hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ankara 5 dakikada felç oldu

    Ankara 5 dakikada felç oldu
    expand

    Ankara'da aniden bastıran yağmur ve dolu hayatı felç etti. Öğle saatlerinde başlayan yağmur ve dolu yağışı şiddetini artırarak devam etti. Yağış nedeniyle, kentteki pek çok alt geçit ve yol sular altında kaldı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, durumun "doğal afet" olduğunu, kesinlikle altyapıdan kaynaklanmadığını söyledi.

    Ankara'da dolu ve sağanak nedeniyle Balgat Çetin Emeç Bulvarı'ndaki 70 Gün Alt Geçidine dolan su tahliye edildi. Alt geçitte kalan üçüncü araç da çıkarıldı.

    Öğle saatlerinde başlayan şiddetli dolu ve sağanak nedeniyle su altında kalan 70 Gün Alt Geçidinde Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığınca yürütülen çalışmalar tamamlandı.

    İtfaiye ekipleri, alt geçide dolan suyu vidanjörler ve motopomplarla tahliye etti. Alt geçitte kalan üçüncü araç da itfaiyeye bağlı su altı arama kurtarma ekibinin yardımıyla çekicilerle çıkarıldı.

    Yağmurun sürükleyerek alt geçide yığdığı çamurun da iş makineleriyle temizlenmesinin ardından alt geçidin trafiğe açılacağı bildirildi.

    Bu arada, sudan çıkarılan son aracın sahibi CHP'den Ankara milletvekili adayı olan Aykut Fındıkçı, alt geçitte seyir halindeyken geçidin aniden suyla dolduğunu, yanındaki arkadaşıyla camı açıp aracın üzerine çıktıklarını, suyun hızla yükseldiğini görünce yüzerek geçitten çıktıklarını söyledi.

    Öte yandan, suyun içinde kalan tüp kamyonunun sürücüsünün, alt geçitte mahsur kalanları görünce aracıyla suya girdiği, mahsur kalan vatandaşların, tüp kamyonuna çıkıp kurtuldukları öğrenildi.

    Gökçek: "Altyapı sorunu değil, doğal afet"

    Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, başkentte metrekareye 50 kilogram yağış düştüğünü, öğle saatlerinden bu yana ortaya çıkan yağış ve doluyu "doğal afet" olarak nitelediğini söyledi.

    Altgeçitlerde ulaşımda sorun yaşandığını, dolu nedeniyle logarların tıkandığını ifade eden Melih Gökçek, "Yaşanan olaylar normal bir yağış değil, altyapıdan kaynaklanan bir durum değil. Bu duruma hiçbir altyapı dayanmaz. Arkadaşlara talimat vererek, tüm radyoların 'vatandaşların trafiğe çıkmaması için anons edilmesi yönünde' uyarılmasını istedim" diye konuştu.

    Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek, vatandaşların zarar görmemesi için her türlü tedbiri belediye olarak aldıklarını belirterek, "Akşam saat 20.00'ye kadar zorunlu haller dışında vatandaşların trafiğe çıkmamasını rica ediyoruz" dedi.

    Büyükşehir Belediyesi yetkilileri de Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgilere göre, yağışların aralıklarla ve şiddetli şekilde süreceğini, yoğun yağışların özellikle Eskişehir ve Konya yolları, İncek semti ile Çankaya bölgesinin üst kısımlarında etkili olacağını belirterek, yağışların genellikle dolu şeklinde görüleceğini kaydettiler.

    "Zorunlu olmadıkça trafiğe çıkmayın" uyarısı


    Konya-Ankara karayolu Kepekli kesiminde çok sayıda araç yolda mahsur kaldı. Kilometrelerce araç kuyruğu oluştu.

    Dolu kalınlığı yer yer 10 santimetreye ulaştı. Ankara Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, özellikle Çetin Emeç Bulvarı, Konya-Ankara karayolu, Çankaya bölgelerinde sıkıntı yaşandığını ifade ettiler.

    Ankara Büyükşehir Belediyesi "zorunlu olmadıkça Ankaralılar araçlarıyla trafiğe çıkmasın uyarısının kaldırıldığını" bildirdi.

    Belediyeden yapılan açıklamada, meteorolojiden gelen bilgilere göre, yoğun yağışın doğuya kaydığı belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Çok zorunlu olmadıkça trafiğe çıkılmaması uyarısı saat 18.00 itibariyle kaldırılmıştır. Ancak yarın yeni bir yağış sistemi beklenmektedir. Bu konuda Ankaralıların yarın için duyarlı olmasını rica ederiz."

    Meteorolojiden uyarı

    Dolunun da etkili olduğu başkentte yağış devam ediyor. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada ise, il genelinde görülen kuvvetli  yağışların, Çankaya ve Gölbaşı ilçelerinde etkisini saat 19.00'a kadar artırmasının beklendiği belirtildi. İlgililerin ve vatandaşların sel, su baskını, yıldırım, dolu ve trafikte aksama gibi oluşması muhtemel risklere karşı çok dikkatli ve tedbirli olması  istendi.

    Bünyamin Sürmeli: "Yarın da sağanak devam edebilir"

    CNN Türk Meteoroloji Editörü Bünyamin Sürmeli de, Ankara'da yağışların yarın da devam etmesinin beklendiğini belirterek, "Yağışlar bugün 20.00-21.00 sularına kadar devam edecek. Ardından mola, geceden itibaren tekrar başlayacak. Yarın gün ortalarında yine bu şiddete yakın bir sağanak olabilir" dedi.

    Sürmeli, Ankara'da görülen bu hava olayını şöyle anlattı: "Bu tarz doluları oluşturan bulut sistemleri genellikle yılın bu dönemlerinde gelişmesi normaldir. ancak dolunun miktarının bu seviyelerde olması tabi ki sıradışı. sıradışı derken kastımız, bu dönemde oluşan dolu yağışlarına kıyasla miktar olarak daha fazla olması." 

    Sürücülerin dikkatli olması gerektiğini anımsatan Sürmeli "Öte yandan üreticiler için de bu dolu biraz sıkıntı demek. Normalin 1-2 derece altına inen sıcaklık, dolunun erime süresinde bir kaç derece daha azalır" dedi.

    İstanbul'da da yağış etkili oldu

    İstanbul'da da sağanak yağışla birlikte kayganlaşan yollarda çok sayıda trafik kazası meydana geldi. Eyüp'te bir minibüs direğe çarptı, Beşiktaş'ta ise kontrolden çıkan otomobil yan yattı.

    Şişli- Alibeyköy seferini yapan bir yolcu minibüsü, yolların kaygan olmasından dolayı kontrolünü kaybederek, yolun kenarında bulunan direğe çarptı. Kazada 5 kişi hafif şekilde yaralandı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow