüzde 60.4) evet oyu çıkarken bugün yapılan Anayasa değişikliği maddeleri oylamasında verilerde sistemde yerini aldı? Ayancık, Boyabat, Dikmen, Durağan, Erfelek, Gerze, Saraydüzü, Türkeli ilçelerinde son durum nedir? İlçe ilçe Sinop referandum seçim sonuçları haber içeriğimizde…

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sinop 2017 referandum seçim sonuçları açıklanmaya başlarken, anlık sonuçlar olarak “Evet” ve “Hayır” oranları netleşmeye başladı. 7 yıl önce yapılan halk oylamasında %60 evet oyu çıkartan ilde, Ayancık, Boyabat, Dikmen, Durağan, Erfelek, Gerze, Saraydüzü, Türkeli ilçelerinde sonuçlar ne durumda?

    İLÇE İLÇE SİNOP REFERADUM SEÇİM SONUÇLARI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

    Sinop sonuçlar anbean güncellenecektir.

    TÜRKİYE GENELİ SONUÇLARI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

    2015

    Sinop 2017 referandum seçim sonuçları | Anlık sonuçlar: “Evet” ve “Hayır” oranları

    1 Kasım 2015 genel seçimlerde Sinop şehrinde 762 sandık açıldı. Toplam seçmen sayısı olarak 154707 olarak belirlenirken, oy vermeye giden kişi sayısı 130506. Şehirde katılım oranı yüzde 84. Ak Parti 71770 kişiden oy alırken, oy yüzdesi: %56. Cumhuriyet Halk Partisi 37953 kişiden oy alırken, oy yüzdesi: %29. Milliyetçi Halk Partisi 11090 kişiden oy alırken, oy yüzdesi: %8. Saadet Partisi 1067 kişiden oy alırken, oy yüzdesi: %0.84 olarak belirlenmiştir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow


    Madde madde anayasa değişiklikleri

    2010

    2010’da yapılan halk oylamasında Sinop’ta 720 sandık açıldı. Toplam seçmen sayısı şehirde 149240 olarak tespit edilirken, katılım oranı yüzde 82 oldu. Evet oyu verenlerin sayısı: 73262 (yüzde 60). Hayır oyu verenlerin sayısı 47951 (yüzde 40).

    2017 halk oylamasında Türkiye'de 81 ile bağlı 50 bin 274 muhtarlıkta 167 bin 140 sandık kuruldu. Referandumda seçmen sayısı 55 milyon 319 bin 222 kişi olarak belirlendi. Bu seçmenlerin sandıkta verecekleri karara göre Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kabul edilecek yahut reddedilecek.

    Siyasi partiler uzun zamandır 16 Nisan için hazırlıklarını yapıyor. Halk oylaması öncesinde TBMM'de yer alan partilerden Adalet ve Kalkınma Partisi (AK PARTİ) ile Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) referandumda 'Evet' vereceklerini açıklarken, muhalefet partileri Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) ise referandumda 'Hayır' oyu kullanacaklarını açıkladılar. Öte yandan 1 Kasım 2015 Genel Seçimlerinde yüzde 10 olan seçim barajını geçemeyerek Meclis'in dışında kalan partiler de referandum öncesinde oylarının ne olacağını paylaştılar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Halk oylaması: 7’inci kez oluyor

    Türkiye Cumhuriyeti'nde vatandaşlar 7. kez referandum için sandık başına gidiyor. İlk referandum 1961 yılında yapıldı. Ardından 1982, 1987, 1988, 2007 ve 2010 yıllarında referandumlar yapıldı. Türkiye'de yapılan referandumlardan 'Hayır' oyunun yüksek çıktığı tek referandum 1988 yılında yapılan referandum oldu. Bu referandumda 1982 Anayasası'nın 127. maddesindeki yerel seçimlerin 1 yıl erkene alınıp alınmaması konusu oylamaya sunuldu.

    Adalet ve Kalkınma Partisi (AK PARTİ) iktidarı sürecinde Türkiye, iki defa referanduma gitti. İlk olarak 2007'de cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi başta olmak üzere birtakım anayasa değişiklikleri halkoylamasına sunuldu. 2007 referandumunda 'Evet' verenlerin oranı %68,95 olurken, 'Hayır' oylarının oranı ise %31.05 oldu.

    Osmanlı’da il nasıl yönetiliyordu?

    Wikipedia sitesinden alınan kaynaklar doğrultusunda: Osmanlı yönetimi altında il, bir süre barış içinde yaşadı. Ancak patlak veren Celali ve Suhte ayaklanmaları sırasında büyük sıkıntılar çekti. 1558'de Kanuni'nin oğulları Selim ve Beyazıt arasında çıkan saltanat kavgasından sonra Anadolu'da karışıklar giderek arttı. İran'a sığınan Beyazıt geri dönmesi kaygısıyla Rumeli askerinin Amasya-Tokat arasında bekletilmesine karşın, yöredeki olaylar azalmadı. Sinop, Bafra ve Ladik'te suhteler halkın can, mal ve namusuna saldırıyorlardı. Devlet görevlilerinden ve halktan bazı kişiler'de, suhtelere yardımcı oluyorlardı. Kastamonu Sancakbeyi Süleyman Bey'de İstanbul'a gönderdiği mektupta Boyabat, Sinop, Durağan kadılıklarına zekat, sadaka ve benzer adlarla zorla para toplayan suhtelerden ve rüşvet karşılığı bunlara yardım eden hazine tahsildarlarından yakınıyordu. 1567-1568'de olayların daha da artmış olduğu; il kadısının İstanbul'a gönderdiği mektupta anlaşılmaktadır. Bolu'da soygunlar düzenleyen iki suhte topluluğu, devlet giriştiği hareket sırasında ile çekildiler. İldeki eylemleri yakınma konusu olunca devlet, Bursa Sancakbeyine suhteri cezalandırma görevi verdi. 200 kadar sipahi seferden alıkonularak suhteler üzerine gönderildi. Ancak sipahiler suhtelerle çarpışmaya yanaşmadılar. Boyabatlı Söyleme ve Kara Hüseyin adındaki suhtelerin başkanlığında hareket eden gruplar, yöredeki tüm kasabaları haraça bağladığı gibi, il kadısının yolunu kesip bir adamı öldürdüler.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow


    Türkiye sandık başında

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow