hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fenerbahçe rekorları alt üst etti

    Fenerbahçe rekorları alt üst etti
    expand

    Süper Lig'de 18'inci kez mutlu sona ulaşan Fenerbahçe, şampiyonluk sayısında ezeli rakibi Galatasaray'ı geride bırakarak ilk sıraya yerleşti. Sarı-lacivertliler, son beş sezonun en fazla puan toplayan ve en fazla galibiyet alan şampiyonu unvanlarının da sahibi oldu.

    Spor Toto Süper Lig'de Fenerbahçe Sivasspor'u 4-3 yenerek 82 puan ve averajla şampiyonluğa ulaşırken, birçok rekoru da alt üst etti.

    Ligde dört yıl sonra mutlu sona ulaşan Fenerbahçe, son beş sezonun en fazla puan toplayan ve en fazla galibiyet alan şampiyonu unvanlarının sahibi oldu.

    Sarı-lacivertli ekip, 2005-2006 sezonunda 83 puanla ipi göğüsleyen Galatasaray'ın ardından en fazla puanla mutlu sona ulaştı. Fenerbahçe söz konusu sezonda 26 galibiyet alan ezeli rakibinin galibiyet sayısına da ortak oldu.

    Galatasaray'ı geride bıraktı

    Şampiyonluk yarışında Trabzonspor ile başa baş bir mücadele sergileyen sarı-lacivertli ekip, ikili averajda rakibine üstünlük kurarak 18'inci şampiyonluğuna ulaştı.

    Bu sezona kadar şampiyonluk sayısı Galatasaray ile eşit olan (17) Fenerbahçe, 2010-2011 sezonunda zirveye çıkarak en çok şampiyon olan ekip oldu.
            
    Son 11 sezonda beşinci şampiyonluğunu elde eden Fenerbahçe, 2000-2001, 2003-2004, 2004-2005 ve 2006-2007 sezonlarının ardından, dört sezon sonra şampiyonluğa ulaştı.

    Son 12 sezonun en golcü şampiyonu

    Sezonu 84 golle tamamlayan Fenerbahçe, son 12 sezonun en golcü şampiyonu oldu.

    Sarı-lacivertil ekip, 1998-99 sezonunu 85 golle şampiyon kapatan Galatasaray ardından, 12 sezon sonra, en çok gol atarak bu başarıyı yakaladı.

    İkinci yarıda 17'de 16

    Fenerbahçe, ligin ikinci yarısında oynadığı 17 maçın 16'sını kazanarak Türk futbol tarihinde görülmemiş bir performans sergiledi

    Sarı-lacivertliler, Kadıköy'de 0-0 biten Bursaspor maçı dışında ligin ikinci yarısında puan kaybetmedi. İlk yarıyı Trabzonspor'un dokuz puan gerisinde tamamlayan Fenerbahçe, ilk yarının son maçı da dikkate alındığında Süper Lig'de oynadığı son 18 maçın 17'sini kazanma başarısını gösterdi.

    Alex son altı sezonun en golcü kralı

    Sezonu 28 golle tamamlayan Fenerbahçe'nin Brezilyalı kaptanı Alex de Souza, aynı zamanda son altı sezonun en çok gol atan gol kralı oldu.

    Türkiye kariyerinde ikinci kez zirveye çıkan Alex, 2004-2005 sezonunda 31 golle tacı takan Trabzonsporlu Fatih Tekke'nin ardından, son altı sezonun en çok golle bu unvanı yakalayan gol kralı unvanını aldı.

    Brezilyalı yıldız, Süper Lig'de iki kez gol krallığını elde eden ilk yabancı futbolcu olarak da Türk futbol tarihine adını yazdırdı.

    Yedinci kez Şampiyonlar Ligi'nde

    Spor Toto Süper Lig'de 2010-2011 sezonunun şampiyonu olarak UEFA Şampiyonlar Ligi'ne doğrudan katılma hakkını elde eden Fenerbahçe, tarihinde yedinci kez devler liginde yer alacak.




    Geçen sezon ligi ikinci sırada biterek ön eleme oynayan sarı-lacivertli ekip üçüncü ön eleme turunda elenerek katılamadığı Şampiyonlar Ligi'ne bu sezon doğrudan katılma şansını elde etti.

    Sarı-lacivertliler daha önce altı kez katıldığı UEFA Şampiyonlar Ligi'nde en büyük başarısını 2007-2008 sezonunda çeyrek finale yükselerek elde etti.

    Kasasına 70 milyon lira girecek

    Spor Toto Süper Lig'de elde ettiği şampiyonluk, Fenerbahçe'ye yaklaşık 70 milyon liralık bir gelir kazandıracak.

    Sarı-lacivertli ekibin kasasına, Süper Lig'de galibiyet ve beraberliklerden kazandığı performans primi, şampiyonluk primi ve şampiyonluk sayısına göre alacağı primin yanı sıra Şampiyonlar Ligi'ne doğrudan katılma hakkını elde ettiği için gelecek garanti parayla birlikte yaklaşık 70 milyon liralık bir gelir girecek.

    20 milyon lira performans primi alacak Fenerbahçe, şampiyonluk primi olarak 15 milyon, şampiyonluk sayısı nedeniyle de 18 milyon liranın üzerinde bir rakam elde edecek.

    Avrupa kupalarında devler ligi mücadelesine doğrudan katılma hakkını elde eden sarı-lacivertliler, bu kulvardan da 16 milyon liranın üzerinde bir geliri garantiledi.

    Elde edilen bu başarıyı ürünlerinin satışına da yansıttığında ve kombine biletlere olan ilginin geçen yıla göre daha da artacağı düşünüldüğünde Fenerbahçe için şampiyonluğun getirisi 70 milyon liranın çok üzerine çıkabilir.

    Semih'in beşinci şampiyonluğu

    Fenerbahçe kadrosundaki futbolculardan Semih Şentürk beşinci kez Süper Lig şampiyonluğu yaşadı. Volkan Demirel ve Selçuk Şahin bu mutluluğu dörder kez tadarken, kadrodaki 28 futbolcudan 22'si ilk kez şampiyonluk yaşadı.

    Aykut Kocaman, Mustafa Denizli'den sonra Fenerbahçe'yi şampiyon yapan ilk Türk teknik adam olarak futbol tarihine geçti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow