hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Şike"de bir aykırı ses de Yazıcı'dan

    Şikede bir aykırı ses de Yazıcıdan
    expand

    TBMM Genel Kurul'da şike yasasıyla ilgili oyunun ne olduğu, daha önce hangi oyu kullandığı sorusuna Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, ''İlkinde yoktum. Ben hiçbir zaman kişisel irademi ipotek altına almam. Sorunuza verilecek cevap taahhüt altına girmektir. Öyle bir ipoteği uygun bulmam'' karşılığını verdi.

    şike cezalarını indiren yasayla ilgili olarak teknik bir değerlendirme yaptığını belirterek, ''Yasa çıksın, çıkmasın, aynen gitsin, gitmesin'' şeklinde bir yaklaşımı olmadığını söyledi.

    TBMM Kulisinde gazetecilerle sohbet eden Yazıcı, şike cezalarını indiren yasadan rahatsız olup olmadığı sorularına, ''Benim 'rahatsızım veya rahatsız değilim' diye bir tarzım yok. Yasa yapma yetkisi Meclisindir. Şike yasasını Sayın Cumhurbaşkanı iade etmiş. Bunun üzerine değerlendirmeler oldu. Televizyonlardaki değerlendirmeleri ben de kısmen izledim. Ama gördüğüm kadarıyla kanunun 18. maddesi tartışılıyor; 'şu kadar yönetici, menajer, spor alanına giremeyecek, müsabakaları izleyemeyecek, yöneticilik görevi yapamayacak, hatta hatta bu kişiler müsabakaların yapıldığı gün karakollara başvurup kayıt yaptıracak' gibi bana göre absürt değerlendirmeler yapıldı'' dedi.

    ''O kadar afili sözcükler kullanmaktan uzak durdum''

    Yazıcı, ''suç ve ceza dengesi açısından baktığınızda...'' denilmesi üzerine, ''Bu ceza fazladır, azdır deniyor. Neyin cezası fazladır, neyin ki azdır, tanımlayın desem konuşanların çoğu tanımlayamaz. Hukukun uğraşması gereken bir alan. Bu konuda bilgi sahibi olmadan 'ceza çoktur veya ceza azdır' şeklinde bir tartışma sürdürmek çok sağlıklı değil. Oturulup konuşulur bir karar verilir. Genel Kuruldan geçen her metin mutlak doğrudur dememiz de mümkün değil. O anda aklıselim neyse, bunun metne yansımasıdır'' dedi.

    Bir gazetecinin, ''Cumhurbaşkanı'nın veto gerekçesine hak verdiğiniz şeklinde yorumlandı'' demesi üzerine Yazıcı, ''Buna çok fazla tepki vermenin anlamlı olduğu kanısında değilim. Cumhurbaşkanı öyle değerlendirmiş. Suç-ceza dengesi, eşitlik ilkesi, görülen bir davayla kamuoyunun ilgi kurması açısından bir değerlendirme yapmış. Bunlara saygı duymak lazım. Bunu söylüyorum. Cumhurbaşkanı'nı eleştirmenin çok sağlıklı olmadığı kanısındayım. 'Olsun, olmasın' tarzında bir yaklaşım içinde değilim. Sükunetle, serinkanlı olarak, kırmadan, dökmeden, bunu zıtlığa dönüştürmeden bu alandaki düzenlemeleri gerçekleştirmek gerekir'' karşılığını verdi.

    Yazıcı, bir gazetecinin, ''Partide bu konuda fikir ayrılığı varmış gibi yansıdı, Şamil Tayyar 'bu kanun çıkarsa 2. Habur olur' dedi'' sözleri üzerine, ''Ben o kadar afili sözcükler kullanmaktan hep uzak dururum. Bilemem, o kendi görüşü... Ben Ahmet'in, Mehmet'in muhalefetin görüşüne bakarak değerlendirme yapmıyorum. Hukukçu olarak bu değerlendirmeyi yaptım. Bu da çok nesnel bir değerlendirmedir'' diye konuştu

    TBMM Genel Kurulda yasayla ilgili oyunun ne olduğu, daha önce hangi oyu kullandığı sorularına Yazıcı, ''İlkinde yoktum. Ben hiçbir zaman kişisel irademi ipotek altına almam. Sorunuza verilecek cevap taahhüt altına girmektir. Öyle bir ipoteği uygun bulmam'' karşılığını verdi.

    Yazıcı, ''Parti kararına mı uyarsınız?'' sorusuna, ''Yapmam ya da yaparım demiyorum ki...'' dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow