hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    AK Parti Şike Yasası'nı aynen Köşk'e gönderiyor

    AK Parti Şike Yasasını aynen Köşke gönderiyor
    expand

    AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, şike cezalarında indirim öngören ve Cumhurbaşkanınca bir kez daha görüşülmek üzere TBMM'ye iade edilen yasa için "Biz AK Parti Grubu olarak yasayı aynen Köşke göndermekten yanayız" dedi.

    AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, AK Parti olarak, şu an itibariyle, şike cezalarını indiren kanunun ilk halinde mutabakata varılan şartların içeriğinde herhangi bir değişikliğin sözkonusu olmadığını belirterek, "Bu kanaatimizi, mutabakatı değiştirecek herhangi bir gelişme olmamıştır" dedi.

    Canikli, bu düzenlemenin yapılması gerektiğine inandıklarını, AK Parti Grubu olarak gerekli olduğunu düşündüklerini ve düzenlemeyi de bu amaçla verdiklerini söyledi.

    Nurettin Canikli, Mecliste gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanunda Değişiklik Yapan Kanunu bir kez daha görüşmek üzere TBMM'ye göndermesini değerlendirdi.

    "Meclise iade edilen sporda şiddet yasasının akıbetinin ne olacağının" sorulması üzerine Canikli, sporda şiddete ilişkin düzenlemenin, AK Parti Grubunun diğer parti gruplarıyla ortaklaşa imzaladığı metinle Meclise sunulduğunu, ancak BDP'nin daha sonra mutabakattan ayrıldığını söyledi.

    Canikli, "AK Parti olarak, şu an itibariyle, o anda mutabakata vardığımız şartlar ve hususların içeriğinde, özünde herhangi bir değişiklik sözkonusu değil. Bu kanaatimizi, mutabakatı değiştirecek herhangi bir gelişme olmamıştır. AK Parti, MHP ve CHP ile birlikte o mutabakatını devam ettirmektedir. Bununla bağlantılı olarak kanunun bir an önce ve aynen daha önce TBMM'de kabul edildiği gibi görüşülmesi ve kabul edilmesi yönünde kanaatimiz var bu kanaatimizi muhafaza ediyoruz" dedi.

    Bir gazetecinin, "Herhangi bir değişiklik olmadı dediniz ama Cumhurbaşkanın vetosu var. Başbakan Yardımcısının, Cumhurbaşkanını destekleyen açıklaması var" sözleri üzerine Canikli, "AK Parti Grubu olarak, bu kanaatimizi, kararımızı değiştirecek bir husus sözkonusu değildir. Söylediğimiz budur. Elbette Sayın Cumhurbaşkanımızın geri gönderme durumu sözkonusu. Takdir Sayın Cumhurbaşkanımızındır ve anayasal yetkisini kullanmıştır" diye konuştu. 

    AK Parti Grup Başkanvekili Canikli, "Bundan 'Siz, Cumhurbaşkanlığına, Çankaya Köşkü'ne bu yasanın aynen iade edilmesi taraftarısınız' anlamını çıkartabilir miyiz?" sorusuna, "AK Parti Grubu olarak kanaatimiz bu yönde. Başlangıçta o mutabakatta öngörülen amaç ve husus aynen devam ediyor. Bu kanaati değiştirecek, yeniden gözden geçirilmesine neden olacak herhangi bir hususun olmadığını düşünüyoruz" yanıtını verdi.

    -"Eleştirileri saygıyla karşılıyoruz"-

    "Yasaya, cezaların ölçülülüğü açısından bir eleştiri oldu ve kişiye özgü olduğu belirtildi" sözleri üzerine Canikli, "Herkesin kendi kanaatini paylaşması son derece doğaldır, saygıyla karşılıyoruz. Herkes kamuoyu ile düşüncesini paylaşabilir" dedi.

    Nurettin Canikli, bu düzenlemenin yapılması gerektiğine inandıklarını, AK Parti Grubu olarak gerekli olduğunu düşündüklerini ve düzenlemeyi de bu amaçla verdiklerini söyledi.

    İlk metni imzalayan BDP'nin daha sonra mutabakattan imzasını geri çektiğinin anımsatılması üzerine Canikli, BDP ile bu konuda görüşmediklerini BDP'nin de imzalarını geri çektikten sonraki düşüncelerini kamuoyu ile paylaştıklarını kaydetti.

    Canikli, yasanın ne zaman çıkacağının sorulması üzerine, "Bu karar ortaya konulduktan sonra, gecikmeden, bir an önce TBMM Genel Kurulunda görüşülmesinin uygun olacağını düşünüyoruz" dedi. Canikli, bütçe görüşmelerinin bu görüşmeye engel teşkil etmeyeceğini, bütçe görüşmeleri sırasında da iade edilen yasanın görüşülebileceğini söyledi.

    "AK Parti ile Çankaya Köşkü arasında bir çatlak olduğu konusunda yorumlar var" denilmesi üzerine Canikli, "Bu yorumlar kesinlikle doğru bir değerlendirme değil. Sayın Cumhurbaşkanımız anayasal yetkisini kullanmıştır. Herkes aynı siyasi parti içerisinde olabilir, dışarıda olabilir, vatandaşımız veya Sayın Cumhurbaşkanımız olabilir. Herkesin kendi kanaati vardır ve herkes herkesle aynı düşünmek zorunda değil. Demokratik bir anlayışla bu düşüncelere saygı duyulur, onun ötesinde bir değerlendirmenin sizin dediğiniz anlamda doğru olmadığını düşünüyorum" dedi.

    -"Görüş ayrılığı yok"-

    Canikli, bir gazetecinin, "Bakanların açıklamalarına bakınca, Hükümet ile AK Parti Grubu arasında da bir görüş ayrılığı var" sözlerine, "Hayır, öyle bir görüş ayrılığı sözkonusu değil" yanıtını verdi.

    "Yasanın Meclisten Çankaya Köşküne aynen gönderilmesinden sonra, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yasayı referanduma ya da Anayasa Mahkemesine götürmesi konusunda endişeleri olup olmadığının" sorulması üzerine Canikli, "Olabilecek ihtimaller yasalarda bellidir, onu da biliyoruz zaten ama Sayın Cumhurbaşkanımız isterlerse Anayasa Mahkemesine götürebilirler. Bu konuda, bu şekilde bir beklenti içerisinde değiliz" diye konuştu.

    Canikli, beklentilerinin, kanunun Genel Kuruldan çıkmış haliyle kabul edilmesi yönünde olduklarını belirterek, "Ama takdir Meclisin, o konuda ne olur bilemeyiz. Ancak biz, AK Parti olarak aynen yasalaşması yönündeyiz" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow