hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İşte dünyanın mühendislik harikası!

    İşte dünyanın mühendislik harikası
    expand

    Artvin'in Çoruh nehri üzerinde inşa edilen ve 249 metre gövde yüksekliği ile Türkiye'nin en büyük, dünyanın ise 3'üncü büyük barajı olan Deriner Barajı ve Hidroelektrik Santrali, dünyaca ünlü belgesel kanalı Discovery Channel, tarafından "mühendislik harikası" olarak değerlendirildi.

    Yüksek Mühendislik hesapları gerektiren, ince kemer çift derinlikli baraj sistemi ile inşa edilen ve tamamı Türk 60'ı mühendis, 120'si teknik eleman olmak üzere bin 200 kişinin çalıştığı baraj inşaatında sona gelindi.

    Yüzde 85'i tamamlanan baraj ve HES projesi 2012 yılının sonbaharında elektrik üretimine geçecek.

    Temeli 1988'de atıldı

    Deriner Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nin temeli, Erzurum ve Bayburt ilindeki Mescit dağlarında doğup, Gürcistan'ın Acara Özerk Cumhuriyeti Başkenti Batum kentinden Karadeniz'e dökülen 431 kilometre uzunluğundaki Çoruh Nehir üzerindeki Artvin ilinde 1988 yılında, dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından atıldı.

    2005 yılında tamamlanması planlanan ancak ödenek yetersizliği nedeniyle bitirilemeyen baraj ve HES projesinde artık sona yaklaşıldı. Yüzde 85'i tamamlanan ve bu yıl sonunda bitirilmesi planlanan proje, 2012 yılında elektrik üretimine geçecek.

    Baraj, kendi sınıfında 249 metre gövde yüksekliği ile Türkiye'de en büyük, dünyada ise 3'üncü büyük baraj olarak gösteriliyor. Barajın bünyesinde yer altında inşa edilen ve 670 megavat kurulu güce sahip hidroelektrik santrali ise yıllık 2.118 GWH elektrik üretimi gerçekleştirecek.

    ERG İnşaat tarafından yapımı sürdürülen baraj inşaatında 60'ı mühendis, 120'si teknik eleman olmak üzere toplam bin 200 kişi çalışıyor. Baraj inşaatının 1 milyar 387 milyon 190 dolara mal olması bekleniyor.

    Bu arada, Deriner Barajı ve Hidroelektrik Santrali, dünyaca ünlü belgesel kanalı Discovery Channel, tarafından "Mühendislik Harikasıö olarak değerlendirildi. 10 gün süreyle baraj inşaatında 6 kişilik bir ekiple çekim yapan Discovery Channel ekibi hafta başında çalışmalarını tamamlayarak Artvin'den ayrıldı.

    Çoruh üzerine 15 baraj projesi planlanıyor

    Öte yandan, Çoruh Nehrinin Artvin ili sınırları içerisinde kalan bölümünde 15 baraj yapımı planlanıyor.

    Daha önce yapımı tamamlanan ve elektrik üretimine geçen Muratlı ve Borçka barajlarının ardından 3'üncü yapımı tamamlanacak proje Deriner barajı olacak.

    15 baraj projesi ile bölgede yapımı planlanan 123 HES projesinin tamamlanmasıyla Artvin'de 5 bin 84 megavat kurulu gücündeki santrallerde yıllık 16.08 milyar kilovat saat elektrik üretilecek. Bu oran toplam Türkiye elektrik üretiminin yüzde 8'ine denk geliyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow