hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Collina: ''Cüneyt Çakır başarılı bir hakem''

    Collina: Cüneyt Çakır başarılı bir hakem
    expand

    Milli takımın Avusturya ile yapacağı maçın hakem gözlemcisi olan dünyaca ünlü eski hakem Pierluigi Collina, Cüneyt Çakır'ı iyi tanıdığını belirterek, Çakır'ın çok iyi bir dönem içinde olduğunu söyledi.

    Milli takımın Euro 2012 eleme grubunda Avusturya ile yapacağı maçın hakem gözlemcisi olan Collina, Pendik'te bir otelde basın mensuplarıyla bir araya geldi.

    Collina, son dönemde yükselen grafiğiyle ve Avrupa'da görev aldığı önemli maçlarla dikkat çeken Türk hakem Cüneyt Çakır'ı başarılı bulduğunu söyledi.

    UEFA'da görev yapıyor olması nedeniyle Cüneyt Çakır'ı gayet iyi tanıdığını aktaran Collina, ''Londra'daki Chelsea-Spartak Moskova Şampiyonlar Ligi maçında kendisini izledim. Çok iyi bir dönem içinde olduğunu düşünüyorum. Deneyimini artırıyor. Bir Türk hakeminin Avrupa'da ve Şampiyonlar Ligi'nde maç yönetiyor olması çok önemli, değerli bir olgu. Şampiyonlar Ligi'nde maç yöneten hakem sayısı çok değil'' diye konuştu.

    Türkiye Futbol Federasyonu'nun, Türk hakemlerin kendilerini geliştirmeleri için büyük çaba sarf ettiğini dile getiren Collina, bunun gelecek için önemli bir yatırım olduğunu vurguladı.

    Collina, Türkiye'deki maçlarda Cüneyt Çakır'ın çok eleştirildiğinin söylenmesi üzerine, ''ben de İtalya'da çok eleştiriliyordum'' yanıtını verdi.

    Milli takım teknik direktörü Guus Hiddink'in, Türk futbolcuların hakemlere karşı aşırı tepki verdikleri yönündeki değerlendirmesinin hatırlatılması üzerine, bu konuda yargıda bulunabileceğini düşünmediğini belirten Collina, ''saygının olması çok önemli. Rakiplere, taraftarlara, oyuna, dolayısıyla hakeme karşı da saygılı olmak gerekli'' dedi.


    ''Hiçbir hakem isteyerek hata yapmaz''

    Collina, Türkiye'de hakemlerin atmosferden fazla etkilendiği, yaptıkları hataları ise yine bir başka hata ile telafi etme yoluna gittikleri yönündeki bir yorum üzerine kendisinin bu yoruma katılmadığını söyledi.

    Hiçbir hakemin bu yolu tercih etmeyeceğini vurgulayan Collina, şöyle devam etti:

    ''Hakemler de herkes gibi hata yapabilir. Önemli olan olabildiği kadar az hata yapmaya gayret etmek. Hakem olarak maçlara iyi hazırlanmak, iyi antrenman yapmak, maçın nasıl oynanması gerektiğini, takımların taktiklerini, oyuncuların özelliklerini bilmek gerekir. Ancak bu şekilde daha az hata yapılır. Bence hiçbir hakem isteyerek hata yapmaz. İnsanın doğası adil olmaya dönüktür. Eğer bir kez hata yaptıysam, adalet duygusu bu hatayı telafi etmeye yöneltebilir ancak futbolda bu bir başka hata olacaktır.''

    Collina, teklif gelmesi halinde eski Alman hakem Markus Merk gibi Türkiye'de yorumculuk yapıp yapmayacağı sorusu üzerine, kendisinin UEFA için çalıştığını söyledi.


    ''Başarının sırrı çalışmak''

    Milli takım ve kulüpler düzeyinde yönettiği maçlarla Türk futbolseverlerin yakından tanıdığı isimlerden biri olan dünyaca ünlü eski İtalyan hakem Pierluigi Collina, başarıya giden yolun çalışmaktan geçtiğini söyledi.

    Faal hakem olduğu dönemdeki başarısının püf noktasının ne olduğunun sorulması üzerine, esprili bir şekilde, ''çünkü mavi gözlerim vardı'' diyen Collina, sözlerine şu şekilde devam etti.

    ''Ben hayatta başarılı olmak için hep çok çalışmak gerektiğine inandım ve çok çalıştım. Yöneteceğim maçları çok dikkatli bir şekilde önceden çalıştım. Halbuki o dönemde bu başka hakemlerce yapılmıyordu. Bugün ise hakemler artık benim gibi düşünüyorlar. Bir maça önceden hazırlanmanın ne kadar önemli olduğunun bilincindeler. Başarılı bir hakem olabilmek için yapılması gereken bir temel kuraldır bu.''

    Türkiye'nin milli takım ve kulüpler düzeyinde yönettiği 10 maçında, Türk takımlarının sekiz galibiyet ve iki beraberlik alarak yenilgi yüzü görmediğinin, bu nedenle de Türkiye'de çok sevildiğinin hatırlatılması üzerine Collina, şöyle konuştu.

    ''Ne kadar sevildiğimi halka sormak lazım. Ben bir şey söyleyemem çünkü şikayet etmeyen onlar. İstatistiki olarak Türk takımlarının benimle maç kaybetmedikleri doğru. Ama Euro 2004 elemelerinde Türkiye, İngiltere ile 0-0 berabere kaldı ve bu sonuçla finallere gidemedi. Bunu bir yenilgi olarak da görebiliriz'' dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow