hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    12 bağımsız vekil adayına şok haber

    12 bağımsız vekil adayına şok haber
    expand

    Yüksek Seçim Kurulu, aralarında Hatip Dicle, Leyla Zana, Sebahat Tuncel ve Gültan Kışanak'ın da bulunduğu 12 bağımsız milletvekili adayının adaylıklarını, milletvekili seçilme yeterliliğini etkileyecek eski mahkumiyetleri bulunduğu gerekçesiyle iptal etti.

    YSK'nın yasak getirdiği adaylar arasında Ertuğrul Kürkçü, Harun Özcan, Abdullah Kızılay, İsa Gürbüz, Çiçek Otlu, Salih Yıldız, Şerafettin Efe ve Nezir Sincan da var.

    AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Kurul, bağımsız milletvekili adayları ile siyasi partilerin milletvekili geçici aday listeleri üzerindeki incelemelerini bugün tamamladı.

    Bağımsız milletvekili adaylarının adli sicil kayıtlarını inceleyen YSK, 12 bağımsız milletvekilinin sabıka kayıtları bulunduğunu tespit etti.

    Kurul, milletvekili seçilme yeterliliğini etkileyecek eski mahkumiyetlerinin bulunduğu gerekçesiyle aralarında Hatip Dicle, Leyla Zana, Gültan Kışanak ve Sebahat Tuncel'in de bulunduğu bu kişilerin milletvekili adaylıklarının iptaline karar verdi.

    Hatip Dicle ve Leyla Zana ile İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel'in milletvekili adaylığını engelleyecek eski mahkumiyetleri nedeniyle sabıka kayıtları bulunduğunu tespit eden Kurul, Sebahat Tuncel'in "geçen seçimde milletvekili seçildiği tarihten hemen sonra adli sicilinin kayda girdiğini, bu nedenle bir önceki seçim döneminde yapılan incelemede sabıkasız olarak görüldüğünü" tespit etti.

    Diyarbakır Milletvekili Gültan Kışanak'ın ise adli sicil kaydında kızlık soyadıyla arandığında milletvekili seçilmesini engelleyecek sabıka kaydı çıkması nedeniyle milletvekili adaylığının iptal edildiği öğrenildi.

    SERT TEPKİLER

    BDP eski Genel Başkanı Selahattin Demirtaş
    , Yüksek Seçim Kurulu'nun 12 bağımsız milletvekili adayının adaylığını iptal edişi ile ilgili olarak, "Seçime girmeme ve bütün adayları geri çekme dahil bütün alternatifleri tartışacağız" dedi.

    Demirtaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kararın izahının olmadığını belirterek, "Bu karar hem hukuk tarihine hem de siyaset tarihine bir facia olarak geçecektir. Hiç bir izahı olamaz" dedi.

    Hiç kimsenin bu kararların hukuki, yasal olduğuna dair ikna edilemeyeceğini, hali hazırda görevde olan iki milletvekillerinin bile veto edilmesinin hiç bir izahının olamayacağını savunan Demirtaş, şöyle konuştu:

    "Dolayısıyla biz kesinlikle siyasi bir karar olduğuna dair netiz. Siyasi kararlara karşı da siyasi bir duruş göstereceğiz. Ne yapacağımıza dair birazdan arkadaşlarımızla geniş kapsamlı bir değerlendirme yapacağız. Sonuçların yarın veya öbür gün kamuoyu ve halkımızla paylaşacağız. Ama ortada demokrasi falan bırakmadılar. Zaten kıt kanat bir demokrasi uyguluyorlardı. Halkın iradesini yok sayan, inanılmaz derecede bir baskı ortamında seçimlere gidiyorduk.

    Bir tarafta seçim barajı, bir tarafta tutuklamalar, operasyonlar, baskılar, bir de üstüne bu yapılınca demek ki devlet şu kararı vermiş; Kürtleri parlamentoya sokmak istemiyorlar. Grup oluşturmalarını istemiyorlar. Bu bir devlet kararıdır. Bunun sonuçları ne olur, doğrusu bugünden kestirmek mümkün değil. Ama normal bir siyasi sonuç doğurmayacağı ve bizim bu kararları içimize sindirmeyeceğimizi herhalde kamuoyu takdir ediyordur.

    Bu kararları verenler, bu planları yapanlar, bu hesap kitapları yapanlar herhalde bundan sonra neler olacağını hesaplamışlardır. Fakat biz, Türkiye yeniden bir çatışmalı ortama sürüklenmesin yeniden bir kaosa sürüklenmesin diye elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Barışçıl yol ve yöntemlerle parlamentoda olabilmenin önünü açabilmek için elimizden geleni yapacağız. Bu kadar hukuksuzluğa bu kadar anti demokratik uygulamalara rağmen bu bizim ahlaki ve vicdani duruşumuz olacak."

    Demirtaş, "Çok üzgünüz. Doğrusu böyle olmamalıydı. Yani bu şekilde belden aşağı vurmalarla, bu şekilde gayri hukuki yaklaşımlarla bu işler çözülmez" dedi.

    "Seçime girmeme ve adayları geri çekme" seçeneği

    Selahattin Demirtaş, "Kürt sorunu gibi devasa bir sorunla ilgili tartışıldığını, seçimlerin biraz da onunla bağlantılı olduğunu, adaylıkların onunla bağlantılı olduğunu" savunarak, şöyle devam etti:

    "Yani bu kararı verenler, herhalde tarih karşısında mutlaka sorumlu olacaklardır. Şimdi YSK'nın kararı nihai kararları aslında bağımsız adaylar açısından. Biz yine de itiraz yolunu deneyeceğiz. Çok umutlu değiliz. İşleyebileceğini, usulen de işleyebileceğini düşünmüyoruz. Ama her şeye rağmen bu yöntemi belki deneriz. Fakat en nihayetinde seçime girmeme ve bütün adayları geri çekme dahil bütün alternatifleri tartışacağız. Halkımızdan bulundukları her yerde ve toplantılarla görüş alacağız. Bir iki gün içerisinde bu görüşümüzü her halde siyasi bir karara dönüştüreceğiz. Türkiye için hayırlı olsun diyelim bizim açımızdan her halükarda hayırlı olacaktır. Çünkü biz bu tür baskılara, bu tür hukuksuz yaklaşımlara bugüne kadar hiç boyun eğmedik hiçbir zaman teslim olmadık. Biz her halükarda kazanacağız. Ama kaybedenler tarih karşısında sorumlu olacaktır."

    Sırrı Sakık ise "Bu keyfiyet devletinde olur, hukuk devletinde olmaz bu karar siyasidir" dedi.

    Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Genel Başkanı ve Mardin bağımsız milletvekili adayı Ahmet Türk, Yüksek Seçim Kurulu'nun 12 bağımsız milletvekili adayının adaylığını iptal edişi ile ilgili olarak, "Türkiye'de eğer böyle bir karar bu şekilde veto ile, bu mantıkla geliştirilirse, bu seçimlere gitmemizi engelleyen bir karar olur" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow