hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Rus turistlerin ölümüyle ilgili ilk açıklama

    Rus turistlerin ölümüyle ilgili ilk açıklama
    expand

    Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Bodrum'da bir grup Rus turist rehberinin zehirlendiği teknede bulunan içkilerin analizi sonucunda, sadece "Mister Burdon" marka viskide yüksek oranda metil alkolün tespit edildiğini bildirdi ve ikinci bir açıklamaya kadar bu ürünün tüketilmemesi uyarısında bulundu.

    Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, 26 Mayıs 2011 Perşembe günü 22.30-01.30 saatleri arasında İçmeler Yeni Liman'dan, içinde 150-170 rehber, turist, tur operasyon personelinin bulunduğu bir grubun, seyahat teknesiyle tura çıktığı ve turda enerji içecekleri ile beraber cin, votka, rakı ve viski tüketildiği anlatıldı.

    Tura katılan kişilerden ilk şikayetlerin 26 saat sonra alınmaya başlandığı ve hepsinin ortak beyanının viski içtikleri yönünde olduğu kaydedilen açıklamada, ilk teşhisin, metil alkol zehirlenmesi olarak belirlendiği ifade edildi.

    Bodrum Tarım İlçe Müdürlüğü ve emniyet birimlerince, teknede bulunan "Eagle Blow" marka votka ve cin, "Mister Burdon" marka viski, "Rakı7" marka rakı, "Blu-Energizer" ve "Dragon" marka enerji içeceklerinden numune alınarak, aynı gün analize gönderildiği, kalan tüm içkilerin de yediemine alındığı belirtilen açıklamada, analiz sonuçlarına ilişkin şu bilgilere yer verildi:

    "2 Haziran 2011 tarihinde numunelerin analiz sonucu alınmış ve sadece 'Mister Burdon' marka viskide 154.38 g/hl(gram/hektolitre) gibi yüksek oranda metil alkol tespit edilmiştir. Bu miktar, normal değerden yaklaşık 3 kat fazladır. Bu marka adı altında satılan viskilerin, Bakanlığımızın ikinci bir açıklamasına kadar tüketilmemesi gerekmektedir. Gerek denetim elemanlarımızın, gerekse emniyet birimlerinin adı geçen markaya ilişkin takipleri de sürmektedir. Diğer alkollü içkilerdeki metil alkol değerleri, Türk Gıda Kodeksi değerleriyle uygun bulunmuştur."

    Teknede yapılan incelemede boş enerji içeceklerine ait kutuların olmasının, alkollü içkilerle beraber tüketildiği ihtimalini gösterdiği kaydedilen açıklamada, enerji içeceklerinin alkollü içkilerle beraber tüketilmemesi gerektiğine ilişkin yasal uyarının enerji içeceği etiketleri üzerinde açıkça yer aldığı vurgulandı.

    Açıklamada, hayatını kaybeden kişilerle ilgili henüz otopsi sonuçları alınmadığından, kesin ölüm nedeniyle ilgili bir değerlendirme yapılamadığı da ifade edildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow