hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Ergenekon"a yeni savcılar

    Ergenekona yeni savcılar
    expand

    Savcı Zekeriya Öz'ün İstanbul özel yetkili Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'ne atanmasının ardından, "Ergenekon" soruşturması için yeni savcılar görevlendirildi. Öz'ün yerine özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcıları Cihan Kansız ve Ufuk Ermertcan getirildi.

    İstanbul özel yetkili Başsavcıvekili olarak dün göreve başlayan Fikret Seçen, ilk olarak Zekeriya Öz’deki dosyaların dağıtımını yaptı.

    Başsavcıvekili Seçen, yaptığı açıklamada "Ergenekon" soruşturmasını bundan sonra Savcı Cihan Kansız’ın yürüteceğini söyledi.

    İstanbul özel yetkili Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nde 23 Mart 2011 tarihinde görevlendirilen 5 savcıdan biri olan Ufuk Ermertcan'ın da Kansız'a yardım edeceği öğrenildi.

    İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı olarak yaklaşık 2 yıldır görev yapan Cihan Kansız, daha önce de kamuoyuna yansıyan soruşturmalar yürütmüştü.

    "Yaşlıların mülklerini tehditle alan suç örgütü", "Ergenekon" soruşturması kapsamında Şile'deki ormanlık alanda yapılan kazıya ilişkin soruşturmaları tamamlayan Kansız, halen sanatçı İbrahim Tatlıses'e yönelik saldırıya ilişkin soruşturmaya da bakıyor.

    Çolakkadı: "Taraf tutmayız"

    HSYK kararnamesiyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na atanan Turan Çolakkadı, Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesinde düzenlenen uğurlama töreninde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, 15 yıldır bu adliyede görev yaptığını, bunun meslek hayatının yarısına yakın bir süre olduğunu söyledi.

    Çolakkadı, buradaki tüm hakim ve savcılarla beraber çalıştıkları personel ile ağır bir yük altında fedakarca çalıştıklarını, bütün amaçlarının hakikatleri ortaya çıkarmak olduğunu ifade etti.

    "Bu kalabalığın huzurunda ve bu kadar basın mensubunun huzurunda şunu söylüyorum ki kesinlikle taraf tutmayız. Bütün vatandaşlarımız birbirinden farklı değildir. Bilerek böyle bir şey yapmayız. Hiçbir şekilde din, dil, ırk farkı gözetmeyiz. Bütün meslek hayatımca buna gayret ettim, bu prensipler dahilinde çalışmak için gayret ettim. Bunun aksi bir şey olması durumunda bunu deklare etmezdim" diyen Çolakkadı, yargının amacının doğruları bulmak olduğunu, bunu da her vesileyle dile getirdiğini kaydetti.

    Adliyede görevli hakim ve savcı meslektaşlarına buradaki fedakarca çalışmalarından dolayı teşekkür eden Çolakkadı, "Hakikaten iş birliği içinde çalıştık. Kolay değil, burada büyük davalar var. Gürültü olabilir, patırtı olabilir. Ağır davaları var ama hepimizin amacı adaleti tecelli ettirmek. Gücümüz yettiğince buna gayret sarf ettik. Bütün arkadaşlarım aynı fikirdedir. Başsavcıvekili olarak gönül rahatlığıyla Fikret Seçen'e burayı bırakıyoruz" dedi.

    Zekeriya Öz: "Daha iyi bir göreve gidiyorum"

    İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Fikret Seçen de cumhuriyet başsavcıvekilleri Zekeriya Öz ve Ercan Şafak'la yaklaşık 6 yıl çalıştığını, önemli soruşturmalarda birlikte olduklarını, hep uyumlu olduklarını ifade ederek, "Zekeriya Öz zaten malumunuz üzere Türkiye'de herkesin ismini bildiği, yürüttüğü soruşturmalarda kamuoyuna mal olmuş bir arkadaşımız. Kendisini unutmayacağız. Mesleğimiz unutmayacak kendisini. Üzülüyoruz buradan ayrıldıkları için ancak sevincimiz terfi ederek gitmeleri" diye konuştu.

    İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliğine atanan Zekeriya Öz de burada 7 yıldır görev yaptığını belirterek, bugün buradaki görevinin bittiğini ancak daha iyi bir göreve gittiğini söyledi.

    Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesinde birçok davaya baktıklarını ve birçok arkadaşla beraber çalıştıklarını ifade eden Öz, "Tabii tayin olduktan sonra birçok yazılar yazıldı lehimize, aleyhimize. Lehimize yazanlara teşekkür ediyoruz, aleyhimize yazanlara saygı duyuyoruz, eleştirilebilir. Hukuk her zaman eleştiriye açık bir şeydir ama kanunlar çerçevesinde bu işleri yürütmeye gayret ettik. Kimseyle husumetimiz olmadı, kimseye husumet gütmedik" dedi.

    Öz, bu işleri tek başına yapmadıklarını, ilk aylardan sonra burada görevli savcılardan bazılarıyla birlikte bu işleri göğüslediklerini kaydetti.

    Bu işin arkasında emniyet güçlerinin de emeği olduğunu belirten Öz, askeri makamların, merkez komutanlığının da destek verdiğini söyledi.

    Göreve başladılar

    İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na atanan Turan Çolakkadı ve başsavcıvekilleri Zekeriya Öz ile Ercan Şafak, daha sonra Sultanahmet'teki İstanbul Adalet Sarayına gelerek yeni görevlerine başladı.

    Basın mensuplarını makamında kabul ederek, görüntü ve fotoğraf almalarına izin veren Başsavcı Çolakkadı, Beşiktaş Adliyesindeki soruşturmalara ilişkin bir soru üzerine de Çolakkadı, "Daha önce de söylemiştim. 'Zekeriya gitti Ergenekon bitti' diye bir şey olamaz. Soruşturmalar kişiye bağlı değildir. Bir suç varsa soruşturulur. Oradaki arkadaşlar bu işin ehlidir. Daha önce de görev almıştır. Orada bıraktığımız ekibe ben güveniyorum" cevabını verdi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow