hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bakan yardımcılıklarına geri sayım

    Bakan yardımcılıklarına geri sayım
    expand

    Bakan yardımcılıklarına atamalar için geri sayım başladı. Bakan yardımcılarının ay sonuna kadar görevlerine başlamaları planlanıyor. Siyasiler ile bürokrasi arasında köprü görevi yapması öngörülen bakan yardımcıları, AKP toplantılarına da katılacak.

    Başbakan yeni kabine yapısını açıkladığı basın toplantısında bakan yardımcılarını da kamuoyuna duyurmuştu.

    Artık atanmaları için de gün sayılıyor. 21 icracı bakanlıkta 21 bakan yardımcısı olacak.

    Bakan yardımcılarının kim olacağı konusunda bakanlar üçer isim önerdi. O isimler Başbakan Erdoğan'ın çantasında.

    Kulislerde Erdoğan'ın çalışmasını tamamladığı, yapılacak ilk Bakanlar Kurulu toplantısında isimlerin kesinleşeceği belirtiliyor ve belirlenecek o isimler, bakan, başbakan ve cumhurbaşkanının imzasıyla yani üçlü kararname ile atanacaklar.

    Ama atamaların yapılması için, özlük haklarının ayrıntılarının belirleneceği yönetmelik çalışmasının tamamlanması bekleniyor.

    Yönetmelik için başbakanlık bürokratları çalışıyor. Yönetmelik başbakandan onay aldığında, Resmi Gazete'de yayınlanacak ve bakan yardımcıları da atanacak.

    Ne kadar maaş alacaklar?

    Siyaset ile bürokrasi arasında köprü görevi görecek bakan yardımcılarına makam aracı verilecek ama araçları kırmızı plakalı olmayacak.

    Maaşları ise en yüksek devlet memuru olan başbakanlık müsteşarının aldığı maaştan daha fazla olacak.

    Bakan yardımcıları, 10 bin lira civarında maaş alacaklar. İmza yetkileri ise bakanların inisiyatiflerine bırakıldı.

    Yani her bakan, yardımcısına imza yetkisi verip vermeyeceğine ya da hangi konuda imza yetkisi vereceğine kendisi karar verecek.

    Bakan yardımcıları AKP'nin bazı toplantılarına da katılacaklar. Bakanların da katıldığı o toplantıda illerin sorunlarına ilişkin yapılan konuşmaları, talepleri not alacaklar.

    Bakanların katılamadığı toplantılarda da onları temsil edecekler.

    İlk bakan yardımcısı belli oldu


    61. Hükümetin, ilk bakan yardımcısı belli oldu. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, bakan yardımcısı olarak Davut Kavranoğlu'nun atama kararnamesini imzalanmak üzere, Başbakanlığa gönderdi.

    Kavranoğlu, 1962 yılında Rize Gündoğdu'da doğdu. Orta okul ve liseyi İstanbul Suadiye Lisesi'nde okudu. 1984 yılı yaz döneminde İstanbul Teknik Üniversitesi, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliğinden fakülte ikincisi olarak mezun oldu.

    California Institute of Technology'de (Caltech, Pasadena, CA) 1986 yılında master ve 1989 yılında doktorasını elektronik mühendisliği alanında tamamladı. Doktoradan sonra Suudi Arabistan'da bulunan King Fahd University of Petroleum and Minerals'da 1989 yılında yardımcı doçent, 1993 yılında doçent oldu.

    2006-2007 yılları arasında İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde doçent olarak kısmi statüde görev yaptı. Ağustos 2009'dan itibaren Yalova Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümüne Profesör olarak atandı. Profesör Kavranoğlu'nun yayınlanmış çok sayıda makale ve diğer yayınları bulunuyor.

    Kavranoğlu, 1997-2009 yılları arasında Mobil, Uydu Haberleşmesi, GPS teknolojileri ve Internet uygulamaları konusunda teknoloji geliştiren, üreten şirketler kurdu ve yönetti. Davut Kavranoğlu, evli ve 7 çocuk babası.

    Kimlerin ismi geçiyor?

    Görev süresi hükümetle sınırlı olacak bakan yardımcıları için kulisler  hareketli.

    Bazı eski milletvekilleri, bürokratlar ve özel sektörün önde gelen isimleri kulislerde konuşuluyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bakan yardımcılığına eski milletvekili ve MÜSİAD Başkanı Ali Bayramoğlu ve eski milletvekili Osman Coşkun'un adı geçiyor.

    Seçim döneminde İçişleri ve Ulaştırma Bakanlıkları yapan eski müsteşarlar Osman Güneş ve Habib Soluk'un da bakan yardımcısı olacağı belirtiliyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow