hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Adalet ve İçişleri Bakanlarından terfi yorumu

    Adalet ve İçişleri Bakanlarından terfi yorumu
    expand

    HSYK kararnamesiyle ilgili tartışmalar sürerken; Adalet Bakanı Ahmet Kahraman, "Kararname kesinlikle yapılan soruşturmaya, yürütülmekte olan davalara müdahale niteliğinde olmayıp bu arkadaşlarımızın performanslarının da değerlendirilerek üst göreve atanmalarıdır" dedi. İçişleri Bakanı Osman Güneş de, "Yargı kendi sistemi vei mevzuatı çerçevesinde kararlar alır" diye konuştu.

    Adalet Bakanı Kahraman, Yargıtay ve Danıştay'a yeni seçilen üyelerin mazbata töreninden ayrılırken, gazetecilerin Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu kararnamesine ilişkin sorularını yanıtladı.

    Ahmet Kahraman, HSYK 1. Dairesi'nin rutin bir işlemi tesis ettiğini, yıllardır birçok kararnameyle ilgili atamalar yapıldığını, bölge adliye mahkemelerinin kurulması nedeniyle birçok ilde başsavcılıkların boşaldığını anımsattı.

    Bu illerin başsavcılıklarının boşluğunun uzun süre devam etmesinin sakıncaları gözönüne alınarak, atamaların tamamlandığını söyleyen Kahraman, "İstanbul'da CMK 250. maddeyle görevli olan 3 arkadaşımız İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili olarak görevlendirildi. Kararname kesinlikle yapılan soruşturmaya, yürütülmekte olan davalara müdahale niteliğinde olmayıp bu arkadaşlarımızın performanslarının da değerlendirilerek üst göreve atanmalarıdır" dedi.

    Kahraman sözlerine, "'Ergenekon' soruşturmasıyla ilgili bugüne kadar 7 Cumhuriyet savcısı arkadaşımız görev almıştı. Bunlardan 2'sinin şu anda 'Ergenekon' soruşturmasıyla görevleri sona erdirilmiş ama içlerinde yine Fikret Seçen arkadaşımız Cumhuriyet Başsavcı Vekili olarak görevlendirilmiştir, görevinin başındadır. Bu bağlamda zaten büyükölçüde sanıyorum bize yansıdığı kadarıyla, kamuoyundan bildiğimiz kadarıyla soruşturma tamamlanmış davaları görülmeye başlanmıştır. Arkadaşlarımız kaldığı yerden devam edeceklerdir. Davalar, soruşturmalar, kişilerle, hakim savcıların şahıslarıyla kaim değildir" diye devam etti.

    "Öz'ün kılına zarar gelsin istemeyiz"

    Kahraman bir soru üzerine de, "Zekeriya Öz'ün şahsına, kılına zarar gelmesine, hiçbir arkadaşımızın olduğu gibi kılına zarar gelmesine gönlümüz razı değildir, öyle bir amacı yoktur kurulun" dedi.

    İçişleri Bakanı'ndan da HSYK açıklaması

    Konuyla ilgili bir diğer açıklama da İçişleri Bakanı Güneş'ten geldi.

    Adana'da konuşan Güneş burada bir gazetecinin, HSYK kararnamesi ile ilgili sorusuna, "Türkiye bir hukuk devleti, anayasamız var, anayasal kurumlarımız var. Yargı da bağımsız bir anayasal kurumumuzdur. Kendi sistemi içerisinde, kendi mevzuatı çerçevesinde kararlar alır" yanıtını verdi.

    Güneş, HSYK'nin yasal çerçevede kendisine tanınan yetkiyi kullandığını ifade ederek, "HSYK, böyle bir tasarrufta bulunmuş. Bunun farklı bir bakılacak tarafı olduğunu düşünmüyorum. İçişleri Bakanı olarak da benim görev alanıma da girmiyor" şeklinde konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow