hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    1 Mayıs bayram havasında geçti

    1 Mayıs bayram havasında geçti
    expand

    İstanbul'da 1 Mayıs kutlamalarının adresi geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Taksim Meydanı'ydı. TÜRK-İŞ, DİSK, KESK ve HAK-İŞ'in öncülüğünde düzenlenen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamasına katılanlar meydanı boşalttı. Coşku içinde geçen etkinliklerde tek gerginlik haberi ise Elmadağ'dan geldi.

    İSTANBUL:
    İstanbul'daki 1 Mayıs kutlamalarının adresi geçtiğimiz yıl da olduğu gibi Taksim Meydanı... Kürsü kanlı 1 Mayıs'ın yaşandığı 1977 yılıyla aynı yere konuldu ve AKM'ye efsane 1 Mayıs pankartı asıldı.

    Taksim Meydanı'na ulaşan tüm yollar saat 07.00 itibariyle araç trafiğine kapatıldı, meydanın çevresindeki bayrak ve kamera direkleri tırmanılmaması için güvenlik güçlerince yağlandı. Polisler meydanda ve platformda bomba araması yaptı.

    Sendikalar, siyasi partiler ve dernekler ile çeşitli sivil toplum örgütleri meydana yürümek için kortej oluşturdu. DİSK, CHP ve DSP Şişli Halaskargazi Caddesi'nden, TÜRK-İŞ Dolmabahçe'den, HAK-İŞ Mete Caddesi'nden, KESK ve BDP de Şişhane'de toplandı ve Taksim'e yürüdü.

    Şişli Halaskargazi Caddesi üzerinde oluşturulan DİSK kortejinin başında, eski DİSK Genel Başkanı ve CHP İstanbul Milletvekili adayı Süleyman Çelebi ile konfederasyon yöneticileri yer aldı.

    KESK kortejinde BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel ile milletvekili adayı Sırrı Süreyya Önder de yer aldı.



    Grup, Beyoğlu Polis Merkezi önünde oluşturulan arama noktasından geçerek, Taksim Meydanı'na ulaştı.

    Taksim Mete Caddesi üzerinde toplanan HAK-İŞ konfederasyonuna bağlı sendikaların üyeleri de ''Emek, Barış, Özgürlük ve Demokrasi İçin 1 Mayıs'' yazılı pankartın arkasında sıralandı. Davul ve zurna eşliğinde bir süre eğlenen grup, polis kontrol noktasından geçtikten sonra Taksim Meydanı'na ulaşmak üzere yürüyüşe geçti.

    Kabataş'tan gelen çeşitli sendikalara üye gruplar da Gümüşsuyu'nda oluşturulan arama noktalarından geçerek, Taksim Meydanı'ndaki yerlerini aldı.

    TÜRK-İŞ, DİSK, KESK ve HAK-İŞ işçi ve memur konfederasyonlarının öncülüğünde Taksim Meydanı'nda düzenlenen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlama programının sona ermesinin ardından alan boşaltıldı.

    Taksim Meydanı'ndaki kutlama programının sona ermesinin ardından güvenlik kuvvetlerince yerleştirilen bariyerler kaldırıldı.

    Erdoğan: "Bu yıl için mutluyum"

    Başbakan Erdoğan, bugün gerçekleştirilen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarına ilişkin, "Ben bu yıl için gerçekten mutluyum, memnunum, şundan dolayı; sendikalarımız bu defa gerçekten güvenlik güçleriyle çok iyi bir diyalog içinde oldular, ellerinden gelen bütün tedbiri aldılar" dedi.

    İstanbul Valisi "mutlu"

    İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarına katılan grupların olaysız bir şekilde dağıldığını belirterek, "Emek ve Dayanışma Günü'nün, İstanbul'umuz da şiddet içermeyen bir gün olarak tamamlandığını sizlerle paylaşmak istedim" dedi.

    Çeşitli açıklamalarla, Taksim Meydanı'na gelecek işçilerin ve vatandaşların, ne şekilde kutlama yapacağının belirlendiğini ifade eden Mutlu, "Güvenliği ön plana alarak, çeşitli düzenlemeler yaptık ve buna göre hareket ettik. Bugün İstanbul'da emniyet teşkilatı tam kadro görev başındaydı. Taksim Meydanı ve ara sokaklarda çeşitli güvenlik önlemleri alındı. Ancak olumsuz bir durum olmadığı için polis güçleri çevrede pek görünmedi. Eğer olumsuz bir durum olsaydı gereken yapılırdı. Vatandaşlarımızın, emekçilerimizin emek ve dayanışma gününü kutluyorum. Emniyet, sağlık ve belediye teşkilatlarında görev yapan tüm personelimize çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum. İstanbullulara da iyi dileklerimi sunuyorum" dedi.


    TAKSİM İŞÇİYLE BÖYLE BULUŞTU... (FOTO GALERİ)


    ELMADAĞ'DA KISA SÜRELİ GERGİNLİK

    Bu arada kutlamalarda sadece bir olay yaşandı. Kutlamalara katılmak için yürüyen tek tip kıyafetli grup Elmadağ'daki arama noktasında polise tepki gösterdi. Arama yapılmasına karşı çıkan grup ile polis ekipleri arasında kısa süreli itişmeler yaşandı. Polisin geri çekilmesi üzerine grup, Taksim'e doğru yürüyüşüne devam etti. İŞTE O ANLAR...




    TAKSİM İŞÇİLERİ BÖYLE BEKLEDİ... (FOTO GALERİ)


    KUTLAMALARDAN DİĞER DETAYLAR...

    Kazancı Yokuşu'nda izdiham
    Sendikaların dört koldan meydana yürüyüşü sürerken protokol Kazancı Yokuşu'nda hayatını kaybedenler için kırmızı karanfil bıraktı. 1 dakikalık saygı duruşunun ardından karanfil bırakılırken izdiham yaşandı.

    Taksim Anıtı'na kırmızı güller...
    Gülüp oynayarak akın akın Taksim'e gelen işçiler meydanı doldururken, geleneksel Taksim Anıtı'na çelenk bırakma seramonisi bu yıl da gerçekleşti. Kırmızı güllerin üzerine yazılmış 1 Mayıs çelengi Taksim Anıtı'na bırakıldı.



    Kürtçe şarkı çalındı
    Meydanda bu yıl Kürtçe şarkı da çalındı. Sahneden yükselen şarkılara işçiler halaylarla eşlik etti.

    AK Parti tek milletvekiliyle temsil edildi
    Törene katılan siyasetçiler arasında AK Parti İstanbul milletvekili Feyzullah Kıyıklık, CHP İstanbul milletvekilleri Mehmet Sevigen, Bayram Meral ve Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül de vardı.

    Polise 'F1' kaskı
    İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün toplumsal olaylarda görev yapan çevik kuvvet ekipleri için aldığı özel teknolojik kasklar, 1 Mayıs'ta da kullanıldı.



    Ezeli rakipler kolkola meydana
    Beşiktaş, Galatasaray ve Fenerbahçe taraftarları 1 Mayıs için kolkola Taksim Meydanı'na yürüdü.

    Taksim araç trafiğine kapatıldı
    Kutlamaların yapılacağı Taksim Meydanı ve bu meydana ulaşan tüm yollar araç trafiğine kapatıldı. Güvenlik kuvvetleri, Taksim Meydanı'nın çevresinde bariyerler kurarak yaya geçişlerini kontrollü hale getirdi. Kutlamaların ardından ulaşıma kapatılan İstanbul Metrosu ile füniküler hattı da çalışmaya başladı. Kutlama programı nedeniyle trafiğe kapatılan yollar da yeniden ulaşıma açıldı.

    Direkler yağlandı
    Öte yandan meydanın çevresindeki bayrak ve kamera direkleri, tırmanılmaması için güvenlik güçlerince yağlandı.

    Nedim Şener ve Ahmet Şık unutulmadı
    Ergenekon soruşturması çerçevesinde gözaltına alınan gazeteciler Nedim Şener ve Ahmet Şık'ın meslektaşlarının yanısıra, YGS'deki şifre skandalını protesto eden öğrenciler de Taksim'deydi.

    İstanbul Emniyeti: "Her türlü tedbir alındı"
    İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın da, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nün bir şölen güzelliğinde geçmesi için her türlü tedbiri aldıklarını söyledi. Çapkın, "Polis çevrede olacak, her yerde olacak ama çok göz önünde olmayacak" dedi.



    Temizlik mesaisi
    Kutlamalar saat 15.00 itibariyle sona erdi. Kutlamalardan geriye ise çöplerle dolu Taksim kaldı. Meydanı Beyoğlu Belediyesine bağlı temizlik işçileri temizledi. Kutlamalar sırasında Cumhuriyet Anıtı çevresindeki laleler de ezildi.


    LİDERLERDEN 1 MAYIS MESAJLARI...


    ANKARA:
    Ankara'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü çerçevesinde Sıhhiye Meydanı'nda miting düzenlendi.

    Kutlamalara katılmak için Sıhhiye Meydanı'na gelen aralarında BDP'lilerin de bulunduğu bir grup ile Birleşik Kamu İş Konfederasyonu üyeleri arasında arbede çıktı.

    İZMİR:
    İzmir'deki kutlamaların adresi Alsancak'taki Gündoğdu meydanıydı. 15 bin kişi polisin yoğun güvenlik önlemleri aldığı alanda eğlendi.

    TUNCELİ:
    Tunceli'de ilk kez kutlanan 1 Mayıs etkinliklerine yaklaşık 10 bin kişi katıldı. Tunceli'deki sendika, sivil toplum örgütleri, siyasi partiler ve çok sayıda vatandaş sabah saat 11.00'da devlet hastanesi önünde toplanarak ellerinde pankart ve flamalar ile yürüyüşe geçti. Etkinliklere CHP Tunceli Milletvekili ve birinci sıra adayı Kamer Genç ve 2'nci sıra adayı Hüseyin Aygün ve yaklaşık 70 kişilik partili katıldı.

    BDP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, Belediye Başkanı Edibe Şahin, kortejin en önünde yeralırken, köylerde seçim çalışması sırasında ayağında çatlak oluşan Tunceli bağımsız milletvekili adayı Ferhat Tunç da koltuk değneklerinin yardımıyla 1 Mayıs kutlamalarına katıldı.

    MARDİN:
    Mardin'deki 1 Mayıs kutlamalarına, işçi ve memur sendikaları ile siyasi parti temsilcileri ilk kez bir arada ve olaysız bir şekilde kutlandı. Yenişehir semtindeki boş alandaki kutlamalara, BDP'nin desteklediği bağımsız milletvekili adayları Ahmet Türk ve Erol Dora, CHP il teşkilatı ve 1'nci sıra milletvekili adayı Reşit Kılıç, BDP'li ilçe belediye başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, işçi ve memur sendikaları temsilcileri katıldı.

    ANTALYA:
    1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, Antalya'da renkli kutlamalara sahne oldu. Bir grup öğrenci, yürüyüş öncesi YGS'yi protesto için halat çekme yarışması düzenledi.

    Siyasi partiler, sivil toplum örgütleri, sendikalar, öğrenciler ve Antalyalıların katıldığı 1 Mayıs kutlaması için Güllük Caddesi Köy Hizmetleri önünde toplanmaya başlayan 6 bin kişi, kortej sorumlularının daha önceden hazırladığı sıraya göre yürüyüş için hazırlandı.

    MERSİN:
    Mersin'de hava da güzel olunca kutlamalara katılım büyük oldu. Etkinlikler, 2 kilometrelik yürüyüşle başladı. Cumhuriyet meydanında yaklaşık 15 bin kişi 1 Mayıs'ı, Türkçe, Arapça ve Kürtçe pankartlarla, davul ve zurna eşliğinde çekilen halaylarla kutladı.

    Kutlamalara CHP Mersin Milletvekili İsa Gök ve BDP'nin desteklediği bağımsız milletvekili adayı Ertuğrul Kürkçü de katıldı.

    DİYARBAKIR:
    Diyarbakır'daki kutlamaların sürprizi ise CHP'lilerden geldi. CHP il başkanı Muzaffer Değer ve CHP milletvekili adayları ilk kez Dağkapı meydanındaki kutlamadaydı. Alan binlerle dolup taştı.

    Bağımsız milletvekili adayları Leyla Zana, Gültan Kışanak, Nursel Aydoğan ve Hamit Geylani de oradaydı. Konuşmalar BDP'nin seçim otobüsünün üzerinden yapıldı. Zaman zaman Kürtçe yapılan konuşmalarda Kürt sorununa dikkat çekildi; talepler dile getirildi.

    VAN:
    Van'daki kutlamalarda halaya Van Valisi Münir Karaloğlu da katıldı.

    ADANA:
    Adana'daki kutlamalarda ise yurt genelinin aksine gerginlik çıktı. Türk-İş 4. Bölge Temsilcisi Edip Gülnar'ı protesto eden grup ile sendika üyeleri birbirine girdi.

    1 Mayıs, Trabzon, Giresun, İzmit, Tokat, Konya ve daha nice yerde coşkuyla kutlandı.

    Sivas ve Nevşehir'deki kutlamalara ise öğrencilerin protesto gösterileri damgasını vurdu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow