hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Nejat Biyediç vefat etti

    Nejat Biyediç vefat etti
    expand

    Bursaspor'un efsanevi futbolcularından ve teknik direktörlerinden Nejat Biyediç, ülkesi Bosna-Hersek'in Mostar kentinde vefat etti. 52 yaşındaki Biyediç, 2007 yılında lösemi hastalığına yakalanmıştı.

    5 yıl önce kan kanserine yakalanan, Bursaspor'un "imparator" lakaplı eski futbolcusu, teknik adam Nejat Biyediç, yaklaşık 3 yıl önce Almanya'nın Frankfurt kentinde bir İngiliz donörün kanıyla yaşama döndü.

    "Artık bana yarı Boşnak, yarı İngiliz diyebilirsiniz" şeklinde espri yaparak hayata sımsıkı bağlanan Biyediç, yaklaşık 1 aydır tedavi gördüğü Mostar'daki hastanede yaşamını yitirdi.

    Biyediç'in uzun yıllar forma giydiği Velez Mostar takımının teknik direktörü olan ve daha önce Eskişehirspor ile Sakaryaspor'da kalecilik yapan Sedin Tanoviç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yakın bir arkadaşını kaybetmenin hüznünü yaşadığını söyledi.

    Tanoviç, Biyediç'in cenazesinin Türkiye'den de katılımcıları göz önünde bulundurarak çarşamba günü Mostar'da düzenlenecek törenin ardından toprağa verileceğini kaydetti.

    Türkiye'nin Mostar Başkonsolosu Metin Ergin de AA muhabirine yaptığı açıklamada, Biyediç'in sabah saatlerinde hastanede yaşamını yitirdiğini belirterek, "Türk futboluna uzun yıllar hizmet etmiş değerli bir sporcuyu kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Tüm yakınlarına, sevenlerine başsağlığı diliyorum" dedi.

    İmparator İmparator

    Bursaspor’da top koşturduğu yıllarda attığı goller ve oynadığı başarılı futbolla "İmparator" lakabını alan Nejat Biyediç özellikle etkili kullandığı serbest vuruşları ve rakip kalelere attığı sert şutları ile ünlüydü.

    Biyediç, 1986-1987 sezonunda 27 yaşında Bursaspor'a transfer olmuştu. 1987-1988 sezonunda attığı 17 gol ile Bursaspor'lu bir oyuncunun bir sezonda ulaştığı en yüksek rakama ulaşarak Bursaspor tarihine geçmeyi başardı.

    4 sezon boyunca aralıksız olarak Bursaspor formasını giyen Nejat Biyediç orta saha oyuncusu olmasına rağmen Lig'de oynadığı 125 maçta toplam 41 gol atarak unutulmazlar arasında yerini aldı.

    Bursaspor'da ilk kez takım kaptanlığı yapan yabancı oyuncusu olan Biyediç 31 yaşında jübile yaparak futbolu bırakmıştı.

    2008 YILINDA HASTALANDIĞINDA NEJAT BİYEDİÇ İÇİN YAPILAN VİDEO... TIKLAYIN

    Biyediç, teknik direkörlük kariyerine çok parlak bir şekilde başlamıştır. 1994 yılında bu sefer çok sevdiği Bursaspor’a Nevzat Güzelırmak’ın yardımcısı olarak geri döndü. Yardımcı Antrenör olarak başladığı Teknik Direktörlük kariyerinde işler pek de yolunda gitmeyince istifa eden Güzelırmak'ın yerine Timsah 'ın teknik patronu oldu ve Bursaspor'un 1994-1995 sezonunda Süper Lig altıncısı olarak bitirmesini sağladı.

    1995-1996 sezonuna yaptığı flaş fransferlerle dikkat çeken Nejat Biyediç, yabancı futbolcuları Ivko Gançev, Elvir Baljiç, Mussisi, İsviçre'den aldığı gurbetci golcü, Ercüment Şahin ve 1.Lig'den aldı libero Selim ile başarılı maçlar çıkarttı.

    Süper Lig altıncısı olarak, ilk kez düzenlenen İntertoto Kupası'na katıldı. Önce grup maçlarını oynayan yeşil beyazlı ekip İngiltere'nin Londra takımı AFC Wimbledon'ı 4-0, İsrail'in Beitar Jerusalem F.C. takımını 2-0, Belçika'nin Charleroi takımını 2-0 yenmiş, Slovakya'nın FC Kosice takımı ile 1-1 berabere kalarak gurup birincisi olmuştur.

    İlk eleme turunda Yunanistan'ın Ofi Crete takımını 2-1'le eleyen Bursaspor, Almanya'nın Karlsruher SC takımıyla eşleşmiştir. Atatürk Stadyumundaki maçın normal süresi 2-2, uzatma devreleri ise 3-3 sonuçlandı. Penaltı atışları sonucunda turu geçen taraf 9-8 üstünlükle Karslruhe oldu.

    İntertoto Kupası'nda gösterdiği başarılı performansla teknik direktörlük kariyerine ciddi bir başlangıç yapan Biyediç, bu karşılaşmalar da sergilenen futbol ile Bursaspor'u bir anda Türkiye'nin gündemine taşıdı.

    Biyediç, Bursaspor'dan sonra Karşıyaka, Konyaspor, Karabükspor, Adanaspor, Diyarbakırspor, Sakaryaspor ve Eskişehirspor'da da teknik direktörlük yaptı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow