hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Erdoğan'dan 'Ucube' sergisine tepki

    Erdoğandan Ucube sergisine tepki
    expand

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kars'taki İnsanlık Anıtı'nın heykeltraşı Mehmet Aksoy'a destek için Eskişehir'de açılan 'Ucube' sergisine tepki gösterdi. CHP'li belediyeyi hedef alan Erdoğan, "Biz İnsanlık Anıtı'na karşı çıktıysak bir sebebi var" dedi.

    Başbakan Erdoğan, Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Genişletilmiş Başkanlar Kurulu toplantısında konuştu.

    Konuşmasında Kars'taki anıt konusuna da değinen, Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:

    "Eğer biz Kars'ta yapılan bir şeye karşı çıktıysak, karşı çıkmamızın sebebi var. Bizim tarihi eserlerimizin, tarihi tabyaların üzerine, Hasan Harakani Hazretleri Camisi'nin türbesinin olduğu bir yere, oradaki tüm vakıf eserlerinin olduğu bir bölgeye bu tür bir eseri hoş karşılayamadığımız gibi yargı da yıkım kararı vermiş. Uyarıma karşın onu yaptıran Belediye Başkanı CHP'nin birinci sıradan milletvekili adayı. Kimileri, kalkıp bunu savunuyorlar. Biz, olduğumuz gibi görüneceğiz, görüneceğimiz gibi olacağız, gerçek bu..."

    Edirnekapı surları, Topkapı surları gibi tarihi eserlerin yanına belli bir ölçünün dışında bir bina kondurulamayacağını, bunun yasak olduğunu, bir surun dibine bir bina inşa edilemeyeceğini, belli bir mesafe ve yüksekliğini üstüne çıkılamayacağını ifade eden Erdoğan, "Kars'ta ise bu anıtın tarihi tabyaların üzerine kondurulduğuna dikkati çektik" dedi

    Erdoğan, iktidarları döneminde yüzlerce eseri ihya ettiklerini, restore ettirerek bunları ülkeye kazandırdıklarını ifade ederek, "Bunlar karşısında bu tür eserleri yıkanlar karşısında susanlar, gelip buna karşı çıkıyorlar. Neden? Yargı bununla ilgili kararı veriyor, çok da yerini yurdunu bilmeden konuşuyorlar. Orada Ermenilerle mücadelede şehit olan ecdadımızın kabirleri var, tabyalar var, vakıf eserlerimiz var. Geleceksin orada böyle bir eseri ortaya koyacaksın. Sonra da diyeceksin ki 'bu benim eserimdir insanlık anıtıdır'... Iğdır'da insanlık
    anıtı var, oradakine bir şey diyen var mı?" şeklinde konuştu.

    CHP'li Toprak'a gönderme

    Erdoğan, CHP milletvekili adayı Binnaz Toprak'ın bir televizyon programında "Önünden her gün binlerce insanın geçtiği mezarlığın kapısında (Ruhuna El Fatiha) yazardı. Şimdi ise (Her canlı bir gün ölümü tadacaktır) yazıyor. Bu çok sinir bozucu bir şey" dediğini belirterek, şunları söyledi:

    "Herhalde bunu Kadir Topbaş'ın bir sözü sanıyor. Profesör olmak her şeyi çözmüyor. Sen çıkıp, (Bu ülkede ezan CHP sayesinde okunuyor) diyeceksin ama senin adayın çıkıp, Allah'ın ayetine, ilahi mesaja (sinir bozucu) diyecek. Kusura bakma, bunu millete yutturamazsın.

    Millet de yutmuyor zaten. (Bu ülkede ezan CHP sayesinde okunuyor) diyenler, 1941 yılında, ezanı (Tanrı uludur) şeklinde okumayanların üç aya kadar hapsedilmeleri ve para cezasına çarptırılmalarına dair kanun çıkardılar. İstedikleri kadar makyaj yapsınlar, CHP yine CHP'dir. 40 yıl önceki zihniyet neyse, bugünkü zihniyet de aynen odur. Fabrika ayarları değişmiyor.

    Bunlar, millete ait hiçbir değere, hiçbir inanca, hiçbir kutsala bugüne kadar saygı göstermediler; bundan sonra da saygı göstermeyeceklerini alenen ifşa ediyorlar. Bu millet, ekonomik anlamda, sosyal anlamda, siyasi anlamda, en önemlisi de inançlar noktasında en büyük zulmü, en büyük mezalimi CHP'nin tek başına iktidar olduğu dönemlerde yaşamıştır. Maşeri vicdanın hafızasının bunu unutması da mümkün değildir."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow