hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ecclestone'u davet edecekler

    Ecclestoneu davet edecekler
    expand

    Formula 1 Türkiye Grand Prix'inin 2012 takviminde yer alması için Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ile TOSFED Başkanı Mümtaz Tahincioğlu'nun yaptığı görüşmede F1'in ticari haklarını elinde bulunduran Bernie Ecclestone'u Türkiye'ye davet kararı alındı.

    Bakan Kılıç, Gençlik ve Spor Genel Müdürü Yunus Akgül ve Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu (TOSFED) Başkanı Mümtaz Tahincioğlu ile gerçekleştirdiği görüşme sonrası yaptığı açıklamada, Formula 1 organizasyonunun Türkiye'de yapılmaya devam edilmesi arzusunda olduklarını dile getirdi.

    Formula 1'in Türkiye'de uzun yıllardır yapıldığını ve artık İstanbul yarışları ile hafızalarda yerini bulan bir organizasyon haline geldiğini belirten Kılıç, "Türkiye'de gerek devletimizin, gerek hükümetimizin, gerekse otomobil sporlarına ilgi duyan kesimlerin elbette ki arzusu bu organizasyonun Türkiye'de devamına imkan sağlanmasıdır. Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak bizim de temel arzumuz Formula 1 organizasyonunun Türkiye'de aynı koşullarda, aynı şartlarda İstanbul etabı ile organizasyona devamını sağlayabilmektir" diye konuştu.

    "Bakanlık olarak biz de değerlendirmelerimizi yapmaya devam ediyoruz" diyen Kılıç, şöyle devam etti:

    "Formula 1'in uluslararası organizasyonunu Türkiye'ye yönelik yaptırımlarını artırmadığı ve ağırlaştırmadığı takdirde biz bu organizasyona Türkiye'de devam etme irademizi sağlam bir şekilde ortaya koyacağız. Türkiye'de hız tutkunları var. Hız tutkunluğunu trafikte kural tanımazlığa dönüştürenler var. Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak özellikle hız tutkusunun genç sürücülerde olduğu noktasından hareketle Otomobil Sporları Federasyonu ile önümüzdeki dönemde daha etkili bir işbirliği içerisinde olacağız. Gençlerimizin hız tutkusunu, hız arzusunu, hızlı otomobil kullanma tutkusunu doğru yerlerde, doğru pistlerde tatmin edebilmesine olanak sağlamak ve trafiğe çıktıklarında trafikteki kurallara saygılı bireyler olarak seyretmelerine imkan sunmak arzusundayız. Dolayısıyla otomobil sporlarını, Formula 1 organizasyonunu, bu çerçevedeki bütün sportif aktiviteleri, bu yönüyle de bakanlık olarak önemsemekteyiz. Atılması gereken adımları atma gayreti içerisinde olacağız."

    İlerleyen günlerde Formula 1'in uluslararası organizasyon yöneticilerini Türkiye'de ağırlama düşüncelerinin söz konusu olabileceğini dile getiren Kılıç, şunları söyledi:

    "Gerek İstanbul'da gerekse Ankara'da kendileri ile görüşmelerimizi yapabiliriz ve bu çerçevede İstanbul'daki organizasyonun devamına olanak sağlamak noktasında atılması gereken adımları mutabık kaldığımız takdirde birlikte atabiliriz. Burada elbette ki İstanbul'daki yarışlarda yerel yönetimlere, Otomobil Sporları Federasyonu'na, bakanlığımıza ve otomobil sporlarına ilgi duyan herkese çok önemli, çok büyük görevler düşüyor. Bizler üzerimize düşen görevi yapacağız. Gereken adımları atacağız. Ama bu sporu sevenler de ekran başından ziyade gelip pistteki yerlerinde, tribünlerde izlemek üzere biletlerini satın alacaklar. Aksi takdirde bu işleri yürütebilmek pek mümkün değil, pek de kolay değil."

    Suat Kılıç, konuyla ilgi bakanlık olarak yoğun bir gayret içinde olacaklarını belirterek, şunları kaydetti:

    "Türkiye'nin ödemesi için imza atılan rakam yıllık 13,5 milyon dolar. Dolayısı ile 13,5 milyon dolarlık rakamı Türkiye bugüne kadar zaten her yıl Formula 1 uluslararası organizasyona ödeyerek bu işin İstanbul'da yapılmasına imkan sağlamış oldu. Bundan sonraki süreçte de biz 13,5 milyon dolarlık bu taahhüdümüzün elbette ki arkasındayız. Bu taahhüdümüzü koruyacağız ve sürdüreceğiz. Ancak bununla birlikte bakanlık olarak Formula 1 yarışlarına ve pistine 75 milyonluk bir ülkede olması gereken ilginin maalesef oluşmadığı üzüntüsünü taşıyoruz. Bu yarışlara Türkiye'de ilginin en üst düzeye taşınması için bakanlık olarak çok yoğun bir gayret göstereceğiz."

    Tahincioğlu'nun açıklaması

    Mümtaz Tahincioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ile görüştüklerini belirterek, Formula 1'i Türkiye'de tutmak için çözüm yolu aradıklarını belirtti.

    Bakan'ın F1'i Türkiye'de tutmaktan yana herşeyi yapmaya hazır olduğunu dile getiren Tahincioğlu, şunları söyledi:

    "Sayın Bakan, Formula 1'in değerlerini ve niçin Türkiye'de kalması gerektiğini çok iyi biliyor. Bu konuda beni çok mutlu etti. Şöyle bir karar alındı; Sayın Ecclestone'u Türkiye'ye davet edeceğiz. Aramızdaki görüşmeleri Türkiye'de bitirip bir neticeye varmak istiyoruz. Tahmin ediyorum bu karar iyi bir karar olacak. Bugüne kadar Ecclestone görüşlerini hep bildirdi ama hemen hemen bir senedir üst düzey bir yetkiliyle görüşemedi. Gelecekteki Türkiye Grand Prix'ine belki birebir karşılıklı görüşmede yarar olacağını düşünerek Ecclestone'u Türkiye'ye davet ederek bu görüşmeyi ülkemizde devam ettirme kararı çıktı."

    Bakan Suat Kılıç'ın F1'deki seyirci sıkıntısını da aşmaktan yana olduğunu belirten Tahincioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

    "Bugün Formula 1'in seyirci sıkıntısı ve ilgisinin azalmasının getirmiş olduğu, ticari hacim küçülmesi var. Hacmin Ecclestone lehine büyütülerek, o ortamı dengelersek Ecclestone'nun Türkiye'den istediği rakam, daha makul hale döner. Çünkü neticede Ecclestone buranın işletmecisi durumunda, gelirleri de o alıyor. Bu nedenle de sıkıntı var. Seyirci sayısının azalması gelirlerin azalması demektir. Sayın Bakan da bu konuda yardımcı olmamızı önerdi. Bakan bey, tanıtımları, promosyonları ülke olarak bizim yapmamazı istiyor. Bakan bey bana Ecclestone için 'Kendisine geçmişte verdiğimiz rakamın aynısını vermeye çalışalım, yeni yaptığımız desteklerle seyirci sayısını artırarak gelirini yükseltelim' dedi. Bence mantıklı bir yaklaşım."

    Tahincioğlu, Ecclestone'nun birebir Bakan ile görüşmesini çözümcü bir alternatif olarak değerlendirerek, "Ecclestone ile henüz görüşmedim. Bugün yarın görüşeceğim. Ağustos ayındayız, F1'in olmadığı bir dönem. Şimdi oturup Ecclestone ile tarih oluşturmaya çalışacağız. O tarihi de sayın Bakan ile teyit ettirmeliyiz" diye konuştu.

    Görüşmenin uzamamasından yana olduğunu dile getiren Tahincioğlu, "Bu görüşmenin Eylül ayına kalmaması gerekiyor. Süreç aleyhimize işliyor. Şu an program yapılmıştı. Biz o programın içindeydik. 6 Mayıs tarihi verilmişti. Şimdi 6 Mayıs tarihi ortadan kalktı. Yeniden düzenleme gerekiyor. Onun için fazla kaybedecek zamanımız yok" değerlendirmesinde bulundu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow