hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türk Telekom Arena'da ilk derbi

    Türk Telekom Arenada ilk derbi
    expand

    Galatasaray ile Fenerbahçe ligde oynayacakları derbi maçla tarihlerinde 367'nci kez karşı karşıya gelecek. Bu maç, Türk Telekom Arena'daki ilk derbi olarak tarihe geçecek.

    Tarihinin en kötü dönemlerinden birini geçiren Galatasaray ile şampiyonluk mücadelesi veren Fenerbahçe, Spor Toto Süper Lig 26'ncı haftasında kozlarını paylaşacak.

    Ezeli rakipler tarihlerinde 367'nci kez karşı karşıya gelirken, Galatasaray'ın yeni stadı Türk Telekom Arena da ilk kez bir derbiye evsahipliği yapacak.

    102 yıllık ezeli rekabette, galibiyetlerde ve gol sayısında Fenerbahçe'nin üstünlüğü göze çarpıyor. Sarı-lacivertliler geride kalan 366 maçtan 139'unu kazanırken, sarı-kırmızılı ekip bu süre içinde 116 kez galip geldi. Fenerbahçe'nin 512 golüne Galatasaray 463 golle karşılık verdi.

    Ligde 106'ncı randevu

    Galatasaray ile Fenerbahçe, 53'üncğ sezonunu geçiren lig tarihinde şimdiye kadar 105 kez karşı karşıya geldi.

    Genel toplamdaki üstünlüğünü lig maçlarına da yansıtan Fenerbahçe, ezeli rakibine galibiyet sayısında 43-29 üstünlük kurdu. Ligdeki 33 maç da berabere sonuçlandı.

    İki takım arasında sezonun ilk yarısında Kadıköy'de yapılan maç 0-0 tamamlandı. Ezeli rakiplerin bu sezon öncesinde Almanya'da düzenlenen Spor Toto Dostluk Kupası'ndaki maçını ise Fenerbahçe 1-0 kazandı.

    14'üncü stat Türk Telekom Arena

    Spor Toto Süper Lig'de Galatasaray ile Fenerbahçe arasındaki derbiye evsahipliği yapacak Ali Sami Yen Spor Kompleksi Türk Telekom Arena tarihi bir sınav verecek.

    Sarı-kırmızılı takımın sezonun ikinci yarısından itibaren maçlarını oynadığı yeni stat, dev maçla birlikte ilk derbiye sahne olacak.

    Galatasaray ile Fenerbahçe 102 yıllık ezeli rekabette geride kalan 366 maçı 13 ayrı statta oynadı.

    Türk Telekom Arena; İnönü, Fenerbahçe (Papazın Çayırı, Union Club ve İttihatspor sahaları da bu stada dahil edilmiştir), Ali Sami Yen, Taksim, Şeref, Ankara 19 Mayıs, Atatürk Olimpiyat, İzmir Atatürk, Ankaragücü, Offenbach (Almanya), Wald (Almanya Frankfurt), Köln (Almanya) ve Borussia Park'ın (Almanya-Mönchengladbach) ardından ezeli rekabete evsahipliği yapacak 14'üncü stat olacak.



    Galatasaray taraftarı rekor peşinde

    Derbide "bir spor stadyumunda tezahürat ile ulaşılan en yüksek ses rekoru" için ölçüm yapılacak.

    Guinness World Records tarafından Türkiye'ye gönderilen hakem heyetinin derbide resmi ölçüm yapacağı ifade edildi.

    Guinness World Records'un resmi kayıtlarına göre, "bir spor stadyumunda tezahürat ile ulaşılan en yüksek ses rekoru"nun 1 Ekim 2000 tarihinde ABD'nin Colarado eyaletindeki Denver Mile High Stadyumu'nda gerçekleştiği, Denver Broncos ile New England Patroits arasında yapılan ulusal futbol ligi maçında 128.7 desibele ulaşıldığı kaydedildi.

    Galatasaray Fener'in "kötü" rekorunu zorluyor


    Lig tarihinde 12 kezle, bir sezonda en çok yenilgi aldığı sezonu geçiren Galatasaray, bu istatistikte ezeli rakibi Fenerbahçe'nin üç büyükler arasındaki kötü rekorunu zorluyor.

    Son Ankaragücü mağlubiyetiyle, Beşiktaş'ın 34 maçta 12 yenilgili 1997-98 sezonundaki en çok maç kaybettiği sezona ortak olan Galatasaray, bir maç daha yitirmesi durumunda Fenerbahçe'nin 13 maçlık yenilgi rekorunu egale edecek.

    Fenerbahçe, 1987-88 sezonunda 38 maçta toplam 13 kez yenilerek, halen üç büyükler arasında bir sezonda en çok yenilgi alan takım durumunda bulunuyor.

    Fener üst üste 10'uncu galibiyet peşinde

    Spor Toto Süper Lig'deki son dokuz maçını kazanan Fenerbahçe, Galatasaray derbisinden de galip ayrılarak, seriyi 10 maça taşımak amacında.

    Sarı-lacivertliler, 12 Aralık 2010 tarihinde Ankaragücü'ne deplasmanda 2-1 yenildiği maçın ardından Süper Lig'de puan kaybetmedi.

    Galatasaray Arena'da iyi savunuyor

    Tarihinin en kötü dönemlerinden birini geçiren Galatasaray futbol takımı, yeni stadı Ali Sami Yen Spor Kompleksi Türk Telekom Arena'da savunma açısından başarılı performans sergiliyor.
            
    Hollanda temsilcisi Ajax ile 15 Ocak 2011 tarihinde yapılan özel maçla açılışı yapılan yeni statta toplam altı maça çıkan sarı-kırmızılı ekip, bunlardan beşinde kalesini gole kapatmayı başardı.
          
    Dördü Spor Toto Süper Lig, biri Ziraat Türkiye Kupası, biri de özel olmak üzere yeni stadında toplam altı maça çıkan Galatasaray, sadece 4-2 galip geldiği Eskişehirspor maçında iki gol yedi, diğer beşinde kalesini gole kapadı.
            
    Galatasaray yeni stadındaki altı maçın üçünde gol atamazken, son iki maçı 0-0 sona erdi.



    Ligdeki son 10 maç

    Süper Lig'de Fenerbahçe'yi ağırlamaya hazırlanan Galatasaray, ezeli rakibini lig maçlarında kendi evindeki son 10 derbide sadece dört kez yenebildi.
            
    İki takım arasında Galatasaray'ın ev sahipliğinde yapılan son 10 lig derbisinden dördünü Galatasaray, üçünü Fenerbahçe kazanırken, üç maç da berabere sonuçlandı. Sarı-kırmızılıların bu maçlardaki dokuz golüne, sarı-lacivertliler altı golle karşılık verdi.
            
    Kocaman derbileri seviyor

    Fenerbahçe teknik direktörü Aykut Kocaman, futbolculuk döneminde sarı-lacivertli formayla toplam 13 kez filelerini havalandırdığı Galatasaray'a karşı, Fenerbahçe'nin başında çıkacağı ligdeki ikinci derbide galibiyeti hedefliyor.
            
    Aykut Kocaman yönetimindeki Fenerbahçe, ezeli rakipleri Galatasaray ve Beşiktaş ile yaptığı dört maçı da yitirmedi.

    Sarı-lacivertliler, sezonun ilk yarısında ligdeki derbilerde Kadıköy'de Beşiktaş ile 1-1, Galatasaray ile de 0-0 berabere kalırken, ikinci yarıda deplasmanda Beşiktaş'ı 4-2 yendi. Kocaman yönetimindeki sarı-lacivertliler ayrıca, sezon öncesinde Almanya'da yapılan Spor Toto Dostluk Kupası maçında Galatasaray'ı 1-0 yendi
            
    Futbolculuk döneminde sarı-lacivertli formayla Galatasaray'a karşı lig maçlarında sekiz gol atan Kocaman, Fenerbahçe'nin ezeli rakibine ligde en çok atan futbolcu unvanını halen elinde bulunduruyor.

    Maç başına yedi kart

    Ezeli rakipler arasındaki son karşılaşmalarda gösterilen sarı ve kırmızı kartların çokluğu dikkati çekiyor.

    Ezeli rakiplerin 21'i lig, altısı Türkiye Kupası, biri de Spor Toto Dostluk Kupası olmak üzere son 28 randevusunda hakemler toplam 23 kırmızı, 159 da sarı kart kullandı.

    Galatasaray ile Fenerbahçe arasında yapılan son 10 maçta ise hakemler toplam 12 kırmızı, 61 de sarı kart çıkardı.



    Fener'in kozu golcü üçlüsü

    Serbi maçta Galatasaray ile karşılaşacak Fenerbahçe'nin ezeli rakibine karşı en büyük kozlarından birisi forvet üçlüsünün performansı.

    Alex, Niang ve Semih'ten oluşan sarı-lacivertli ekibin forvet üçlüsü bu sezon ligde toplam 40 gol atarken, ligde mücadele eden 15 takım bu gol sayısına ulaşamadı.

    Gol krallığı yarışını 18 golle önde götüren Alex'i, 14 golle Niang takip ederken, çoğunlukla yedek kalan Semih'in ise sekiz golü bulunuyor. Sarı-lacivertli ekibin gol silahları bu sezon ligde atılan 60 golün 40'ına sahip oldu.

    Alex, Niang ve Semih'in toplam gol sayısı, Manisaspor (39), Kardemir Karabükspor (38), Beşiktaş (37), Ankaragücü (36), Kayserispor (33), İstanbul Büyükşehir Belediyespor (31), Gaziantepspor (30), Eskişehirspor, Galatasaray ve Sivasspor (28'er), Gençlerbirliği (27), Medical Park Antalyaspor (24), Kasımpaşa (22), Konyaspor (20) ve Bucaspor'u (19) geride bıraktı.

    Spor Toto Süper Lig'de Fenerbahçeli bu üç oyuncunun toplam gol sayısını sadece Trabzonspor (52) ve Bursaspor (42) geçti.

    Milan Baros'un sekiz golle sürüklediği Galatasaray ise bu sezon ligde toplam 28 kez fileleri havalandırdı ve Sivasspor ile birlikte en az gol atan altıncı takım.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow