hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kılıçdaroğlu'ndan çağrı! "Meclis toplansın"

    Kılıçdaroğlundan çağrı Meclis toplansın
    expand

    CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, YSK'nın veto kararının ardından yaptığı açıklamada, TBMM'nin olağanüstü toplanmasını önerdi. CHP'nin çağrısını olumlu bulan BDP'li Hasip Kaplan, "Bu sorunu siyaset çözmeli" dedi.

    CHP Merkez Yönetim Kurulu Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı. Kılıçdaroğlu toplantının ardından düzenlediği basın toplantısında gazetecilere açıklamalarda bulundu ve sorularını yanıtladı.

    YSK'nın 12 bağımsız milletvekiline ilişkin iptal kararının tartışmalı yeni bir duruma neden olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, CHP'nin her zaman seçme ve seçilme hakkı ile temel hak ve özgürlüklerin eksiksiz kullanılmasından, çoğulculuktan, çok seslilikten yana olduğunu belirtti.

    Seçimin ertelenmesine gerek olmadığını söyleyen CHP lideri, "Seçim takvimi değiştirilmeden bir çözüm bulunabilir" açıklamasında bulundu.

    Kılıçdaroğlu, "Meclis seçim barajı da dahil çözüm yollarını görüşmek üzere toplanmalı" diye konuştu.

    "CHP olarak sorun çözüme kavuşturulana kadar aralıksız çalışmaya ve her türlü yapıcı öneriyle bu sorunun çözümüne katkıda bulunmaya hazırız" diyen Kılıçdaroğlu, "TBMM'de temsil edilen siyasi partilerle birlikte demokrasiden, hukuktan, halkın iradesinin Meclis'e tam olarak yansımasından yana olanları da bu önerimize destek vermeye çağırıyoruz" ifadesini kullandı.

    Veto kararının ardından yaşanan protesto eylemlerini de değerlendiren Kılıçdaroğlu, "Olayları demokratik çerçevede çözmek en önemlisi" dedi.

    Bir gazetecinin, BDP'nin seçimlerin ertelenmesi ya da ötelenmesine yönelik talebini hatırlatarak, partisinin bu konudaki görüşlerini sorması üzerin eKılıçdaroğlu, kendilerinin demokratik sürecin tam çalışması için her türlü öneriye açık olduklarını belirtti.

    Kemal Kılıçdaroğlu, "Ama seçimin ötelenmesinin doğru olacağına inanmıyoruz. Bu süreç içinde parlamento toplanarak soruna çözüm üretebilir. Eğer çözüm üretmeye siyasal partilerin tümü hazırsa zaten bir mesele kalmaz, bir hafta, 10 günde bütün sorunlar aşılabilir" diye konuştu.

    "YSK'nın kararları yasalara, anayasa göre alınan kararlar" diyen CHP lideri, "Keşke seçim yasaları da değiştirselerdi. Buna neden olan 12 Eylül'ün getirdiği yasalar" ifadesini kullandı.

    "Sorunu çözmek istiyorsanız yolları bellidir" diyen Kılıçdaroğlu, "YSK'yı eleştirmekle bir yere varılamaz. Hukukçular oturur çalışır. Parlamento da buna destek verirse sorun çözülür" şeklinde konuştu.

    BDP'li Kaplan'dan destek

    Kılıçdaroğlu'nun çağrısına BDP'li Hasip Kaplan'dan destek geldi. Çağrıyı olumlu bulan Kaplan, "Bu sorunu siyaset çözmeli" dedi.

    AK PARTİ'DEN VİZE YOK!

    Kılıçdaroğlu'nun "Meclis olağanüstü toplansın" önerisi AK Parti'den vize almadı.

    AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, öneriyi "oportunizm" olarak nitelendirdi, "Popülizm ve vaadler konusunda Cem Uzan kemal kılıçdaroğlu'nun eline su dökemez" dedi.

    AK Parti'nin seçim sonrasına dönük en önemli hedefinin Anayasa değişikliği olduğunu belirten Elitaş, "Hedefimiz 12 Eylül ürünü Anayasa'yı değiştirip, sivil Anayasa yapmak. Seçim ve siyasi partiler kanunlarını çağın şartlarına uygun hale getirmek görevimiz" ifadesini kullandı.

    Elitaş, Kılıçdaroğlunun referandum sürecinde Anayasa değişikliği için, "Meclis yoruldu. Yeni parlamentoya bırakalım" dediğini savundu, "Şimdi oportunizmin en büyük örneğini gösteriyor" şeklinde konuştu.

    12 bağımsız vekil adayına şok!

    Yüksek Seçim Kurulu, aralarında Hatip Dicle, Leyla Zana, Sebahat Tuncel ve Gültan Kışanak'ın da bulunduğu 12 bağımsız milletvekili adayının adaylıklarını, milletvekili seçilme yeterliliğini etkileyecek eski mahkumiyetleri bulunduğu gerekçesiyle dün iptal etmişti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow