hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Nükleere karşı zincir oluşturdular

    Nükleere karşı zincir oluşturdular
    expand

    Nükleer ve termik santrallerin çevreye ve insan sağlığına verdiği zarara dikkat çekmek isteyenler Mersin ve Adana'nın çeşitli yerlerinde insan zincirleri oluşturdu.

    Mersin 'in Gülnar İlçesine bağlı Büyükeceli Beldesinde mayıs ayında temeli atılması beklenen Akkuyu Nükleer Santrali için çevreciler 30 noktada 159 kilometrelik insan zinciri oluşturarak protesto eylemi gerçekleştirdi.

    Eylem öncesi konuşan Mersin Nükleer Karşıtı Platformu dönem sözcüsü Sabahat Aslan, Çernobil ve Fukuşima nükleer santrallerinde meydana gelen kazaların bütün canlıların yaşam alanlarını tehdit ettiğini belirterek, "Bugün, Türkiye Japonya olması sloganıyla, nükleer santrallere karşı insan zinciri eylemini katılan tüm dostlarımıza teşekkür ediyoruz. Bu eylemimizi hükümeti bir kez daha uyarmak, nükleer santralleri istemediğimi haykırmak için yaptık. Ülkemizi yönetenler, ülkemizin tüm kaynaklarını ve emeğimizi sömürmeye devam ederken, şimdi yaşam hakkımızı elimizden almak için tüm yaşam alanlarımızı rant uğruna kirletmeye ve yabancı şirketlere peşkeş çekmeye, kamu kaynaklarımızı zarara uğratan yatırımları, hukuk ve demokrasi kurullarını hiçe sayarak, yangından mal kaçırır gibi acelesi kararlarla sularımızı özleştiren HES projelerine, doğa ve insan sağlığına zarar veren termik ve nükleer santrallerin kurulumuna halkın iradesine ve hukuk kazanımlarına rağmen hala devam etmektedir " dedi.

    Silifke'de de insan zinciri

    Mersin'in Gülnar İlçesine bağlı Büyükeceli Beldesinde mayıs ayında temeli atılması beklenen Akkuyu Nükleer Santrali için çevreciler Silifke İlçesi'nde de insan zinciri oluşturdu.

    Silifke'deki eyleme Düzce'de yaşarken Çernobil faciasının ardından radyasyon yüklü bulutların oluşmasıyla yağan yağmura maruz kalıp kanser olan Zafer Taşdemir de katıldı. 28 yaşında olmasına rağmen 10 yaş görüntüsünde olan Taşdemir, nükleer santral istemediğini söyledi.

    Yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı Silifke'de eylemde Avukat Harika Levent'in yaptığı açıklamanın ardından oluşturulan insan zinciri Taşucu Beldesine ulaştı.

    Tufanbeyli'de termik santral protestosu

    Adana'nın Tufanbeyli İlçesi'nde Yamanlı, Kayarcık ve Yeşilova köyleri arasında yapımı planlanan termik santralin kurulmasını istemeyen köylüler protesto eylemi yaptı.

    Kömür havzasının bulunduğu bölgede 7 bine yakın insanın yaşadığını, 100 bin dekar tarım arazinin zarar göreceğini savunan köylüler, 'Termik Santrale Hayır' pankartı açtı.Sabancı Holding'e bağlı EnerjiSA tarafından projelendirilen Tufanbeyli Termik Santrali'nin bölgeye tarım ve çevde yönünden zarar vereceğini öne süren Yamanlı Köyü Muhtarı Abdulkadir Ceylani Kutman, Tufanbeyli'ye termik santral yaptırmamak için kampanya başlattıklarını ve eylemlerin süreceğini söyledi.

    "Büyük Anadolu Yürüyüşü" sürüyor

     "Anadolu'yu Vermeyeceğiz" sloganıyla yola çıkan ve kendilerine "Batı Akdeniz Kervanı" adını veren çevreci grup, Antalya'nın Manavgat ilçesine bağlı Beşkonak beldesindeki Köprüçay'da eylem yaptılar.

    Antalya Cumhuriyet meydanından 12 Nisan'da yola çıkarak, hidroelektrik santraller, maden ocakları ve baraj gibi yapılanmalara karşı 40 gün 40 gece sürecek 640 kilometrelik "Büyük Anadolu Yürüyüşü"ne katılan Batı Akdeniz Kervanı grubu eylemcileri, yaz aylarında turistlerin rafting yaptıkları Köprüçay'ın bulunduğu bölgede, Beşkonak ve Karabük köyü sakinlerinin desteğiyle, eylem gerçekleştirdiler.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow