hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Başbakan değerli zevatlarla birlikte"

    Başbakan değerli zevatlarla birlikte
    expand

    İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, YAŞ'ın oturma düzenine ilişkin, "Sayın Başbakan, tek başına değil, sağ ve sol tarafında oturmuş, son derece yetkili, kurulun üyesi, sivil ve askerden oluşan, bu ülkenin Yüksek Askeri Şura'sını oluşturan değerli zevatla birlikte oturuyor" dedi.

    Şahin, KKTC İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Nazım Çavuşoğlu ve beraberindeki heyetle makamında bir araya geldi.

    Bakan Şahin, görüşme öncesinde gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

    "YAŞ toplantısında Başbakan Erdoğan, masanın başında tek başına oturuyor. Bu görüntüyü nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusu üzerine Bakan Şahin, "Tek başına değil. Sayın Başbakan, tek başına değil, sağ ve sol tarafında oturmuş, son derece yetkili, kurulun üyesi, sivil ve askerden oluşan, bu ülkenin Yüksek Askeri Şura'sını oluşturan değerli zevatla birlikte oturuyor" diye konuştu.

    Şahin, Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde 13 askerin şehit olduğu terör saldırısıyla ilgili soruşturma kapsamında yeni bir gelişmenin olup olmadığının sorulması üzerine de "Olanlar, bilgilendirildi" dedi.

    Terörle mücadele


    Şahin, terörle mücadelede polisin, özellikle özel harekat polisinin etkinliğinin artırılmasıyla ilgili bir takvim verilip verilemeyeceğine yönelik soru üzerine de "Polisin etkisi her zaman olabilir, olmaktadır da zaten. Şu anda uygulanan bir husustur" dedi.

    Askerlik süresi

    İçişleri Bakanı Şahin, askerlik süresinin kısaltılması konusuyla ilgili soru üzerine de "Askerliğin süresi konusu, İçişleri Bakanlığının çalışma alanını doğrudan ilgilendirmemektedir. Jandarma vesilesiyle bizi ilgilendiriyor ama asıl ilgili bakanlık, Milli Savunma Bakanlığıdır. Biz de sizler gibi izliyoruz. Hükümet düzeyinde görüşülmüş, konuşulmuş bir konu değildir" diye konuştu.

    Egemen Bağış: AB reformları anlamında yapılacak daha çok şey var

    Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Yüksek Askeri Şura toplantısındaki oturma düzeninin değişmesinin bu kadar önemsenmesinin, Türkiye'de AB reformları anlamında yapılacak daha çok şey olduğunu gösterdiğini söyledi.

    A Haber'de yayımlanan bir programa katılan Bağış, Yüksek Askeri Şura'daki (YAŞ) gelişmeler ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın toplantıya tek başına başkanlık etmesi ile ilgili olarak, "atanmanın da görev yapmamanın da bireysel
    bir tercih olduğunu" belirtti.

    Olanların, "Türkiye'de devletin, milli iradenin muktedir olduğunu ortaya koyan bir tablo olduğunu" ifade eden Bağış, oturma düzeninin bu kadar büyük mesele edilmesini "enteresan" bulduğunu söyledi.

    Bağış, "Türkiye normalleşiyor, doğrusu bu. Toplantının bir başı olur, çok başlılık gibi bir görüntü zaten yanlıştır. Bir oturma düzeninin bile değişmesi bu kadar gazete kapaklarını kaplayacak kadar önemseniyorsa, demek ki Türkiye'de AB reformları anlamında yapılacak daha çok şey var" diye konuştu.

    YAŞ toplantısına başkanlık yapan Başbakan'ın zaten masanın başında oturması gerektiğini belirten Bağış, bunun çok doğal olduğunu kaydetti.

    -"Türkiye'de iklim değişti"

    Türkiye'de barış ortamının yeşermesi, birlik ve kardeşlik projesinin gelişmesine karşı, "rantın elden gideceği korkusuyla bir takım çevrelerin çabaladığını" söyleyen Bağış, "Başta Kürt kökenli vatandaşlarımız artık bu örgütün bu ülkede yapmaya çalıştığı hainliklerden bıkmış durumdadır" dedi.

    Türkiye'ye dönen Kemal Burkay ile görüşmesine değinen Bağış, Burkay'ın 31 yıldır yurt dışında olmasına rağmen hiçbir zaman terörü ve şiddeti desteklemediğini, her zaman barış ve demokrasiden yana olduğunu hatırlatarak, bu nedenle görüşmeyi çok önemsediğini belirtti.

    Bağış, Türkiye'nin "ikliminin değiştiğini" kaydederek, Türkiye'de hala halledilmesi gereken önemli meselelerin olduğunu ama Türkiye'nin AB standartları yolunda bir ülke olma konusunda kararlı olduğunu vurguladı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow