hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    FIFA: "Basel'ı Şampiyonlar Ligi'nden attırırız"

    FIFA: Baselı Şampiyonlar Liginden attırırız
    expand

    FIFA, İsviçre Futbol Federasyonu'ndan FC Sion'un transfer yasağına rağmen transfer edip oynattığı 6 futbolcunun yer aldığı bütün maçlarda hükmen yenik sayılmasını istedi. Eğer federasyon bu kararı vermezse İsviçre'nin FIFA üyeliği askıya alınacak ve Basel takımı da Şampiyonlar Ligi'nden atılacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    FIFA'nın açıklamasında, İsviçre'ye davayı 13 Ocak 2012'ye kadar çözmesi için süre tanındığı, "Süre bittiğinde davanın çözülmemiş olması halinde, İsviçre Futbol Federasyonu'nun üyeliğinin 14 Ocak'tan itibaren otomatik olarak askıya alınacağı" ifade edildi. 

    İsviçre'ye davayı çözmesi için yaklaşık 1 ay süre veren FIFA, Sion'un bu 6 oyuncuyu oynattığı tüm lig maçlarında 3-0 hükmen mağlup ilan edilmesini istiyor.

    FIFA'nın açıklamasında, "Sion'un, yasak uygulanırken transfer ettiği oyuncuları oynattığı maçlarda hükmen yenik sayılması gerekmektedir" denildi. 

    Sorun çözülmezse ve FIFA bu kararı alırsa İsviçre'nin 29 Şubat'ta Bern'de Arjantin'le yapacağı hazırlık maçı oynanamayacak. Ayrıca Basel Şampiyonlar Ligi'nden atılacak. Bu durumda ya rakibi Bayern Münih maç yapmadan tur atlayacak ya da Manchester United Şampiyonlar Ligi'ne alınarak Bayern Münih'in rakibi olacak.

    FIFA eğer bir federasyonun üyeliğini askıya olursa o ülkenin milli takımı ve kulüp takımları FIFA ve FIFA'ya bağlı kıta federasyonlarının düzenlediği hiçbir turnuvaya katılamıyor.

    FC Sion ne yapmıştı? 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    FIFA, İsviçre'ye bu uyarıyı, karmaşık bir yasal mesele haline gelen, Sion'un UEFA Avrupa Ligi'nden men edilmesi davasıyla ilgili olarak yaptı.

    FIFA, Sion'a 2008'de yaptığı bir transferin usulsüz olması nedeniyle transfer yasağı getirmiş, kulüp yasak devam ederken geçen yaz 6 oyuncu transfer etmişti.

    Bu 6 futbolcu, Valais'deki yerel mahkemeye başvurmuş, mahkeme bu oyuncuların Sion'da oynamasında sorun olmadığına karar vermiş, Sion, bu oyuncuları İsviçre Ligi ve UEFA Avrupa Ligi'ndeki bazı maçlarda oynatmıştı.

    UEFA, Sion'u bu 6 oyuncuyu oynattığı gerekçesiyle UEFA Avrupa Ligi'nden men etmişti. Bunun üzerine Sion, Martigny'deki yerel mahkemeye başvurmuş, mahkeme UEFA'nın haksız olduğuna ve takımın tekrar UEFA Avrupa Ligi'ne alınması yönünde karar vermişti. Bu arada İsviçre'deki üst mahkeme ise Valais mahkemesinin kararını bozmuş, UEFA'yı haklı bulmuştu.

    Davanın taşındığı Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi de (CAS), iki gün önce UEFA'nın haklı bulunduğunu açıklamış ve Sion Kulübü'nün UEFA Avrupa Ligi'ne tekrar dahil edilmesi yönündeki talebini reddetmişti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow