hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Askerin kötü muamelesine 20 bin lira tazminat

    Askerin kötü muamelesine 20 bin lira tazminat
    expand

    Van'ın Çaldıran İlçesi'nin Sarıçimen Köyü'nde 8 yıl önce mazot kaçakçılığı yaptığı iddia edilen Fettah Ülgen, operasyon için köye gelen askerlerin kendisine kötü muamele ettiğini iddia ederek, açtığı manevi tazminat davasını kazandı.

    Çaldıran İlçesi'ne bağlı Sarıçimen Köyü'nde 8 yıl önce mazot kaçakçılığı yapıldığı iddiasıyla Güneş Piyade Karakolunda görevli Piyade Asteğmen M.H.İ. komutasında erler B.Ç., A.B. ve M.Ç köye baskın düzenledi. Mazot kaçakçılığı yaptığı iddia edilen Fettah Ülgen, askerlerin havaya ateş açmasıyla durduruldu. Ülgen, askerlerin kendisini konuşturmak için yere yatırarak tekmeledikleri, askerlerin komutanı M.H.İ'nin kalaşnikof tüfeğin namlusunu ağzına sokarak tehdit ettiğini, silahın namlusu ile yüzüne vurduğunu ifade ederek, askerler hakkında suç duyurusunda bulundu.

    Kötü muameleye uğradığını iddia eden Fettah Ülgen'in avukatı Murat Timur, askerler hakkında Erciş Ağır Ceza Mahkemesine dava açtı. 12 Ocak 2009 tarihinde görülen duruşmada mahkeme askerleri 'kötü muamele' suçundan birer yıl hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme bu cezayı 10 aya indirerek 'hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına' karar verdi. Bunun üzerine Ülgen'in avukatı Murat Timur Van 2'nci Bölge İdare Mahkemesine 10 bin TL maddi, 20 bin TL de manevi olmak üzere toplam 30 bin TL'lik tazminat davası açtı.

    2'nci İdare Mahkemesi, Erciş Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği karara uygun olarak, Asteğmen M.H.İ. ile erler B.Ç, A.B ve M.Ç'nin Fettah Ülgen'e kötü muamelede bulunduklarının ortaya konduğuna dikkat çekerek, kararda şunlara yer verdi; "Söz konusu eylemin kişisel bir husumetten kaynaklanmayıp idarece yürütülen güvenlik hizmetinin etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesi amacına yönelik olması nedeniyle idari faaliyetle oluşan zarar arasında uygun illiyet bağının bulunduğu bu nedenle davacının uğradığı zararların tazmini hukuka bağlı yönetimin bir gereği olduğu açıktır'
    Mahkeme, 'idarece yürütülen güvenlik hizmetinin gereği gibi işlememesi, söz konusu olaydaki ağır hizmet kusuru ve kişinin uğradığı kötü muamele nedeniyle duyduğu manevi ızdırabı' dikkate alarak Milli Savunma Bakanlığını 20 bin TL manevi tazminata mahkum etti.

    Tazminatı kim ödemeli?

    Davanın avukatı Murat Timur, Erciş Ağır Ceza Mahkemesinde açtıkları davanın 'işkence' suçu kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, mahkemenin kötü muameleden ceza verdiğini söyledi. Avukat Timur, "Eğer işkence bitirilmek isteniyorsa ceza işkenceden verilmeliydi. Bölge İdare Mahkemesinin verdiği tazminat kararına gelince bu kararın olumlu olarak değerlendirilmesi için bakanlığın çıkan tazminatı sanıklara rücu ettirmesi gerekir. Aksi taktirde askeriye içinde birkaç kişinin verdiği zarar vatandaşın verdiği vergilerle ödenmiş olacak. Bakanlığın bu zarara sebep olan sanıklardan bu parayı tazmin etmesi gerekir ki işkence ve kötü muamele suçlarında azalma olabilsin" diye konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow