hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye'nin yarısı hayatında hiç internete girmemiş

    Türkiyenin yarısı hayatında hiç internete girmemiş
    expand

    KONDA, "İnternet ve Sosyal Medya Kullanımı" başlıklı araştırma sonuçlarını yayımladı. Araştırmaya göre Türkiye'nin yüzdde 57'sinin hayatında hiç internete girmediği ortaya çıktı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kamuoyu araştırmaları ve araştırma şirketi olan KONDA, "İnternet ve Sosyal Medya Kullanımı" başlıklı araştırma sonuçlarını yayımladı.

    Buna göre, toplumun yüzde 57'si hayatında hiç internete girmemiş. Türkiye'nin yüzde 42'si interneti zararlı bulurken interneti en az kullanan kesim ev kadınları.

    İnterneti en fazla Cumhuriyet Halk Partisi'ni (CHP) destekleyen kitle kullanırken Adalet ve Kalkınma Partililer (AKP) interneti en az kullanan kesim. Barış ve Demokrasi Partisi'ni (BDP) destekleyenlerin internet kullanımındaki yükseliş ise araştırmada "çarpıcı" olarak nitelendiriliyor.

    Ocak 2011'de yapılan saha çalışmalarında 18 yaş üstü nüfusun siyasi tercihlerindeki eğilim ve değişimleri belirlemek, sosyal medya kullanımı, internet kullanım alışkanlıkları ve internetin hangi alanlarda ve hangi sıklıkla kullanıldığını ölçmek gibi amaçlarla yapılan araştırma kapsamında 36 ilin, 115 ilçesinde 154 mahalle ve köyde 2728 kişi ile yüz yüze görüşüldü.

    İnternet kullanımında değişimin topluma hangi kanallardan nasıl ve ne derece nüfuz ettiğini anlamak için yapılan araştırmada tespit edilen bazı bulgular şöyle özetlendi:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Öğrencilerin, beyaz yakalıların, eğitimlilerin ve yüksek gelirlilerin başını çektiği mecraya en geç ayak uyduracak olanlar toplumun üçte birini oluşturan ev kadınlarıdır.
    İnternette ne kadar zaman geçirildiği, internete bakışı ve alışkanlıkları en fazla etkileyen unsurdur.

    Facebook, Twitter gibi sosyal paylaşım ağları, internet kullanımının önemli bir parçasıdır ve internet kullanıcılarını az çok temsil eder niteliktedirler.

    İnternet en çok eğlence ve haberleşme için kullanılmakta ancak bilgi edinme, iş arama, bankacılık ve alışveriş gibi işlevleri de kısmen benimsenmiş durumda.

    İnterneti en çok benimsemiş olanlar CHP'liler. AKP'liler ise internet konusunda en geriden takip edenler.

    18-28 yaş grubu, yoğun kullanımı ile farklı bir neslin habercisidir.

    Dindar ve sofu olanların interneti, sağlık konusunda araştırma yapmak ve dini konularda bilgi edinmek dışında neredeyse hiç kullanmamaları, interneti toplumun kalanına göre farklı bir şekilde sahiplendiklerine işaret etmektedir.

    Araştırma sonuçlarına göre CHP'yi destekleyenlerin yüzde 58'i internet kullanırken, onu yüzde 55 ile MHP'liler izliyor. BDP'lilerin yüzde 35'i internet kullandığını söylerken, AKP'yi destekleyenler yüzde 33 ile son sırada yr alıyor.

    Bianet.org'un haberine göre KONDA'nın yapmış olduğu araştırmada çıkan ilginç sonuçlardan biri de toplumun yüzde 42'sinin internetin yarardan çok zarar getirdiğini düşünmesi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Araştırmaya katılanların yüzde 42'si interneti zararlı bulurken, yüzde 29'u yararlı buluyor. Yüzde 29 ise konuya çekimser yaklaşıyor.

    Oranların, kişilerin internete girip girmediğine, ne sıklıkla girdiğine ve sosyal paylaşım ağlarına üye olup olmadıkları göre değişkenlik gösterdiğinin ifade edildiği araştırmada, internet kullanımının arttıkça zarar verdiği yönündeki görüşün azaldığı tespit edildi.

    Araştırmaya göre, yaş artıp, eğitim ve gelir seviyesi düştükçe, interneti zararlı bulanların oranı yükseliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow