hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    O savcı kararı değerlendirdi

    O savcı kararı değerlendirdi
    expand

    HSYK dün Şemdinli Savcısı Ferhat Sarıkaya'nın meslekten ihraç kararını kaldırdı ve Sarıkaya'ya mesleğe geri dönüş yolu açıldı. Kararı öğrenen Sarıkaya, "Haksız bir karar verilince insan umutla bekliyor. Kamuoyunun vicdanını rahatlatan bir karar verildi" dedi.

    Sarıkaya, HSYK'nın hakkındaki ihraç kararının kaldırılmasına ilişkin kararını televizyondan öğrendiğini ve aile içerisinde büyük bir sevinç yaşandığını söyledi.

    İhraç kararının ardından sürekli olarak "haksızlığa uğradığını düşündüğünü" ifade eden Sarıkaya, "Hiçbir zaman umudumuzu kesmedik, umutla bekledik. Hak, adalet yerini buldu. Görevime iade edilirsem, yurdumuzun her köşesinde seve seve enerjimle çalışacağım" diye konuştu.

    Eski Cumhuriyet Savcısı Sarıkaya, halkoylamasının ardından HSYK'nın yapısının değişmesiyle "hiçbir zaman kaybolmayan umutlarının daha da güçlendiğini" belirtti.

    Sarıkaya, "Haksızlığa uğrayan bir insan, hakkının en nihayetinde iade edileceğini, hakkın yerini bulacağını düşünür. Yapısı değişen HSYK ile yeni bir yol açılmıştı, hak yerini buldu. Görevime tekrar dönersem hakimlik veya savcılık fark etmez, kaldığım yerden devam edeceğim" dedi.

    AB "orantısız" buldu AB Komisyonu, HSYK'nın eski Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya'nın meslekten ihraç kararını kaldırmasını değerlendirirken, "İhraç kararı orantısızdı" dedi. Genişlemeden sorumlu AB Komiseri Stefan Füle'nin sözcüsü Natasha Butler, "AB Komisyonu Şemdinli davası olarak bilinen davada HSYK'nın savcıyı mesleğinden ihraç etmesini orantısız bulmuştu. Komisyon, ayrıca o dönemde HSYK'nın diğer devlet kurumlarından bağımsızlığıyla ilgili sorular sormuştu" dedi.
    HSYK, Şemdinli olaylarıyla ilgili iddianameyi hazırlayan dönemin Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya'yı 20 Nisan 2006 tarihinde Hakimler ve Savcılar Kanunu'nun 69. maddesinin son fıkrasına göre 1'e karşı 6 üyenin oyuyla meslekten ihraç etmişti.

    AK Partili Elitaş: "En olumlu karar"

    AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da konuyla ilgili olarak TBMM'de gazetecilerin sorularını yanıtladı.

    Elitaş, Sarıkaya'nın meslekten ihraç kararını kaldırmasının, kurulun aldığı en olumlu kararlardan biri olduğunu söyledi; "Artık korkunun bittiği, HSYK'nın, adaletin adil bir şekilde ortaya çıktığı süreci yaşamış oluyoruz" diye konuştu.

    "Eskiden bir konuyla ilgili üst görevliler hakkında iddianame hazırlamanın görevden alınma sebebi olduğunu" öne süren Elitaş, "Ama şimdi görevden alınmayla ilgili yapılan yanlışlığı tekrar düzeltme söz konusu" dedi.

    Bir başka gazetecinin, "Muhalefet bunu rövanş olarak değerlendiriyor. 'Yargıda rövanş olmaz' diyorlar. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusuna, "Muhalefet, rotasının ne olduğunun farkında değil. Rüzgarın nereden estiğini bilmiyor. Esen rüzgara göre tavırlarını takınıyor. Sayın Kılıçdaroğlu bir bakıyorsunuz 'demokrasi hamisi' olarak çıkıyor, bir bakıyorsunuz Genelkurmay Başkanına zırhlı araç verilince, 'niye verildi' diye soruyor. Arkasından onunla ilgili yargılamada iddianame hazırlayan savcının göreve iadesinin 'çifte standart' olduğunu söylüyor. Sayın Kılıçdaroğlu ne yapacağına karar versin. Kulağına üflenen tarafa dönmesin, olgunlaşsın" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow