hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türk kökenli hakemin büyük başarısı

    Türk kökenli hakemin büyük başarısı
    expand

    Hollanda'da ilk devresi tamamlanan birinci futbol liginde (Eredivise) sezonun en iyi hakemi seçilen Türk kökenli Serdar Gözübüyük, başarısının tesadüfi olmadığını, bugünlere gelmek için çok çalıştığını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Aynı zamanda Eredivise'de düdük çalan en genç hakem unvanına da sahip 26 yaşındaki Gözübüyük, AA muhabirine verdiği demeçte, FIFA kokartı almak için aday
    olduğunu, bu konudaki kararın da bir kaç gün içinde netleşeceğini dile getirdi. 

    Hakemliğe küçük yaşlarda başladığını, Hollanda birinci ligindeki ilk maçına 2009 yılında daha 24 yaşındayken çıktığını, ardından profesyonel olarak ligde çok sayıda maç yönettiğini anlatan Serdar Gözübüyük, ilk yarısı geçen hafta sonunda biten 2011-2012 sezonunda, maç sonlarında verilen puanlara göre ilk yarının en başarılı hakemi seçildi. Hollanda'da bu düzeyde düdük çalan ilk ve tek Türk kökenli isim olan Gözübüyük, Avrupa maçlarında dördüncü hakem olarak görev yapıyor.

    -Tavsiye üzerine hakemliğe başlamış-

    Adanalı bir işçi ailesinin çocuğu olarak Hollanda'da doğan Serdar Gözübüyük, hakemliğe Hollandalı ünlü bir futbolcunun tavsiyeleri doğrultusunda başlamış.

    Küçük yaşlardan itibaren futbola ilgi duyan Gözübüyük, 16 yaşına kadar bir kulüpte futbol oynarken, bir yandan da amatör maçlarda hakemlik yapmış. Daha sonra Hollandalı ünlü futbolcunun tavsiyesiyle tüm mesaisini hakem olmak üzere verir.

    "Bu denli başarılı olacağımı düşünmemiştim" diyen Serdar Gözübüyük, şöyle konuştu:

    "Futbol oynarken o aralar amatör takımlara hakemlik konusunda yardım ediyordum, tanıdığım o futbolcu bana 'böyle devam et' dedi. 'Hakem olmak zor, böyle devam edersen yükselirsin' tavsiyesinde bulundu. Ben de bu tavsiyeyi tuttum ve devam ederek bugüne geldim. İyi ki tavsiyesini tutmuşum."

    16 yaşından itibaren hakemlik kurslarına devam eden Gözübüyük, daha sonra hızlı bir şekilde yükselerek 2009'da en genç hakem olarak düdük çaldığı Eredivise'de şu anda bir sezonda ortalama 25 maça çıkıyor.

    Ailesinin hakemlik konusunda kendisine büyük destek verdiğini anlatan Gözübüyük, "Onların desteği olmadan başarılı olmam mümkün olmazdı. Ailemin desteği ve tanıdığım o futbolcunun tavsiyesiyle bu başarıları elde ettim" ifadelerini kullandı.

    -FIFA kokartlı en genç hakem olma yolunda-

    Maçlarda gösterdiği yüksek performanstan dolayı Hollanda kamuoyunda adından sıkça söz ettiren Serdar Gözübüyük, FIFA kokartlı en genç hakem olma yolunda da emin adımlarla ilerliyor.

    FIFA'da emekliliği gelen Hollandalı bir hakemin yerine ismi aday gösterilen hakemler arasında yer alan Gözübüyük, bu konuda şansının bir hayli yüksek olduğuna inandığını ifade etti.

    Birkaç gün içinde FIFA'dan bu yönde iyi haberler almayı umduğunu kaydeden Gözübüyük, "Başarılı bir şekilde hep böyle devam etmek istiyorum. İnşallah bu hafta FIFA'dan haber gelirse, benim için çok daha iyi olacak. FIFA kokartı alabilirim. FIFA'da 45 yaşındaki bir hakemimiz var, o bırakacak ve yerine biri geçecek. İnşallah o ben olurum. Birkaç aday var. Şansım bayağı büyük. FIFA kokartı alırsam, aynı zamanda FIFA'daki en genç hakem olacağım herhalde" dedi.

    -Türk futbolunu yakından takip ediyor-

    Türk Milli Takımı taraftarı olduğunu aktaran ve bu yüzden Türk futbolunu yakından takip eden Gözübüyük'e göre Türkiye'de futbol seyircisi çok fanatik. İnsanların futbolla yatıp kalkmalarını "süper" diye değerlendiren Serdar Gözübüyük, Türk hakemleriyle ilgili olarak ise "Türk hakemleri iyi. Cüneyt Çakır var mesela. Avrupa Şampiyonası'nda maç yönetecek olmasından dolayı mutluluk duyuyoruz. Şimdiye kadar hiç birlikte olmadık Türk hakemleriyle" diye konuştu.

    Türkiye'ye senede en az 5 kez gidip geldiğini ifade eden Gözübüyük, önümüzdeki ay kamp yapmak üzere Antalya'ya gideceklerini vurguladı.

    -"Keşke daha çok Türk hakem olsa Hollanda'da"-

    Hollanda'da yüksek düzeyde kendisinden başka Türk kökenli hakem olmayışını üzüntüyle karşıladığını anlatan Serdar Gözübüyük, gençlere bu mesleği seçmeleri tavsiyesinde bulunarak, "Elimden gelen desteği onlara vermeye hazırım, zaten veriyorum da" şeklinde konuştu.

    Bu konuda okullarda düzenlenen programlarda gençlerle bir araya gelerek, onları motive etmeye çalıştığını kaydeden başarılı hakem, sözlerini şöyle sürdürdü:

    "Gençlere elimden geldiği kadarıyla yardımcı olmaya çalışıyorum. Bu tür konulara açığım. Çünkü, kendini başka insanlardan büyük görmemen lazım. İnsanlara yardım ediyorum, ailemden öyle öğrendim. Bu düzeyde başka Türk hakemi yok maalesef, keşke daha çok olsa da, herkes daha çok mutlu olsa. Gençlere bu mesleği tavsiye ediyorum. Federasyon burada hangi milletten olduğuna değil, sahadaki gösterdiğin performansa bakıyor. Kıskanç olan insanlar da var ama onlara
    bakmayacaksın. Ben bu tür insanlara sadece gülüyorum."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow