hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Gözler YAŞ kararlarında

    Gözler YAŞ kararlarında
    expand

    YAŞ bitti. dün akşam şura üyeleri Çankaya Köşkü'nde iftar yemeğinde bir araya geldi. Bu sabah şura kararları Cumhurbaşkanı Gül'ün onayına sunulacak ve onaydan sonra da açıklanacak istifa kriziyle başlayan şuradan komuta kademesini tümden değiştirecek önemli kararların çıkması bekleniyor.

    Bu yıl daha Yüksek Askeri Şura toplanmadan kriz patladı. Devletin zirvesinde art arda görüşmeler yapıldı.

    Işık Koşaner'in cuma günü değil, aslında geçen perşembe günü devletin zirvesine "Göreviminden ayrılıyorum" dediği ortaya çıktı.

    Hem kuvvet komutanlarının ataması hem de tutuklu generallerin durumu nedeniyle. Çünkü askerlerin, istekleri hükümet kanadında da, Çankaya Köşkü'nde de kabul görmedi.

    Koşaner'in hem Gül'e hem de Erdoğan'a "Bu koşullarda görevde kalamam, zaten bu durumu alt kadrolarıma da anlatamam" dediği öğrenildi.

    Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının emekliye ayrılmasından sonra kriz, Genelkurmay Başkanlığı'na yapılan vekaleten atama ile aşıldı ve tüm gelişmelerin ardından toplanan Yüksek Askeri Şura'ya oturma düzeninden, katılan general sayısına kadar bir çok ilk damgasını vurdu.

    Şura çalışmaları, ilk gün 1 saat, ikinci gün 5.5 saat, üçüncü gün 2 saat sürdü. Toplantıda hem komuta kademesi şekillendi hem de terfiler yapıldı.

    Artık önce Necdet Özel'in Genelkurmay Başkanlığı'a asaleten ataması yapılacak sonra da kuvet komutanlarının. Kulislerdeki son bilgi, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu'nun, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na Donanma Komutanı Oramiral Murat Bilgel'in, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na ise Korgeneral Abidin Ünal'ın vekaleten, Jandarma Genel Komutanlığı'na ise Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral Bekir Kalyoncu'nun atandığı yönünde.

    Tutuklu generallerin durumu

    Yine kulislerdeki diğer bilgi tutuklu generallerle ilgili. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Personel Yasası'nın 65. maddesi uyarınca, bekleme süreleri dolanların emekli edildiği belirtiliyor.

    Ama tüm bu kararlar için gözler sabah 11.00'de Çankaya Köşkü'ne çevrilecek. Çünkü Savunma Bakanı ile Genelkurmay Başkanvekili Orgeneral Özel 11.00'de YAŞ kararlarını onay için Cumhurbaşkanı Gül'e götürecekler. Onayın ardından da kararlar açıklanacak.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow