hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye'nin kanser raporu ürkütüyor

    Türkiyenin kanser raporu ürkütüyor
    expand

    Her yıl 150 bin kanser vakası ve kanser tedavisi için harcanan milyonlarca lira... Türkiye'nin kanserle mücadele tablosu karanlık. Meclis Araştırma Komisyonu'nun raporu bu sonucu ortaya koyuyor. Rapora göre, Türkiye böyle giderse 2030 yılında kansere 10 milyar euro para harcayacak.

    9 ay süren çalışma ve nerdeyse birçok ilde yapılan araştırma... Meclis Kanser Araştırmaları Komisyonu çalışmalarını tamamladı.

    CNN TÜRK'ün ulaştığı 770 Sayfalık raporda çarpıcı sonuçlar var.

    Kanserden kaynaklanan ölümlerin oranı dünya genelinde, 2000'de yüzde 13.1, 2004'te yüzbinde 167 arttı. 2006'da yüzbinde 200'ün üzerine çıktı. Türkiye'de ise yaklaşık 150 bin yeni kanser vakası tespit ediliyor.

    Çernobil felaketi nedeniyle yıllardır kanserle anılan Karadeniz'e raporda dikkat çekildi. Karadeniz'in güney ve doğu yamaçlarında deri kanseri yoğun, mide, kalın bağırsak ve prostat vakaları daha çok 250 metrenin altında, akciğer vakaları ise tarımsal alanda görülüyor.

    Ama tablo uzun vadede daha da kararacak. Çünkü Karadeniz bölgesindeki sularla ilgili çarpıcı veriler de raporda.

    Bölgedeki 558 su numunesinin 103'ünde arsenik, 290'ında kurşun, 306'sında selenyum değerleri yüksek. Dünya Sağlık Örgütü limitlerinin üzerinde.

    Ve kanserin bir numaralı sebeplerinden biri, sigara... Her gün 200 can alıyor. Yılda 90 binden fazla yaşam bitiyor.

    Meclis Araştırma Komisyonu'nun raporunda, 30 yaşından önce solaryumla bronzlaşmanın, yüksek gerilim hattının 600 metre mesafe içinde bulunan yerleşim yerlerinde kanser vakalarının arttığı yer aldı.

    Çarpıcı bir başka veri sünnet olmayan erkeklerle birlikte olan 30 yaş üzeri kadınlarda rahim ağzı kanseri riskinin yüzde 20 arttığı tespitine yer verildi.

    Ve Türkiye'nin kanserle savaşı. Bunun için harcadığı para... Avrupa Birliği ülkeleri içinde kansere en fazla harcama yapan ilk 6 ülke arasında. 2.3 milyar euro.  2030 yılında kansere harcanacak para 10 milyar euro...

    Komisyonun önlemlerinden birisi ise Akdeniz diyeti olarak gösterildi. Akdeniz diyetinin izlenmesi, daha az sigara içme, daha az obezite, daha fazla fiziksel aktivite uyarısı yapıldı.

    6 ayda bir sağlık kontrollerinin de önemi vurgulandı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow