hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "SOLOTÜRK" Gül'ü mutlu etti

    SOLOTÜRK Gülü mutlu etti
    expand

    Türk F-16'larının gösteri uçağı "SOLOTÜRK" ilk uçuşunu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de katıldığı törende yaptı.

    Cumhurbaşkanı Gül, SOLOTÜRK'ün Akıncı'daki 4. Ana Üs Komutanlığı'ndaki yaklaşık 20 dakika süren ilk gösterisini ilgiyle izledikten sonra yaptığı konuşmada, törene katılmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, "Biraz önce izlediğimiz gösteri, hepimize büyük bir gurur kaynağı olmuştur" dedi.

    Gül, gösteriyi kendileri heyecanla izlerken uçuşu yapan pilot ve ekip arkadaşlarında böyle bir heyecan görmediğini belirterek, "Onlar sanki bir arabayı oradan almış buraya park etmiş gibi gayet normal bir duygu içindeydiler. Hepsini çok tebrik ediyorum. Gerçekten çok büyük bir gurur duydum. Bu gururu hep beraber Türk milleti olarak duyduk" diye konuştu.

    Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay'ın konuşmasında, "Türkiye'nin çağı yakalayan bir Hava Kuvvetlerine sahip olduğunu" dile getirdiğini hatırlatan Gül, Türkiye'nin çağı sadece bugün değil, yüzyıl önce de yaşayan ve yakalayan bir ülke olduğunu ifade etti.

    Türkiye'nin bölgesinde istikrar yayan bir jeneratör haline geldiğini vurgulayan Gül, sadece yakın komşularına değil, yeri geldiğinde daha uzak coğrafyalara da istikrar taşıyan bir ülke olduğunu söyledi.

    Türk gençliğinin pilot olma isteğini her zaman duyduğunu ifade eden Gül, "SOLOTÜRK"ün bu heyecanı bir kez daha harekete geçireceğini ifade etti.

    Türk Hava Kuvvetlerin 100. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla pek çok tören yapılacağına işaret eden Gül, mümkün olduğu kadar bu törenlere katılmaya gayret edeceğini söyledi.

    Gül, "Sadece Türk halkı değil, bütün dünya Türk Hava Kuvvetleri'nin gücünü, kabiliyetini ve başarılarını bu vesileyle bir kez daha görecek. Onlarla gurur duyacaktır" dedi.

    Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye Cumhuriyeti'nin diğer alanlardaki gücünün gelişmesi gibi Türk Silahlı Kuvvetleri'nin de daima güçlü olmasının bütün Türk halkının daima özen gösterdiği konulardan biri olduğunu kaydetti.

    SOLOTÜRK'ÜN TASARIM HİKAYESİ

    SOLOTÜRK'ün tasarımında Türk Hava Kuvvetlerinin ve Türk Milleti'nin en değerli ve anlamlı sembolleri yer alıyor. Bu değerlerin SOLOTÜRK ile gökyüzüne yükselmesi amaçlanıyor.

    SOLOTÜRK, çok yüksek teknolojik özelliklerle bütünleşebilen bir görsel tasarım örneği. SOLOTÜRK'ün üzerinde Türk Hava Kuvvetlerinin sembolü olan kartalın yeniden yapılandırılmış bir ayrıntısı bulunuyor.

    Uçağın altındaki altın renkli ay yıldız, 100 yıldır Türk ulusunun ulusal simgesini göklerde dalgalandıran Türk Hava Kuvvetlerinin bayrağa ve dolayısıyla temsil ettiği anlamlara verdiği değeri gösteriyor. Uçağın üstündeki gümüş renkli yıldız Türkiye Cumhuriyetinin ve Türk Hava Kuvvetlerinin 21. yüzyılın yıldızı olma idealini simgeliyor.

    Uçağın kanadındaki mat siyah üzerine parlak siyah renkle yer alan kartal, havacıların ruhundaki özgürlüğü ve kararlılığı vurgularken, burun kısmına doğru uzanan siyah ve gri çapraz çizgiler ise havacıların "hızlı düşünme", "doğru karar verme", "sürekli ilerleme" ve "sınır tanımama" gibi niteliklerini betimliyor.

    Tasarımda seçilen gümüş, siyah ve altın renkler, taşıdığı anlam, değer, gerilim ve güç algıları ile Türk Hava Kuvvetlerinin 21. yüzyılın hava, uzay ve bilgi gücü olma vizyonuna gönderme yapıyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow