hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Aysel Tuğluk'un 12 yıl hapsi istendi

    Aysel Tuğlukun 12 yıl hapsi istendi
    expand

    Anayasa Mahkemesi’nce milletvekilliği düşürülen ve hakkında 5 yıl siyaset yasağı konan Aysel Tuğluk’un "avukatlık görevini kötüye kullanmak" suçundan 4 yıldan 12 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

    Duruşma savcısı, Batman Milletvekili Ayla Akat Ata’nın da dokunulmazlığının kaldırılması için dosyasının TBMM’ye gönderilmesini talep etti.

    Terör örgütü lideri Abdullah Öcalan’ın cezaevi görüşmelerindeki sözlerini basına aktardıkları gerekçesiyle yargılanan ve aralarında Aysel Tuğluk, Ayla Akat Ata gibi isimlerinde bulunduğu 19 sanığın yargılanmasını devam edildi.

    İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya 19 sanık da katılmadı. Duruşmada Savcı Selim Berna Altay, esas hakkındaki görüşünü açıkladı.

    Savcı Altay, yazılı olarak sunduğu mütalaasında “Dosya kapsamında halen İmralı Cezaevi’nde hükümlü olarak bulunan Abdullah Öcalan’ın avukatları sıfatıyla hareket eden sanıkların müvekkillerini değişik tarihlerde ziyaretleri sonrasında basın mensuplarına yaptıkları açıklamalar kapsamında muhtelif gazete, internet ve televizyon kanallarında bu açıklamalar ile ilgili haber ve yorumların yer alması neticesinde açılarak birleştirilmiş kamu davaları yer almaktadır" dedi.

    "Sanıklar söz konusu haberlerin kaynağı"

    Mütalaada, sanıklar Aysel Tuğluk, Ahmet Avşar, Hatice Korkut ve İrfan Dündar’ın bir televizyon kanalında 14 Ocak 2000’de yayınlanan ve Abdullah Öcalan’ın beyanlarının yer aldığı haberdeki açıklamaları yaptıkları belirtildi.

    Ayrıca 28 Mart 2004’te gazetelerde yayınlanan açıklamalarla ilgili de dava açıldığının belirtildiği mütalaada, “Sanıkların cezaevi ziyareti sonrasında basın toplantısı düzenleyerek yaptıkları açıklamaların bu haberin kaynağı olduğu anlaşılmaktadır" denildi.

    Tuğluk’un 18 - 22 Şubat 2004, 24 Mart 2004, 10 -12 - 28 Ağustos 2003, 22 – 27 Eylül 2004 tarihlerinde gazetelerde çıkan haberlerdeki açıklamaları nedeniyle de cezalandırılması istendi.

    "Akat’ın dokunulmazlığı kaldırılsın"

    Sanıklardan Ayla Akat Ata’nın da çeşitli tarihlerde gazetelerde yayınlanan haberler nedeniyle yargılandığının hatırlatıldığı mütalaada, "Bu haberlerin kaynak araştırmalarında sanıklar tarafından hükümlüye Ağustos 2004, 27 Ekim 2004 ve 16 Mart 2005 tarihlerinde yapılan ziyaretler sonrasında Asrın Hukuk bürosunda basın mensuplarına yapmış oldukları sözlü açıklamalar nedeniyle haber yayınlarının yapıldığı anlaşılmıştır" ifadeleri kullanıldı.

    Mütalaada Ata için şu ifadeler de yer aldı:

    "Sanık Ayla Akat Ata’nın 23. dönem milletvekili genel seçiminde milletvekili seçilmesi nedeniyle ve verilecek hükmün niteliğine göre hakkındaki kamu davasında yargılamanın durdurulmasına karar verilerek dokunulmazlığının kaldırılması için dosyanın TBMM Başkanlığı’na gönderilmesi gerekmektedir"

    SAVCININ TALEPLERİ

    Savcı Altay, 9 sayfalık mütalaasında Aysel Tuğluk’un “Avukatlık görevini kötüye kullanmak" suçundan 4 yıldan 12 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi.

    Savcı, Milletvekili Ayla Akat Ata hakkındaki davalarda yargılamanın durdurulmasını, dokunulmazlığının kaldırılması için dosyasının TBMM’ye gönderilmesini talep etti.

    "Birand hakkındaki dava kaldırılsın"

    Sanık Mehmet Ali Birand hakkında açılan davanın “Basın Kanunu" kapsamında ortadan kaldırılmasının istendiği mütalaada, davanın 7 sanığının 1 yıl ile 28 yıl arasında değişen yıllarda hapisle cezalandırılmaları öngörüldü.

    Dört sanığın delil yetersizliğinden beraatinin talep edildiği mütalaada, 4 sanık hakkındaki davanın da ortadan kaldırılması istendi. Savcı, dosyanın yakalamalı sanığı Mahmut Şakar ile ilgili dosyanın ayrılmasını da talep etti.

    Duruşma sanık avukatlarının savunmalarını hazırlaması için ertelendi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow