hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bursaspor'un tarihini değiştirecek mektup

    Bursasporun tarihini değiştirecek mektup
    expand

    Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Mehmet Süme, Osmanlı arşivlerinde spor tarihini araştırırken 1963 yılında kurulduğu ifade edilen Bursaspor'a ait 1919 tarihli kulübün kurucu başkanı tarafından mühürlenmiş bir belge tespit etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    AİBÜ Beden Eğitimi ve Meslek Yüksekokulu'nda görevli bir öğretim üyesi arkadaşının ricası üzerine Başbakanlık Osmanlı arşivlerinde spor tarihini araştıran Yrd.Doç.Dr. Mehmet Süme, ilginç bir tarihi olayla karşılaştı. Osmanlıca yazılmış olan evrakları inceleyen Yrd.Doç.Dr. Süme, Bursaspor Kulübü Kurucu Başkanı'nın 1919 yılında İstanbul Levazım Müdürlüğü'ne yazdığı mektubu buldu. Mektupta İstanbul Levazım Müdürlüğü'nün satmak için müzayedeye çıkardığı cimnastik direkleri ile spor aletlerinin bedeli karşılığında kulübe gönderilmesi talebinde bulunuluyor.

    Bursaspor Kulübü tarafından gönderilen mektupta şu ifadeler yer alıyor:

    "Yüce makamınıza, Efendim Hazretleri, günlük İstanbul gazetelerinin ilanlar kısmında müdüriyetiniz tarafından müzayede ile satılacağı bildirilen cimnastik direklerinin değeri ne ise Bursaspor Kulübü adına gönderilmesini istirham ederim. Ne kadar var ise tamamının gönderilmesini talep ile değerlerini bir an evvel aşağıdaki adrese bildirmenizi istirham ederek üstün saygılarımızın kabulünü binlerce niyaz eylerim efendim. Bursaspor Kulübü Kurucu Başkanı. 17 Mayıs 1335"
    Görev yaptığı üniversitedeki bir öğretim üyesinin isteği üzerine Başbakanlık Osmanlı arşivlerinde Selim Sırrı Tarcan ile ilgili araştırmalar yaparken Bursaspor'un izine rastladığını belirten Yrd.Doç.Dr. Süme, "Belge 1335 yılını gösteriyordu. Miladi takvime çevirdiğimizde bu 1919 yılına denk geliyor. Bursaspor'un tarihine bakınca kuruluşunun 1963 yılında olduğu belirtiliyor, fakat bende ki belgede 1919 olarak görülüyor" dedi.

    Yrd.Doç.Dr. Süme belgenin kendisini heyecanlandırdığını vurgulayarak, "Bu belge açıkçası beni de heyecanlandırdı. Daha sonra belgeyi latin harflerine çevirdim. Bunun üzerine bu bilgi ortaya çıktı. 1919 yılında İstanbul Levazım Müdürlüğü'nün elinde çeşitli cimnastik direkleri ve spor aletleri varmış. Bu spor aletlerini ve cimnastik direklerini müzayede ile satışa çıkarmış. Bunun içinde o dönem İstanbul'da yayın yapan gazetelere ilan vermiş. Bursaspor Kulübü Başkanı bundan haberdar oluyor ve Levazım Müdürlüğü'ne mektup gönderiyor. Belgeye 17 Mayıs 1335 diye de tarih koymuş. Belgenin altına da günümüz türkçesiyle Bursaspor Kurucu Başkanı yazmış ve altına imza atmış fakat isim yazmamış. Fakat en önemlisi belgenin altına mühür vurmuş ve mühürde 335 yazıyor yani 1335. Mühürün üzerindeki tarihten Bursaspor'un bu tarihte kurulduğunu net bir şekilde anlıyoruz" diye konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow