hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    23 Nisan'da İnsanlık Anıtı'na destek mitingi

    23 Nisanda İnsanlık Anıtına destek mitingi
    expand

    Kars'taki İnsanlık Anıtı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ucube benzetmesinden sonra gündemden bir türlü düşmedi. Mahkeme süreci sonuçlanmamasına rağmen devam eden anıtı kaldırılma çalışmaları tepki çekiyor. 23 Nisan'da 200 sanatçı heykele destek için Kars'ta miting yapacak. Miting haberini, anıtı yapan heykeltraş ve yaptıran eski belediye başkanı birlikte duyurdu.

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'ucube' diye nitelendirdiği İnsanlık Anıtı'nı yaptıran Belediye eski Başkanı Naif Alibeyoğlu ile heykeltıraş Mehmet Aksoy, 23 Nisan günü 200'e yakın sanatçının Kars'a gelerek miting yapacağını açıkladı.

    İnsanlık Anıtı'nın yaptıran Naif Alibeyoğlu ile anıtı yapan heykeltıraş Mehmet Aksoy Kars Oteli'nde ortak bir basın toplantısı düzenledi.

    CHP'den Kars Milletvekili adayı olan eski başkan Naif Alibeyoğlu, bugüne kadar anıtla ilgili 5 bine yakın yazılı ve görsel haber yapıldığını söyledi. Kars'ın insanlık anıtı ile adını dünyaya duyurduğunu belirten Naif Alibeyoğlu, "Kars'ın reklamını yaptığı için Başbakan'dan Allah razı olsun. Şehrimiz yerli ve yabancı turistin akınına uğradı" dedi.

    Anıtın yapıldığı Sukapı Mahallesinin gecekondu bölgesi olduğunu vurgulayan Alibeyoğlu buradaki evleri yıkıp vatandaşları TOKİ'nin 350 konutuna yerleştirdiklerini söyledi. Anıtın tamamlanmasından sonra çevresine suni şelaleler, anfi tiyatro, restaurantlar yapmayı Kars Kalesine de teleferik sistemiyle bağlamayı planladıklarını anlatan Alibeyoğlu şunları söyledi:

    "İnsanlık Anıtını yapalım istedik. Savaşların olduğu, hunharca saldırıların olduğu, anaya-babaya saygının kalmadığı bugünlerde tüm dünyaya 'insanlık mesajı verelim' dedik. Anıt toplam 503 bin TL'ye mal olacaktı. Mehmet Aksoy ile protokol yaptık, 120 bin TL verdik. Helkeltıraş Aksoy da genelde sponsorlar aracılığıyla anıtı bugünkü seviyeye getirdi. Gece-gündüz çalışarak bunları yaptı. Kars'ta 45 tabya var, ama anıtın altında tabya yok. Ayrıca Ebu-l Hasan Harakani Hazretleri türbesini gölgede bıraktığı ileri sürüldü. Heykel ile türbeden 2 kilometre uzaklıktadır. Biz bu anıtı Ermenistan'daki soykırım anıtına karşı yaptık. Bu anıt Türkiye'nin sembolü olacaktı. Kars'ın misyonu ve vizyonu var.

    Kars'taki bu anıt da 'Türkiye'yi temsil etsin' dedik. Çünkü Kars, 'Kafkasların Davos'u olsun' demiştik. Seçimlerden sonra siyasal linç oldu ve günah keçisi de heykeltıraş Aksoy ve anıt oldu. Sanata ve sanatçının eserine saldırı ülkemizin prestij kaybına neden olacaktır. Tamamlanmamış esere 'Ucube' demek doğru değildir. Anıtın toplam uzunluğu 35 metre. Sadece 10 metresi toprağı altında."

    Heykeltraş Aksoy: "İnsanlık suçu işliyorlar"

    Ünlü Heykeltıraş Mehmet Aksoy ise Kars'a 3 yıl boyunca İnsanlık Anıtı'nı yapmak için gelip gittiğini, şimdi ise "Yıkılmasın" diye gelmesinin acı bir durum olduğunu söyledi.

    Bir heykelin yıkılma gerekçesinin kötü ve biçimsiz, estetiklikten yoksun olması gibi nedenlerle olabileceğini dikkati çeken Aksoy, 23 Nisan günü, saat 15.00'te İnsanlık anıtı önünde bir miting düzenleyeceklerini bildirdi.

    Aralarında Edip Akbayram gibi ünlü sanatçıların da bulunduğu 200'e yakın kişinin 4 otobüs ve uçakla Kars'a geleceklerini anımsatan Aksoy, "Sanatçılar, sanatseverler, heykeltıraşlar, ressamlar, müzisyenler, tiyatroseverler, kalpten barış isteyen herkes gelecek. Bunlar sanatın ve sanatçının onurunu korumak için geliyorlar. Burada miting yapacağız hem de anıtın önünde. Burada işlenen insanlık suçunu herkes görecek. Bakınız 23 Nisan'da heykel yıkılıyor. Böylelikle Cumhuriyetin değerlerine karşı çıkılıyor. Onlar 23 Nisan'da 'heykel yıkılsın' diyecek bizler ise 'yıkılmasın' diyeceğiz. Önce 'yıkalım sonra mahkeme edelim' diyorlar. Bizler sonunda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurmak zorunda kaldık. Çünkü bu anıt yıkılırsa Taliban ile aramızda bir fark kalmaz" diye konuştu.

    Aksoy şöyle devam etti:

    "Tüm bu tecrübelerimle diyorum ki Kars'taki heykelin fikri de güzel, yeri de güzel. Şu anda yarım bir heykel olması halinde bile bakın insanları nasıl çekiyor. Şu an orada nişanlı çiftler bile gidip resim çektiriyorlar. Kafkasya'daki 'düşmanlıklar gitsin, dünyadaki savaşlar son bulsun' dedik. Kan davaları pompalanmasın istedik. Kars, savaşların acısını çok iyi bilir. Çünkü çok savaşlar görmüştür. Savaşlar insanı kendi kendine bile düşman eder. Anıt tamamlanmadı ve öylece bıraktırıldı. Daha vicdan ve gözyaşı bile yapılamadı. Çünkü vicdan ve gözyaşını bile yaptırmadılar.

    Şiirin, resmin, sözün söyleyemediğini heykel söyler. Biz Kars'ta çocuklarımız 'heykelle tanışsın' dedik. Bu heykelin barış mesajı niye anlaşılmıyor bunu bile ben anlamış değilim. Kardeş kerdeşi öldürmesin, 'barış olsun' dedik. Savaşlar insanı insana düşman eder, sanatlar ise özgür eder. Dünyanın barışa ihtiyacı var. Bakınız Ortadoğu, İslam coğrafyası bile kan gölü olmuş. Anıtın yıkılmaması için mahkemeye verdik. Elimizde kurul kararları da var. Çünkü biz bu anıtı gizli yapmadık. Kurullardan bile geçti.

    Belediye karar alır ve devamlılık ister. Ama bakıyorsunuz belediye o dönem yapılsın kararı almış bu dönem ise yıkılsın kararı almış. Bu bir partizanlıktır. Başbakan Erdoğan, MHP'nin oylarını almak için 'Ucube' dedi ve anıtın kaldırılmasını istedi. Bakınız ben Türkmenim. Ama bana Ermeni diyorlar. Kafalarda bir takım ucubeler var. Kafalardaki putlarla karşılaşıyoruz. Şu bilinsin ki kim barış istiyorsa ben onun yanındayım. Şimdi bir firma gelmiş ve iskele kurmuş. Daha anıtın içinde ne olduğunu bile bilmiyorlar. Bu anıt yıkanların kafalarına patlar.

    Anıtı politika çamuruna bulaştırıp oy almaya çalışıyorlar. Şu anda Kars'ta anıtın yıkılmasını istemeyenlerin oranı yüzde 15'lerden yüzde 70'lere çıktı. Bakınız Başbakan Kars'a geldi ve yıkılsın dedi hemen ardından yıkılması hızlandırıldı. Burada totaliter rejim özentisi var. Bakın politikacılar gider ama sanat ve sanatçı kalır. Onlar tarihe yıkan biz ise yapan olarak geçeriz. Şu anda bu anıtı yıkmakla insanlık suçu işliyorlar."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow