hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Başsavcıya sınavda usulsüzlük suçlaması!

    Başsavcıya sınavda usulsüzlük suçlaması
    expand

    Rize Cumhuriyet Başsavcısı İsmet Özkorul'un HSYK'nın son kararnamesiyle Konya'ya tenzil-i rütbe ile savcı olarak atamasının arkasında sınavda usulsüzlük yapılmasının yattığı ileri sürüldü.

    Başsavcı Özkorul'un, 3 kişiyi adliyeye eleman alımı sınavına girmiş gibi gösterdiği ancak komisyon üyelerinin bunu fark etmesiyle başlatılan inceleme sonucu bu kişilerin sınavının iptal edildiği ve Adalet Bakanlığı'nca hakkında soruşturma başlatıldığı iddia edildi.

    Rize Adliyesi'ne 2'si kadrolu, 10'u sözleşmeli 12 katip ile 6 mübaşir alımı için 11 Şubat'ta yapılan yazılı sınavda klavye ile 3 dakikada 90 kelime ve üzeri yazan 94 kişi mülakata katılmaya hak kazandı.

    İddiaya göre sınav komisyonu üyeleri, kazananlar arasında yer alan 3 kadın adayın yazılı sınava girmedikleri halde, imzalı sınav kağıtlarının diğer kağıtların arasına konulduğunu fark etti.

    Sınavı kazanan ve mülakata katılmaya hak kazanan 94 aday arasında ismi geçen 3 kadının durumu komisyon üyeleri tarafından Sınav Komisyonu ve Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Fatih Akçay'a bildirdi.

    Akçay'ın talimatı ile inceleme başlatıldı. İmzalı sınav kağıtları kazananların arasında olan ancak sınava girmedikleri güvenlik kamera kayıtlarından da tespit edilen 3 kadın adayın sınavı, usulsüzlük yaptıkları gerekçesiyle geçersiz sayıldı ve bu adaylar mülakata alınmadı.

    Müfettişler araştırma yaptı

    Sınavla ilgili ortaya çıkan usulsüzlüğün Adalet Bakanlığı'na bildirilmesi üzerine iki müfettiş Rize'ye gelerek inceleme başlattı. Sınav komisyonu üyelerinin ifadelerine başvuran müfettişler, olay gününe ait güvenlik kamera kayıtlarına da el koydu.

    Yapılan araştırmada, Konya nüfusuna kayıtlı olan ve Ankara'da yaşayan G.A. adlı kadının sınav günü Başsavcı İsmet Özkorul ile birlikte makam aracıyla Adliye binasına geldiği belirlendi. Başsavcının odasına geçen G.A.'nın ardından, koruma polisi Gökhan U. ve yengesi İ.B. ile AK Partili bir ilçe Belediye Başkanı'nın kadın arkadaşı B.T. ile birlikte Adliye'ye gelerek Başsavcı'nın odasına çıktı.

    Püskürtmeli yazıcı ile çıktı aldılar

    İddialara göre sınav sırasında Başsavcı'nın odasında bulunduğu belirtilen 3 kadın, burada kendilerine verilen yazılı sınav metnini bilgisayarla yazdı. Başsavcı'nın özel kalemindeki yazıcı ile çıktı alınan ve adaylar tarafından imzalanan sınav kağıtları Başsavcı ve koruma polisi tarafından sınav salonuna götürülerek diğer sınav kağıtlarının arasına karıştırıldı.

    Ancak durumu fark eden sınav komisyonu üyeleri olayı, Sınav Komisyonu Başkanı ve Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Fatih Akçay'a bildirdi. 3 kadının sınav kağıdının püskürtmeli bir yazıcıdan çıkarıldığı, sınavın yapıldığı salonda ise lazer yazıcılar kullanıldığı için araya karıştırılan sınav kağıtları kolayca ayırt edildi.

    Püskürtmeli yazıcının sadece Başsavcı'nın özel kaleminde bulunduğu tespit edilirken, bu durumun müfettiş raporlarına da yansıdığı öğrenildi.

    Bu arada, kadın arkadaşını sınava sokan AK Partili İlçe Belediye Başkanı'nın sınavdan kısa bir süre önce de sınav komisyonu ve Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Fatih Akçay'ı makamında ziyaret ettiği ifade tutanaklarına yansıdı.

    Belediye Başkanı'nın, Hakim Akçay'a bir bakanı da yakından tanıdığını da vurguladığı öğrenildi. Bu detayların da müfettiş raporlarında yer aldığı belirtildi.

    Başsavcıya tenzil-i rütbe

    Kars Cumhuriyet Başsavcılığı görevinden 2006 yılında Rize Cumhuriyet Başsavcılığı'na atanan İsmet Özkorul, Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu 'nun son kararnamesi ile Konya'ya savcı olarak atandı.

    Başsavcı'nın 10 gün rapor alarak Rize'den ayrıldığı öğrenildi. Bu arada Adalet Bakanlığı'nın, sınavla ilgili inceleme yapan iki müfettişin usulsüzlük yapıldığını raporlarında belirtmesi üzerine adli soruşturma başlatılması için yeni müfettiş görevlendirmesi yaptığı, yapılacak soruşturmanın ardından Başsavcı ve koruma polisi hakkında da yargılama yolu açılabileceği belirtildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow