hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Cavcav: "Bir dakika durmaz, istifa ederdim"

    Cavcav: Bir dakika durmaz, istifa ederdim
    expand

    Gençlerbirliği Kulübü Başkanı İlhan Cavcav, "Şike soruşturması başladığında TFF başkanı ben olsaydım bir dakika durmaz, istifa ederdim" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) "Futbolda Şike Soruşturması" sonucunda vereceği karar için federasyona "Allah'tan yardım" dileğinde bulunan İlhan Cavcav, Anadolu Ajansı'nı ziyaretinde yaptığı açıklamada, TFF'nin, Etik Kurulun "Futbolda Şike Soruşturması"na ilişkin raporu doğrultusunda sezon sonunda vereceği kararı değerlendirirken, "Kurululun vereceği rapora göre TFF ne yapar, ne yapabilir... Ne ona yaranabilecek, ne buna... Ben 'Allah yardımcısı olsun' diyorum" yorumunu yaptı.

    "Futbolda Şike Soruşturması" başladığında TFF başkanı olması durumunda tavrının ne olacağı sorusunu ise Cavcav, "Hemen istifa ederdim, bir dakika durmazdım" şeklinde yanıtladı.

    -"Yayın geliri dağılımı adaletsiz"

    İlhan Cavcav, Spor Toto Süper Lig maçlarının yayınından elde edilen gelirin dağılımında da adaletsizlik yaşandığını söyledi.

    Futbol kulüplerinin kuruluş tarihlerinin farklı olabileceğini ancak bu duruma göre belirlenmiş bir yayın gelir dağılımının adaletli olamayacağını söyleyen Cavcav, şöyle devam etti:

    "Yakın zamanda katıldığım bir toplantıda federasyon başkanı tarafından, yöneticilere, yayın gelirinin kulüplere göre dağılımına ilişkin bir fotokopi dağıtıldı. Açtım ne göreyim! Fenerbahçe, Galatarasaray Beşiktaş'ın aldığı para 70-75'er milyon. Anadolu kulüpleri...Gençlerbirliği'ni örnek vereyim; 21 milyon 700 bin lira almışız. İsim vermek istemiyorum, kuruluş tarihleri 1900 ya da 1905 olsun. Profesyonel lig ne zaman başladı? Bu kulüpler, o yıldan bu zamana kadar kaç kez şampiyon olduysa her seferinde 25-30'ar milyon lira şampiyonluk primi aldı. Ben belgeyi gördüğümde müdahil oldum ve 'bu cetveli ilk kez gördüm, bu adaletli değil, benim de babam çok iyi adamdı ama öldü. O yıllardan beri bu paraların bu kulüplere dağıtılması adil değil. Tamam; '2 ya da 3 sene içinde şampiyon olan kulübe şu prim verilir dersin. Ancak lig kurulduğundan beri bu kulüplere bu paraları vermek adaletsizlik' dedim. Beşiktaş Kulübü Başkanı Yıldırım Demirören, 'Bu konuyu aramızda konuşalım' dedi, sustum. Diğer kulüplerimizden 'çıt' bile çıkmadı."

    Yayın gelirinin sezon sonu lig saralamasına göre dağıtılabileceğini ve şampiyon için bir ödül miktarı belirlenebileceğini de kaydeden İlhan Cavcav, "Ben bugün TFF başkanı olsam bu ligin altını üstüne getiririm. Öyle yağma yok kardeşim; her maçta 1 milyon hasılat al, 75 milyon da benim sırtımdan havuzdan al. Bu adil değil" diye konuştu.

    -"Şampiyonluk isteyen önce tribüne teşrif etsin"

    Oynadıkları karşılaşmalarda elde edilen hasılatla, maçların masrafları arasında çok büyük fark olduğuna dikkati çeken Cavcav, "Başkan takımı şampiyon yapmaz" iddiasındaki taraftarı öncelikle tribüne gelerek maç seyretmeye davet etti.

    "Şampiyon olmak isteyen taraftar neden maça gelmiyor" diye soran duayen başkan, "Şampiyonluğu gönülden istiyorum. Bursaspor şampiyon oldu ancak her maçında dolu tribünlere oynadı. Bu sezon Ankara'da oynanan Kayserispor maçında yalnızca 7 bin 500 lira hasılat oldu. Orduspor maçında ise hasılat 10 bin lira... 300-500 polis iaşesi, saha kirası derken bir karşılaşmanın maliyeti 150 bin lira... En azından maç masraflarımızı çıkarabilsek... Taraftar şampiyonluk istiyor, ben de 34 yıllık başkanım; ben de istiyorum" sözleriyle konuşmasını sürdürdü.

    Kulüpler arasındaki gelir ve gider farklılığına da dikkati çeken İlhan Cavcav, şunları söyledi:

    "Ben bir futbolcuyu yetiştiriyorum. Örneğin Soner, Fenerbahçe asbaşkanı Nihat Özdemir ile telefonda görüştüm; 'biz alalım, sizde oynasın ama oyuncu bizim olsun' diyor. Ben de 'bizde öyle futbolcu yok, zamanı gelince size verelim' dedim. Mesela Beşiktaş'a transfer olan Mustafa Pektemek... Giderken bizden yılda aldığı para 550 bin lira. Bu paranın da yüzde 30'u peşin, yüzde 30 aylık, yüzde 40'ı da maç başına. Beşiktaş'tan yılda 1 milyon 500 bin avro aldığı kulağıma geldi. Futbolcuyu kesinlikle suçlamıyorum. Yetiştiriyorum, sonra bir takım geliyor; futbolcuya 'ne alıyorsun' diye soruyor, futbolcuya 300 bin lira ben veriyorum. O kulüp ise '2 milyon 300 bin lira' diyor. Bu futbolcuyu ben nasıl tutabilirim? Dengeyi sağlayamazsanız, birlik ve beraberliği de sağlayamazsınız. Ben yetiştiriyorum ama tutamıyorum. Tuttuğum zaman dengeleri koruyamıyorum."

    Uzun yıllar naklen yayın ve başka kulüplere transfer olan futbolcuların bonservis gelirleriyle ayakta kaldıklarını dile getiren İlhan Cavcav, "Hangi takıma bakarsan bak Gençlerbirliği'nde yetişmiş bir futbolcu görürsün. Fenerbahçe, Beşiktaş, Orduspor, 2. Lig ya da 3. Lig takımları... Bence her kulüp Gençlerbirliği'ni örnek almalı. Şampiyonluk isteyen Ankaralılar da önce tribünlere teşrif etmeli" diyerek, sözlerinin tamamladı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow