hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Gaffar Okkan ölümünün 10. yılında anıldı

    Gaffar Okkan ölümünün 10. yılında anıldı
    expand

    Diyarbakır'da 10 yıl önce şehit edilen Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan ve 5 polis memuru, saldırının düzenlendiği yerde anıldı.

    Yenişehir ilçesi Sezai Karakoç bulvarında 24 Ocak 2001 günü teröristlerce şehit edilen eski Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan ve polis memurları Mehmet Kamalı, Sabri Kün, Mehmet Sepetçi, Atilla Durmuş ve Selahattin Baysoy'a hain saldırının düzenlendiği yerde, bir dakikalık saygı duruşunun ardından olay yerine karanfil bırakıldı.

    Diyarbakır Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam, güzel bir insan olan şehit Ali Gaffar Okkan'ın, bir yol açarak, insanların gönlüne girdiğini söyledi.

    Okkan'ın açtığı bu yolun şimdi, daha da genişlediğini, bir bulvar, bir otoban haline dönüştüğünü belirten Sağlam, "Bir zihniyet, bir anlayış değişiminin çağdaş bir yaklaşımının başlangıcını oluşturdu. Bu yol şimdi sürekli genişliyor, ruhu şad olsun. Gönüllerde yer etme, gönüllere girme, kalıcı olmak demek ki böyle oluyormuş. O, bir çoklarına örnek oldu. İnşallah bundan sonra her şey daha güzel olacak. Allah rahmet eylesin, ruhu şad olsun diyorum" dedi.

    Bu arada saldırının düzenlendiği yerdeki binada oturan yaşlı bir kadın evine büyük Türk Bayrağı astı. Kadının balkonda, elinde şehit polis memuru Yunus Kurt'un fotoğrafını taşırken, anma süresince gözyaşlarını tutamadığı görüldü.

    "Ali Gaffar" isimli 101 çocuk İstanbul'da

    Şehit Ali Gaffar Okkan, Sakarya'nın Hendek ilçesindeki mezarı başında, kendisiyle aynı adı taşıyan ve Diyarbakır'dan gelen "Ali Gaffar" isimli 101 çocuğun katıldığı törenle de anıldı.

    Hendek Belediyesince hazırlanan "Gönül Yolculuğu ve Şehit Ali Gaffar Okkan Bir Kardeşlik Hikayesi Projesi" kapsamında, Diyarbakır'da yaşayan ve "Ali Gaffar" ismini taşıyan 101 çocuk, İstanbul'da düzenlenen gezi programının ardından aileleri ve öğretmenleriyle Okkan'ın Hendek ilçesindeki mezarına geldi.

    Oğluna Ali Gaffar adını veren ve Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinden gelen Hüseyin Side de Okkan'ın Diyarbakır'ın sevgilisi haline geldiğini belirtti. Okkan'ın ablası Havva Gülsüm Özger ise belediyenin projesinden mutlu olduklarını ifade ederek, "Çok mutluyuz. Adıyla birlikte, kendi fikirleri de yaşatılıyor, onların kişiliğinde. Mutlu olduk" dedi.

    GAFFAR OKKAN KİMDİR?

    Ali Gaffar Okkan... Eski Diyarbakır Emniyet Müdürü. 24 Ocak 2001 tarihinde Emniyet Müdürlüğü'nden çıkarken suikasta uğradı. 5 koruma polisiyle birlikte şehit düştü.

    Gaffar Okkan, Diyarbakır'da farklı bir polis profili çizmişti; halkla içiçeydi, zırhlı araç kullanmıyordu. O, sivil toplum örgütleriyle her zaman işbirliği içinde oldu.

    Emniyet görevinin yanı sıra spor ve eğitim alanında da çalışmalar yürüttü. "Halkın devlet için değil; devletin halkı için var olduğu" felsefesiyle hareket ediyordu. Bölge halkının sevgisini kazandı.

    Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti tarafından Diyarbakır'da huzur ve güveni sağladığı için "yılın bürokratı" seçildi.

    Hizbullah'ın peşine düşmüştü

    Gaffar Okkan, Hizbullah'ın çökertilmesinde önemli bir rol oynadı. Yaptığı operasyonlarla örgütün tetikçileri bir bir ele geçiriliyordu. O yüzden örgütün hedefindeydi.

    Bundan tam 10 yıl önce akşam, Emniyet Müdürlüğü'nden ayrılırken suikasta uğradı. Saldırıda Okkan ile birlikte 5 koruma polisi şehit oldu.

    Uğur Mumcu'nun öldüğü gün...

    Öldürüldüğü gün tarih 24 Ocak'tı. Yani gazeteci Uğur Mumcu'nun öldürüldüğü gün. Okkan "En büyük hayalim Uğur Mumcu cinayetini aydınlatmak" diyordu, ancak o da Mumcu'nun katledilği gün suikast kurbanı oldu.

    Bağırlarına bastıkları emniyet müdürüne yapılan suikast, bölge halkını çok üzdü. Diyarbakır'daki cenazesine onbinler katıldı. Diyarbakır yas tutuyor.

    Diyarbakır'da ilk kez bir polis cenazesi böyle kalabalık oluyordu. O yıl doğan birçok çocuğa, Gaffar Okkan adı verildi.

    Hizbullah üyesi olduğu açıklanan sanıklarla ilgili dava Diyarbakır'da görüldü. Sanıklara çeşitli cezalar verildi. Ancak karar Yargıtay'dan döndü. Gerekçesinde ise son derece profesyonelce işlenen cinayette, "sanıkların suikasta katılmadıkları" iddia ediliyordu.

    Hala bazı yönleri karanlıkta kalan suikastın onuncu yılı geride kaldı. Okkan için Diyarbakır ve kabrinin bulunduğu anna programları düzenlendi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow