hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Rum taraftarlar Galatasaray'a saldırdı

    Rum taraftarlar Galatasaraya saldırdı
    expand

    Galatasaray Bayan Voleybol Takımı, CEV Cup 2. Tur 2. maçında, Apollon Hall Limassol'da Güney Kıbrıs temsilcisi Apollon Limassol'u 3-0 mağlup ederken Rum taraftarlar maç sırasında olay çıkardı. Polis biber gazı kullanarak tribünleri boşalttı.

    Galatasaray Bayan Voleybol Takımı, CEV Cup 2. Tur 2. maçında, Apollon Hall Limassol'da Güney Kıbrıs temsilcisi Apollon Limassol ile karşılaştı. Mücadeleden 3-0 galip ayrılan Sarı-kırmızılılar, CEV Cup'ta son 16 takım arasına kaldı.Milliyet'in haberine göre ise maçın ilk setinin ortalarından itibaren sahaya yabancı madde yağdıran Rum taraftarlar mücadelenin son bölümünde taşkınlıklarını daha da artırdı.

    Apollon Limassollu bir taraftar sahaya girerken güvenlik güçleri biber gazı kullanarak tribünleri boşalttı.

    Bazı Galatasaraylı oyuncuların biber gazından etkilendikleri gözlenirken sarı-kırmızılı ekip geniş güvenlik çemberi altında kaldıkları otele gönderildi.

    Kıbrıs Postası gazetesine göre ise maçın kaybedilmesinin kesinleşmesinin ardından fanatik Rum taraftarlar sahaya çakmak, bozuk para, pet şişe atmaya başladı.

    Büyük bir çöp bidonunu bile sahaya fırlatan taraftarlardan birisi ise maçın sonuna doğru sahaya indi. Söz konusu taraftar Rum polisince derhal etkisiz hale getirilirken, Galatasaraylı oyunculara saldırmak istenmesi sonucu polis cop ve gaz bombalarını kullanmak durumunda kaldı.

    Galatasaray takımı, Yunanistan bayraklarıyla maça gelen ve Türkiye aleyhine sloganlar atan fanatik taraftarların saldırısından polis kordonunda sahadan uzaklaştırılarak kurtuldu. Kaldıkları otele kadar polis nezaretinde götürülen Galatasaraylı oyunculara otel ve çevresinde güvenlik önlemi alan Rum polisi eşlik etti.

    Maça getirdikleri Yunanistan bayrağının üzerine ‘Kıbrıs Yunan’dır’ yazısı yazan Apollon taraftarlarının saldırısına ne tür bir yaptırım getirileceği ise henüz netleşmedi.

    Suat Kılıç'tan sert tepki
    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Kıbrıs Rum Kesimi'nde Galatasaray Bayan Voleybol takımına yönelik saldırılarla ilgili olarak, "Sporcularımıza saldıran Rumlar, Avrupa Birliği'ne dönem başkanı olamaz" dedi.

    Suat Kılıç, yaptığı yazılı açıklamada, Türk takımlarına yönelik saldırıları alışkanlık haline getiren Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin, yakın bir gelecekte AB dönem başkanlığını üstleneceğini hatırlatarak, şu görüşleri ifade etti:

    "Haksız ve hukuksuz bir şekilde AB dönem başkanlığına hazırlanan Rum Kesimi'nin, Türk sporcularımıza yönelik şiddetini kınıyorum. Daha önce de örneklerine tanık olduğumuz Rum fanatizminin müsebbibinin Avrupa Birliği olduğunu düşünüyorum. KKTC'de uluslararası spor organizasyonuna izin verilmezken, Rum tarafının konuk sporculara uyguladığı şiddeti görmezden gelen uluslararası spor camiasını da duyarlı olmaya davet ediyorum. Rum Kesimi'nin geleneksel şımarık tavırlarına daha fazla sessiz kalınamaz.

    Olimpiyat ruhundan, spor ahlakından ve Fair Play anlayışından nasibini almamış Rum Kesimi, uluslararası spor organizasyonlarından men edilmelidir. Türk kafilesine karşı kin ve nefret dolu olduğu anlaşılan Rum Kesimi'nin AB dönem başkanlığı fikri en büyük darbeyi Avrupa Birliği'ne indirecektir. Konuk spor kafilesine bile saldıran ve şiddet uygulayan bir yönetim anlayışının AB vizyon ve değerlerini benimsediği de düşünülemez. Orada konuk olarak bulunan kafilemize saldırıları alışkanlık haline getiren Rum fanatiklerin şiddet eylemlerini önleme yönünde hiçbir çaba sarf etmeyen bu sefil anlayışın AB'deki güç kaybının da bir tezahürüdür."

    Güney Kıbrıs Rum Kesimi'ni sert bir dille uyaran Bakan Kılıç'ın, Dışişleri Bakanlığı ve Avrupa Birliği Bakanlığı ile de görüşerek, Rum Kesimi'nin kınanması ve uyarılması konusunda da girişimde bulunduğu bildirildi.

    Kınama geldi

    Türkiye Voleybol Federasyonu (TVF), Galatasaray Bayan Voleybol Takımı'nın CEV Cup'ta Limasol takımıyla oynadığı maçta çıkan olayları kınadı.

    TVF'den yapılan açıklamada, organizasyonun 2. turunda sarı-kırmızılıların Limasol'da Kıbrıs Rum Kesimi takımı Limasol ile oynadığı rövanş maçında yaşanan olayların sporun barış, sevgi ve kardeşlik felsefesiyle bağdaşmadığı belirtildi.

    Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

    "Saldırılarını para, koltuk, musluk, hatta ses bombası atmaya vardıran, maçın iki kez durmasına neden olan, Galatasaraylı bayan voleybolcuları bir uluslararası voleybol müsabakasında 'mahsur' hale getiren spor ve dostluk düşmanı fanatikleri esef ve şiddetle kınıyoruz.

    Türkiye Voleybol Federasyonu, konuyu karşılaşma sona ermeden, Avrupa Voleybol Konfederasyonu (CEV) Yönetim Kurulu Üyesi ve Avrupa Kupa Komisyonu Başkanı Sayın Riet Oooms aracılığı ile saat 21.00 itibarıyla CEV'e taşımıştır. Konu, CEV'le birlikte FIVB nezdinde de sıkı takip altına alınmıştır."

    Rumların bitmek bilmeyen vukuatları

    CEV Cup'ta ülkemizi temsil eden Galatasaray Bayan Voleybol takımının, Rum Kesimi'nden Apollon Limassol takımı ile yaptığı karşılaşmaya olağanüstü güvenlik önlemleri altında çıkarken, maç sonrası seyircilerin saldırısına maruz kaldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Galatasaray'ın 3-0 galibiyeti ile sonuçlanan maçın son setinde Rum fanatikler, sahaya koltuk, çakmak, ses bombası atarken, olaylara müdahale eden Rum  Polisi'nin biber gazından Türk voleybolcular etkilendi.

    Galatasaray Bayan Voleybol takımına saldıran Rum fanatikleri geçmiş yıllarda da benzer saldırılarda bulunmuştu. 2004 yılında Tuborg FIBA Erkekler Avrupa Kupası Güney Konferansı play-off turunda Kıbrıs Rum Kesimi'nden Pizza Express Apollon Limassol takımı ile yaptığı maçta da benzer olaylar çıkmıştı.

    Rum fanatiklerin Türk takımlarına yönelik en ciddi saldırılarından biri de 2010 yılında gerçekleşti. FIBA Erkekler Euro Challenge Kupası'nda, Güney Kıbrıs'ta oynanan APOEL-Pınar Karşıyaka maçının ardından olaylar çıkmış, fanatik Rum taraftarları, spor salonunu savaş alanına çevirmişti. Maç sonrası Pınar Karşıyaka'nın soyunma odasını basan Rum fanatikler, gaz bombaları, taş ve sopalarla büyük olaylara neden olmuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow