hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Veto krizi Doğu ve Güneydoğu'yu karıştırdı!

    Veto krizi Doğu ve Güneydoğuyu karıştırdı
    expand

    YSK'nın 12 bağımsız adayın başvurusunu iptal etmesi üzerine Doğu ve Güneydoğu'da olaylar çıktı. Van, Hakkari ve Şırnak'ta kepenkler açılmadı. Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde göstericilerin üzerine ateş açılması sonucu 1 kişi öldü, 3 kişi yaralandı.

    DİYARBAKIR:
    Hem kent merkezinde hem de Bismil ilçesinde olaylar çıktı.

    Merkezde yürüyüş yapmak isteyen BDP'liler İl Binası önünde toplanırken, Belediye'ye ait kepçe ve kamyonlar da İl Binası önünde barikat kurdu. Polisler de çelik kıskaçlar ile yolu kapatınca BDP Milletvekili Emine Ayna ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir yürüyüş izni almak için Emniyet Müdür Yardımcısı ile görüştü.

    Bu sırada yüzleri kapalı bir grup havai fişek ve molotof kokteylleri ile saldırıya geçti.

    Yapılan saldırının hemen ardından polisler de biber gazı ve tazyikli su ile müdahale ederken, olaylarda çok sayıda kişi gazdan etkilendi. Gaztan etkilenenler ambulans ile hastaneye kaldırılırken, olaylar esnasında Belediye'ye ait bir kepçe de aracını polislerin üzerine sürdü.

    Olaylar esnasında BDP İl binasına giren bir grup gösterisi il binasının penceresinden molotof kokteyli atarken, molotof kokteyli camda patladı ve camdan alevler yükseldi.

    Gözaltına alınan BDP'liler AK Parti binasına...


    Göstericilerde çok sayıda molotof kokteyli ve havai fişek ele geçiren çevik kuvvet polisi, olaylar sırasında gözaltına aldığı çok sayıda BDP'liyi, 200 metre mesafedeki AK Parti İl binasına götürdü. Gözaltına alınan göstericiler buradan emniyete götürüldü.

    BDP İl Başkanı Mehmet Ali Aydın olaylar sakinleştikten sonra kısa bir açıklama yaptı.

    Amaçlarının YSK kararını protesto etmek üzere bir yürüyüş düzenlemek olduğunu belirten Aydın, "Ancak polisin orantısız güç kullanımına maruz kaldık. Binamızın halini görüyorsunuz. Milletvekillerimiz ve belediye başkanlarımız içerdeyken biber gazı sıktılar. Gaz bombası attılar, taş atıp camlarımızı kırdılar" dedi.

    Bismil'de polis kurşunu...

    Tansiyonun yüksek olduğu Bismil İlçesi'nde de BDP'nin desteklediği adaylardan bazılarının YSK tarafından veto edilmesi kararını protesto eden grubun gösterisinde olay çıktı.

    Öğleden sonra İstasyon Meydanı'nda BDP binası önünde toplanan grup gösteri yapmak istedi. Yürüyüşe geçen gruba polis müdahale etti.

    İddiaya göre; ortalık savaş alanına dönerken açılan ateşte henüz kimliği belirlenemeyen 1 kişi öldü, 2 kişi de yaralandı.

    1 kişinin öldüğü Bismil Belediye Başkanı tarafından da doğrulandı.

    Bismil'deki olayları gerekçe gösteren eski BDP lideri Selahattin Demirtaş da, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile saat 19. 00'da Çankaya Köşkü'nde yapacağı görüşmeyi iptal etti.

    Demirtaş daha sonra beraberinde bağımsız milletvekili Emine Ayna ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ile Bismil'e geldi.

    Demirtaş, Ayna ve Baydemir, Altıok Mahallesi'nde BDP ilçe Başkanlığı'na geçerken, parti binası çevresinde toplanan bir grup, güvenlik güçlerine taş ve molotofkokteylli ile saldırdı.

    Bunun üzerine polis, biber gazı ve basınçlı suyla göstericilere müdahale etti. Olaylarda henüz kimlikleri belirlenemeyen 2 kişi yaralandı, çok sayıda kişi gözaltına alındı.

    Bu arada olaylar nedeniyle Diyarbakır'dan destek amacıyla gönderilen polis ve jandarma ekipleri de Bismil'e geldi.

    Valilik açıkladı: 1 ölü, 3 yaralı

    Diyarbakır Valiliği ise Bismil'de meydana gelen olaylarda, göstericilerden dördünün yaralandığını, bunlardan birinin hastaneye sevki sırasında yaşamını yitirdiğini, iki kişinin tedavisinin Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde sürdüğünü, bir kişinin ise taburcu edildiğini bildirdi.

    Valiliğin açıklamasında, Bismil Cumhuriyet Savcılığının hemen adli tahkikata başladığı belirtildi.

    Diyarbakır Valiliğinin açıklaması şöyle: "20 Nisan 2011 günü saat 14.00 sıralarında Bismil BDP ilçe binası önünde toplanan yaklaşık 750-800 kişilik yasadışı gösteri yapan ve ellerinde  molotof, taş, havai fişek ve patlayıcı maddeler bulunan bir grubun Ziraat Caddesi'ne doğru yürüyüşe geçtiği, Kadın Sığınma Evi önünde basın açıklaması yaptıkları, daha sonra grubun yeniden yürüyüşe geçerek Toprak Mahsulleri Ofisi önüne geldiği, buraya yönelik taşlı saldırıda bulunduğu, akabinde belirtilen noktaya 200 metre mesafede yer alan Kurtuluş İlköğretim Okulu önünde emniyet tedbiri alan güvenlik güçlerine yönelik yoğun bir şekilde molotoflu havai fişekli ve taşlı saldırıda bulunulması ve ikazlara rağmen yasadışı eylemlerine devam etmeleri üzerine, grubun dağıtılması için güvenlik güçlerince ve TOMA aracıyla müdahale edilmiştir.

    Söz konusu olaylarda yaşanan arbede sırasında göstericilerden dört kişi yaralanmış, yaralılardan bir kişi hastaneye sevki sırasında yaşamını yitirmiş, iki kişinin tedavisine Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde devam edilmekte, bir kişi ise taburcu olmuştur."

    Açıklamada, olaylarla ilgili Bismil Cumhuriyet Savcılığınca adli tahkikata hemen başlandığını, soruşturma ve inceleme sonrasında olayların nasıl gerçekleştiğinin açık ve net bir şekilde ortaya çıkarılacağı kaydedildi.

    AK Parti İlçe Başkanlığı yakıldı

    Öte yandan Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde, AK Parti İlçe Başkanlığı ateşe verildi.

    Alınan bilgilere göre, Şentepe Mahallesi'nde bağımsız milletvekili adaylıklarının YSK tarafından iptalini protesto etmek için toplanan grubun çıkardığı ve bir kişinin ölümüne ve 2 kişinin yaralanmasına yol açan olayın ardından, Bostancı Mahallesi İstasyon Caddesi'ndeki AK Parti İlçe Başkanlığına gelen bir grup gösterici, kapalı olan parti binasının kapısını kırarak içeri girip ateşe verdi. Olayda ölen ve yaralanan olmazken, AK Parti İlçe binası kullanılamaz hale geldi.

    AK Parti Bismil İlçe Başkanı Hüseyin Yağmur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gün içerisinde ilçede yaşanan olaylar nedeniyle esnafın kepenk kapattığını hatırlatarak, "Sabah partiye geldiğimde esnafın hepsi kapalıydı. Polisle yaptığım görüşmenin ardından gerginlik yaşanmaması için ilçe binasını bugün açmadık. Biraz önce kapı ve camı kırarak içeri giren göstericiler binayı ateşe vermiş. Parti binası kullanılamaz hale gelmiş" dedi.

    Özel halk otobüsüne molotoflu saldırı

    Şehir merkezinden Dicle Üniversitesine gitmekte olan Cihan Ereli yönetimindeki 21 H 086 plakalı özel halk otobüsüne, Fiskaya mevkisinde seyir halindeyken bir grup gösterici molotofkokteyli attı.

    Sürücü Ereli, saldırı üzerine gaza basınca otobüs, bir direğe çarparak durdu. Olayda yaralanan sürücü Ereli, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesinde tedavi altına alındı. Otobüste çıkan yangın, Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekiplerince söndürüldü.

    HAKKARİ:
    Gerginliğin hakim olduğu bir diğer yer de Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'ydi.

    Hakkari kent merkezinin ardından kepenklerin kapalı olduğu Yüksekova ilçesi'nde de olaylar çıktı. YSK'nın aldığı kararı protesto etmek ve basın açıklaması yapmak üzere kalabalık, Cengiz Topel Caddesi üzerinde toplandı. Basın açıklamasını BDP üyesi Osman Dara okudu. Dara YSK'nın kararını kınadıklarını, bunun siyasi bir soykırım olduğunu ve bu karara karşı herkesin duyarlı olması gerektiğini söyledi.

    Yapılan basın açıklamasını ardından yaklaşık 2 bin kişi, Demokratik Çözüm Çadırı'na doğru yürümeye başladı. Bu sırada grubun arasında bulunan bazı kişilerin polislere taş atmaya başlaması üzerine olaylar çıktı. Ortalık bir anda savaş alanına döndü.

    Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, bazı banka şubeleri ile iş yerlerine ve polise saldırdığı saptanan 52 kişinin gözaltına alındığını bildirerek, yapılacak görüntü tespitinin ardından gözaltı sayısında artış olabileceğini belirtti.

    BATMAN:
    Batman'da, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'i protesto etmek amacıyla AK Parti milletvekili aday tanıtımı toplantısının yapıldığı salona doğru yürüyüşe geçen, aralarında BDP milletvekilleri Ayla Akat Ata ve Bengi Yıldız'ın da bulunduğu grubu polis engelledi.

    Burada güvenlik güçleriyle milletvekilleri Ata ve Yıldız tartıştı. Milletvekili Yıldız, Maliye Bakanı Şimşek'in hiçbir şey olmamış gibi gelip tanıtım toplantısına katılmasına tepkili olduklarını ifade ederek, "Bu ülkenin gerçeklerine yabancı bir insan, bu ülkenin sorunlarına Fransız, hatta İngiliz, o İngiliz vatandaşıdır. Başbakan Fransızlara diyor 'Fransız' ama kendi bakanı kendi ülkesinin sorunlarına Fransız. Maliye Bakanı geliyor buraya biz de kendisine 'hoşgeldin' demeye gidiyoruz" dedi.

    Yıldız sözlerine, "Ülkemizde hiçbir sorun yok, hiçbir sıkıntı yok. 'Kendi seçim propagandanızı yapabilirsiniz' mesajını iletmek için halkımızla birlikte oraya gidiyoruz. Bizim gidip Bakanı protesto etme hakkımız yok mu? Randevu ile protesto olmaz" dedi.

    Güvenlik güçlerinin izin vermemesi üzerine grup geri döndü.

    MERSİN:
    YSK, bağımsız milletvekili adaylığı başvurusunu iptal ettiği Ertuğrul Kürkçü'ye destek amacıyla BDP Mersin il teşkilatı önünde toplanan grubun yürüyüşü sırasında gerginlik yaşandı.

    Ertuğrul Kürkçü, Mersin Barosu Başkanı Hulki Özel, BDP'li merkez Akdeniz ilçe Belediye Başkanı Fazıl Türk ve BDP İl Başkanı Cihan Yılmaz'ın da aralarında bulunduğu grup, parti binası önünden Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürümek istedi.

    Yürüyüşe polisin izin vermemesi üzerine parti yetkilileri, Vali Hasan Basri Güzeloğlu ile görüşmek üzere makamına gittiler. Yürümek için izin alan grup, parti binası önünden yürüyüşe geçerek Büyükşehir Belediye binası önüne geldi.

    İl Başkanı Yılmaz, buradaki konuşmasında bazı adayların adaylık başvurusunun iptal edilmesini "anti demokratik bir uygulama" olarak değerlendirdi. Kararın siyasi olduğunu öne süren Yılmaz, "Türkiye'nin dört bir yanında halkımız, kararı kabul etmeyeceğini demokratik ve meşru yöntemlerle göstermiştir' diye konuştu.

    Açıklamanın ardından yürüyüşe geçen gruptan bazıları, Felek Caddesi'nde Türk bayrağının asılı bulunduğu bir iş yerine ve yanındaki markete saldırmak istedi. Bayrağı bulunduğu yerden indirmek istediği öne sürülen grupla iş yeri sahipleri arasında yaşanan arbede partililer tarafından büyümeden önlendi.

    Demirtaş olay yerinde

    Bu arada Eski BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Hükümetten beklediğimiz şey; derhal çıkıp sorumluları kimse yakalandığını, gözaltına alındığını, açığa alındığını ve sorguda olduğunu açıklamasıdır" dedi.

    Şentepe Mahallesi'nde bağımsız milletvekili adaylıklarının YSK tarafından iptalini protesto etmek için toplanan grubun çıkardığı ve bir kişinin ölümüne ve 2 kişinin yaralanmasına yol açan olayın ardından Bismil'e gelen eski BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Bismil Belediyesinde eski BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, bağımsız milletvekili Emine Ayna ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ile birlikte basın toplantısı düzenlendi.

    Demirtaş, gösterilerde bütün uyarılarına rağmen polisin şiddetini artırdığını ileri sürerek, şöyle konuştu: "Polisin, göstericelere karşı kullandığı orantısız şiddet, sokak işkencesine dönüşmüştür. Dolayısıyla bugün Bismil'de ortaya çıkan sonuç, tesadüfen ortaya çıkmış ve rastgele oluşmuş bir sonuç değildir. Bunun aylardır süren bir altyapı hazırlığı vardır. Bunun anlaşılması ve görülmesi lazım. Bugün vatandaşlar hedef gözetilerek açıktan gerçek mermilerle ateş edilip, bir katliam gerçekleştirilmek isteniyorsa bu, AKP'nin emrindeki, Hükümetin emrindeki polis tarafından yapılıyorsa bizim şu saatlerde Hükümetten beklediğimiz şey; derhal çıkıp sorumluları kimse yakalandığını, gözaltına alındığını, açığa alındığını ve sorguda olduğunu açıklamasıdır."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow