hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Batum: "Pişman değilim, geri adım atmam"

    Batum: Pişman değilim, geri adım atmam
    expand

    CHP Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum, İzmir'de basın mensuplarının, "Zonguldak'ta yaptığı konuşmadan dolayı pişman olup olmadığı" yönündeki sorusuna, "Hayır değilim, söylemek istediğim ortada. Geri adım atmam söz konusu değil. Kimse bana geri adım attıramaz" cevabını verdi.

    CHP'li Batum Konak Belediyesi tarafından düzenlenen panele katılmak için geldiği İzmir'de basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

    Batum, son günlerdeki tartışmalar konusunda, "Haklı olduğum konuda geri adım atmam söz konusu değil. Kimse de bana geri adım attırımaz. Zihnen de yıpranmadım ama yıpratılmak istendim" dedi.

    Batum bir gazetecinin Zonguldak Cumhuriyet Başsavcısı'nın "kağıttan kaplan" sözü nedeniyle 301. maddeden dava açmak için Adalet Bakanı Sadullah Ergin'den izin istemesini değerlendirdi.

    Savcının dava açıp açmayacağını hep birlikte göreceklerini söyleyen Batum, "Açılırsa da söyleyecek sözümüz var, açılmazsa da. Dava açıldığı taktirde Türkiye'deki uygulamayı, o konuşmanın tamamında ne söylediğimi ve Avrupa İnsan Hakları Mahmekemesi'ndeki kararı tabii ki vereceğiz. Ama şunu söyleyeyim bugüne kadarki uygulama ve AİHM kararı da gösrerir ki bir konuşmanın tamamı alınmadan, tamamı algılanmadan kesinlikle 301'in uygulanması mümkün değildir" dedi.

    Batum, "Türkiye'de tabii ki savcının öyle davrandığını söylemiyorum. Savcı mutlaka konuşmanın tamamına bakmıştır. Ama iki üç gündür Türkiye'de yapılmak istenen aslında, Başbakan'ın yapmak istediğine baktığınızda onun tersinin olduğunu görüyorsunuz. Bu Türk demokrasisinin nereye getirilmek istendiğinin açıkça göstergesidir. Dünyanın çok az demokrasisinde bir insanın, hele bir siyasetçinin 30 dakikalık konuşmasından sadece bir şeyi alıp, önünü arkasını koymadan sözüm ona demokratik bir ülkenin başbakanının, sözüm ona ifade özgürlüğünün olduğu bir ülkenin başbabakının 'Savcılar harekete geçin' dediği başka bir tek örnek varsa biz de bu tür demokrasi isteriz. Böyle bir anlayış yoktur" dedi.

    CHP'li Batum, "Biz biliyoruz zaten bunu ama örnekleri de görüyoruz. Daha da iyi oluyor. Türkiye'nin nasıl bir ülke olduğunu, nasıl bir demokrasi olduğunu TEKEL işçileri dayak yiyerek, Torba Yasa'ya karşı çıkmak isteyen sendikacılar dayak yiyerek ve de 301'den bizler görebiliriz. Türk halkı da bunu görecek. Sonunda bu iktidardan, başbakandan kurtulacağız" dedi.

    Batum bir gazetecinin Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in 301'den dava açılıp açılmama konusunda "Avrupa içtihatlarına bakacağız" sözleri üzerine de, "Olması gereken bu zaten. Zaten Adalet Bakanı buna uysa da uymasa da Türkiye'nin yargısı buna uyacaktır. Ben 'şöyle karar verecektir, böyle karar verecektir' demiyorum. Ama Türk yargısına o yönde bir Başbakan'ın bir kelimeyle "Savcılar derhal harekete geçin, savcılar hepinizi göreve çağırıyorum' demesi dünyanın başka bir demokrasisinde yoktur. O ancak Tayyip Erdoğan demokrasisinde olur. Bizim de karşı çıktığımız budur" dedi.

    İstifayı düşünüyor mu?

    Batum CHP'den istifa edip etmeyeceği yolundaki soruya da, "Gördünüz. Onu sayın Genel Başkan'a söyleyin. Dün sayın genel sekreterle de söylediler. Ama ben tekrar söyleyeyim: Böyle birşey yok. Biz bir mücadelenin içindeyiz. Türkiye'de gerçek demokrasiyi CHP olarak gerçekleştireceğiz. Türkiye'deki işsizliği, yoksulluğu, yolsuzlukları ortadan kaldıracağız. Bunu istemeyenler ve bugün giydiğimiz elbiseyi kafamıza yerleştirmek isteyenler bunun önüne geçmek isteyecekler. Bir sürü şeyler yapacaklar, 'ucube' diyecekler, ona buna saldıracaklar, düzmece kanıtlar hazırlayacaklar. Bir cümleyi çekecekler. Hepsi savaşı müacedeleyi yarıda bıraksa, 'Ben üzüldüm, darıldım' dese nasıl mücadele edeceğiz? O yüzden böyle bir şey yok" dedi.

    "Bu sözleri keşke söylemeseydim dediniz mi? Yastığa başınızı rahat koyuyor musunuz?" sorusuna ise Batum, "Hiç düşünmedim. Bundan çok hoşnutum. Çünkü söylüyorum. Bunlar turnosol kağıdı gibidir. Böyle rejimlerde medyanın büyük bölümünün devşirilmeye çalışıldığı, devşirilemeyenlerin baskı, tehdit, korkuyla baskı altına alındığı ülkelerde bunlar çıkacaktır. Medyada bunun üzerine büyük tartışma programları yaptılar. Ancak bunlar beni zerre kadar ilgilendirmiyor. Benim Türkiye'de güvendiğim, inandığım saygı duyduğum gazeteciler, aydınlar, sokaktaki insanlar var. Onların söylediklerine baktığımda söylediğimin bu şekilde yorumlanmak istendiğine onlar da inandığı için o kadar rahat yattım ki yatağa, hiçbir sıkıntım yok. Haklı olduğum konuda geri adım atmam da söz konusu değil. Kimse de bana geri adım attırımaz. Zihnen de yıpranmadım, ama yıptarılmak istendim" yanıtını verdi.

    Batum, kendisine yönelik "darbeci" yakıştırmalarına hiç üzülmediğini belirterek, "Benim için ne deseler umurumda bile değil, hiç ilgilenmiyorum. Türk halkı neyin ne olduğunu biliyor" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow