hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Kriz psikolojisi bizi esir almayacak"

    Kriz psikolojisi bizi esir almayacak
    expand

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Kriz psikolojisinin bizi esir almasına izin vermiyoruz, izin vermeyeceğiz. Milletin cebinden çıkan her kuruşun sorumluluğunu hissediyoruz" dedi.

    Erdoğan, partisinin genel merkezinde AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, ekonomide yaşanan dalgalanmaları değerlendirdi.

    Erdoğan, "Hükümetimiz, önleyici bir yaklaşımla sorunlar kapımızı çalmadan bunları nasıl bertaraf edeceğimizin mücadelesini veriyor. Bu çerçevede önlemlerimizi alıyoruz" dedi.

    Başbakan sözlerine, "Küresel ekonomide yaşanan son gelişmeler orta ve uzun vadede Türkiye'yi bu kez inşallah teğet bile geçmeyecektir. Benim bu noktada milletimden tek bir ricam var. Ramazan ayını da bir imkan bilerek lütfen israftan kaçının. Bakın, birilerinin dediği gibi 'harcama yapmayın' falan demiyorum. Ne demek harcama yapmayın. Tabii ki harcama yapacaksınız. Piyasada bu hareketlilikler olacak. Ama israf etmeyeceksiniz. Biz israf etmeyeceğiz. İsraf ekonomisinden yana değil, verim ekonomisinden yana olacağız" diye devam etti.

    Türkiye'nin bugün en olumsuz küresel şartlara karşı büyüme istikrarını sürdürdüğünü vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:

    "Bu çok önemli. Çünkü küresel krizin başladığı günden bugüne dünyanın ekonomik olarak en sağlam bilinen ülkeleri bile çok ciddi depremler yaşadılar. İşte borç tablosuna baktığınızda dünyanın şu anda bir numaralı borçlu ülkesi Amerika. Arkasında Japonya var, arkasında İtalya var. Bakın nereler var. Çeşitli Avrupa ülkelerinin bu dalgalanmalardan ne ölçüde etkilendiği, nasıl iflasın eşiğine kadar geldiği haberlerinin ardı arkası kesilmiyor. İşte İspanya, işte Portekiz ortada. İrlanda ortada. Bunlar daha kısa bir süre önce dünyanın, Avrupa'nın şımarık ülkeleriydi. Ama bakın şimdi neredeler. Avro Bölgesi Ülkeleri bugün bozulan bütçe dengeleri ve artan kamu borçları nedeniyle ciddi sıkıntılarla karşı karşıya. İşte dünyanın en büyük ekonomisi diyebileceğimiz ABD ekonomisinde de görülmemiş ölçüde büyük sıkıntılar, sarsıntılar yaşanıyor. Daha birkaç gün önce dünyanın önde gelen kredi derecelendirme kuruluşlarından biri ilk kez Amerika'nın kredi notunu düşürdü. Dünyanın her yerinde ekonomik durgunluk, hem yönetimleri hem toplumsal huzuru tehdit eder hale gelmiş durumda. Türkiye, böyle olumsuz küresel şartlar içinde kalkınma iradesini koruyor."

    Muhalefete çattı...

    Erdoğan konuşmasında CHP lideri Kılıçdaroğlu'na da yüklendi.

    Başbakan, "Zira milletimizin cebinden çıkan her kuruşunu sorumluluğunu hissediyoruz ama bakıyorsunuz anamuhalefetin lideri ne dese beğenirsiniz; 'Madem ekonomi bu kadar iyi gidiyor, arkası arkasına bu kadar toplantıları niye yapıyorsunuz' diyor, aman Yarabbi, evlere şenlik bir anamuhalefet... " dedi.

    Erdoğan sözlerine şöyle devam etti:

    "Şimdi bu toplantılar yapılmasa o zaman da der ki 'Hükümet nerede, niçin bir araya gelmiyor?' Bu toplantıların yapılması, bunlar gibi dar perspektifte olayları yakalayan bir anlayış değil. Biz şu anda dünyayı mercek altına yatırmak suretiyle bunun bize yansıması ne olur, veya olabilir mi tedbirimizi önceden almak durumundayız ama dedim ya 'bunlar çırak bile olamaz', sıkıntı burada. Bunlar ülke falan
    yönetemezler."

    Şu anda küresel piyasalarda, özellikle gelişmiş ekonomilerde yaşanan bir takım sorunlar olduğunu, sadece son bir haftada değer kaybeden borsaları dolar karşısında değer kaybeden para birimlerini, artış gösteren risk primlerinin göründüğüne değinen Erdoğan, "Bütün bu gelişmelerin küresel ekonomi ile entegre olan Türkiye ekonomisine de bazı etkileri olabileceği ihtimalini, tedbir alınmadığı takdirde sıkıntılarla yüzleşmek durumunda kalabileceğimizi kriz işportacılığından medet uman anamuhalefet partisi lideri dışında aklı başında olan herkes bunu tahmin ediyor. Bizim yaptığımız bu toplantılar tamamen bu etkileri minimuma indirerek Türk ekonomisinin büyüme trendinin hız kesmeksizin devam etmesi, milletimizin cebinden tek bir kuruşun dahi boşa gitmemesi içindir" ifadesini kullandı.

    Suriye'deki olaylar:
    Başbakan Erdoğan konuşmasında Suriye'ye de değindi.

    Başbakan, "Dışişleri Bakanımız, bölge hakkındaki projeksiyonumuzu açıkça komşu bir ülkenin cumhurbaşkanına iletirken, bakanımızın oraya Türkiye'nin mesajını değil de başka bir ülkenin mesajını götürdüğünü iddia etmek, bir büyük gafletin değilse, şifa bulmaz bir cehaletin ilanı değil midir?" şeklinde konuştu.

    Erdoğan, "Suriye'deki gelişmeleri önümüzdeki günlerde de yakından izlemeye devam edeceğiz. Büyükelçimiz Hama'ya gitti. Hama'dan tankların çıkmaya başladığını söylediler. Tabii ki girişimin olumlu netice vermesi bakımından çok çok önemli. Şurada 10-15 günlük süre içerisinde bunlar tamamiyle gerçekleşsin ve Suriye'de reform sürecine yönelik adımlar bunun ardından atılsın" dedi.

    "Somali'ye gideceğim"

    Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile birlikte açlık sorununun yaşandığı Somali'ye gideceğini de söyledi.

    Erdoğan, Afrika'da yaşanan açlık sorununu Eylül ayında New York'ta yapılacak Birleşmiş Milletler toplantılarında gündeme getireceğini bildirdi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow