hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yargıçları dinleyen müfettişe soruşturma...

    Yargıçları dinleyen müfettişe soruşturma...
    expand

    Danıştay 5. Daire, hakim ve savcıların telefonlarının dinlenmesi nedeniyle tartışma konusu olan ve 12 Eylül'deki anayasa değişikliği ile HSYK'ya bağlanmasına karar verilen Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın uygulamaları nedeniyle soruşturulması gerektiğine hükmetti.

    Danıştay, Adalet Bakanlığı'nın, YARSAV ve eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun Teftiş Kurulu ile ilgili şikayetlerini işleme koymama kararını hukuka aykırı bularak iptal etti.

    Danıştay, bu kararla birlikte, Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu Yönetmeliği'nde yer alan, hakim ve savcıların telefonlarının müfettişlerce dinlenmesine olanak sağlayan düzenlemeyi de iptal etti. Karara göre, Teftiş Kurulu'nun Başkanı, yardımcıları ve birinci sınıf müfettişleri hakkında soruşturma başlatılması gerekiyor. Ancak, bu isimlerin tümü hakkında soruşturma açılması zorunlu olduğundan, bu soruşturmayı kimin yürüteceği de soru işaretleri yarattı.

    Eminağaoğlu başvurdu

    Teftiş Kurulu Başkanlığı'nca, Ergenekon yapılanması ile bağlantılı olduğu iddiasıyla soruşturulan Eminağaoğlu'nun Yargıtay binasındaki dahili telefonu ve cep telefonları, Teftiş Kurulu Yönetmeliği'ne konulan bir düzenleme esas alınarak dinlenmişti.

    Ergenekon savcılarının yürüttüğü soruşturmadan aklanmasının ardından, Teftiş Kurulu kararıyla telefonlarının dinlenmesine itiraz eden Eminağaoğlu ve YARSAV, yönetmeliğin iptali ve dinleme yapan tüm müfettişlerin soruşturulması için bakanlığa başvurdu. Bakanlığın başvuruyu yanıtsız bırakması üzerine, YARSAV ve Eminağaoğlu, Danıştay'da dava açtı.

    Temel hürriyetler

    Danıştay 5. Daire, daha önce yürütmesi durdurulan, müfettişlere hâkim kararıyla telefon dinleme yetkisi veren düzenlemeyi iptal etti. Kararda, Anayasa Mahkemesi'nin, telefonların dinlenmesine yönelik, "Dinleme, anayasanın kişi dokunulmazlığı, özel hayatın korunması haberleşme hürriyeti, düşünce hürriyeti gibi birçok temel hak ve hürriyetle ilgili ilkeleriyle doğrudan ilgilidir" yorumu anımsatıldı.

    Kararda, kanunlarda bulunmayan dinleme yetkisinin, müfettişlere yönetmelikle verilemeyeceği ifade edildi. Karara göre, Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın yönetimi ve birinci sınıf müfettişleri hakkında soruşturma başlatılacak. İddialar ciddi bulunursa, ikinci soruşturma sürecine geçilecek.

    YARSAV ve Eminağaoğlu, Teftiş Kurulu yöneticileri ile birinci sınıf müfettişleri, usule uygun olmayan biçimde dinleme kararları aldırttıkları iddiasıyla suçlamıştı. Suç duyurularında, bazı dinleme kararlarında hakkında dinleme talebinde bulunulan kişilerin isimlerinin yer almadığı, suç hanesine "faili meçhul" ifadesi yazılarak dinleme kararları alındığı, dinleme kararlarının müfettişlerin dinleme yetkisinin bulunmadığı hâkim ya da savcı olmayan kişilere karşı da uygulandığı, soruşturma raporlarının içeriğinin sızdırıldığı gibi iddialar yer alıyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow