hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sümela'da ayine katılım az oldu

    Sümelada ayine katılım az oldu
    expand

    Trabzon'un Maçka ilçesindeki tarihi Sümela Manastırı'nda 88 yıl aradan sonra geçen yıl ilk kez gerçekleştirilen ayinin ardından ikinci ayin bugün yapıldı.

    Fener Rum Patiği Bartholomeos'un yönettiği ayine katılımın geçen yıla oranla az olması dikkat çekerken, Bartholomeos Başbakan Erdoğan'a teşekkür ettiği konuşmasında, "Özlediğimiz barış özellikle bu günlerde çok elzemdir. Norveç'teki trajik olayların şokunu üzerimizden atamadık ve uzun zaman atamayacağız. Komşu ülkelerde kan akması devam ediyor. Ülkemizde analar evlatları için ağıt yakıyor. Birkaç gün sonra New York'taki vahim olayların onuncu yıldönümü vesilesiyle bütün dünya için çok acı hatıralar tazelenmiş olacak" dedi.

    Sümela Manastırı'na girdiği anda alkışlarla karşılanan Bartholomeos, dini ritiüllerin yerine getirilmesinden sonra sunağa çıktı ve manastırdakileri kutsadı. Bartholomeos, önce Yunanca sonra da Türkçe yaptığı konuşmasında, şunları söyledi:

    "Sevgili Müslüman kardeşlerimiz. Tarihi Sümela Manastırı'nda bu sene de gelip dua etmeyi bize nasip eden Allah'a hamdolsun. Bu konuda anlayış ve hassasiyetleri için hükümetimize ve özellikle sayın Başbakanımıza, Sayın Kültür ve Turizm Bakanımıza şükranlarımız sunmayı borç biliyoruz. Hazreti Meryem, hem Müslümanlar hem de Hıristiyanlar için özel bir anlam ifade etmektedir. O, Al-i İmran suresinde belirtildiği gibi, 'Allah'ın seçtiği, tertemiz ve bütün kadınlardan üstün kıldığıdır. Geçen sene idrak ettiğimiz ayin, müstesna güzelliğe sahip bu mekanda sevgi ve dostluk hisleriyle buluşmamız, bir ve tek olan Allah'a dua etmiş olmamız eminim ki herkes için bir mutluluk vesilesi olmuştur. Dolayısıyla hükümetimizin bu meyandaki kararının ne kadar doğru ve gerçekçi olduğu ispatlandı. Biz bu toprakları paylaşan Müslüman ve Hıristiyanlar ve yurtdışından gelen Ortodoks misafirlerimiz geçen sene de, bu sene de Meryem ananın yüksek huzurunda toplandık ve memleketimizde ve dünyada daimi barışın, dayanışmanın ve hüsniniyetin tesisi için dua ettik" dedi.

    Katılım az oldu

    Sümela Manastırı'nda Meryem Ana'nın göğe yükseldiğine inanılan 15 Ağustos'ta düzenlenen ayine, 88 yıl aradan sonra ilk kez geçen yıl izin verilmişti.

    Geçen yıl yine Bartholomeos'un yönettiği ayine katılım oranı yüksek olurken, bu yıl manastır içinde yer yer boşluklar göze çarptı. Manastıra giren herkes tek tek aranırken, Trabzon Valiliği'nin dağıttığı kartları taşıyan 100'ü görevli ve gazeteci olmak üzere 600 kişi manastır içinde ayini izledi.

    Maçka Belediye Başkanı Ertuğrul Genç de manastırda hazır bulundu. Yetkililer, ayin için Yunanistan, Rusya, ABD başta olmak üzere yaklaşık 2 bin 500 kişinin Trabzon'a geldiğini söyledi. Saat 1.15'te Bartholomeos'un manastıra girmesiyle başlayan ayin iki saat sürdü ve Sümela saat 13.00'tan itibaren normal ziyarete açıldı.

    Dev ekrandan izlediler

    Ayini izlemek için sadece 500 kişinin girişine izin verilmesi nedeniyle Sümela Manastırı'na giremeyenler ayini sosyal tesislerin çevresine dev ekran kuruldu. Ekranın çevresinde biriken yabancı konuklar, mum yaktılar, Patrik Bartolomeos'un yönettiği ayini dev ekrandan izlediler. Bu arada bir Rum konuğun ağaç kovuğunda küçük mumları yakmaya kalkışması üzerine Orman Muhafaza memurları müdahale etti. Memurlar, ağaç kovuğunda mum yakılmasının yangın tehlikesi yaratacağına dikkat çekerek izin vermediler.

    Sümela Manastırı


    Maçka ilçesinin Altındere Vadisi'ndeki Karadağ'ın eteklerinde, vadiden yaklaşık 300 metre yükseklikteki ormanlık alanda kayalar oyularak yapılmış Sümela Manastırı, halk arasında "Meryem Ana" adıyla biliniyor.

    "Meryem Ana" adına kurulan ve "Sümela" adını siyah anlamına gelen "melas" sözcüğünden aldığı söylenen ismin, manastırın yapıldığı Karadağlar'dan geldiği düşünülüyor. "Sümela" kelimesi, buradaki Hazreti Meryem tasvirinin "siyah" rengine de bağlanıyor.

    Hakkında çeşitli rivayetler bulunan ve kuruluşu bilimsel verilere göre 13. yüzyıla dayanan manastırın, 1650'ye kadar dış kapısı üzerinde görülebilen 1360 tarihli, beş mısralık bir manzum kitabede 3. Alesios, bu tesisin kurucusu (ktetor) ve "Doğu ile Batı"nın (Iberia) hakimi imparator olarak gösterilmişti.

    Bir güneş tutulmasını 1361 yılında manastırda karşılayan Alesios, 1365 tarihli vakfiyesi ile de manastırın bütün idari şartlarını, arazisini, gelirlerini düzene koyduktan sonra Trabzon'a gelecek bir tehlikeyi, bir Türk akınını önlemek için buradaki keşişlerin daima uyanık bulunmalarını istemişti. Hizmet birimleri, misafirhane, mutfak, ayazmanın dışında 72 odası bulunan manastırın, Trabzon Kommenoslar olarak bilinen ve 1204 tarihinde Trabzon'da kurulan Kommenos Prensliği zamanında önemi arttı ve fermanlarla gelir sağlandı.

    Doğu Karadeniz kıyılarının Türk egemenliğine girmesiyle Osmanlı padişahlarından Yavuz Sultan Selim'in (1512-1520) manastıra 2 şamdan hediye ettiği, ayrıca Trabzon'u fetheden Fatih Sultan Mehmet'in de manastırın haklarını tanıdığı ve birçok manastırda olduğu gibi Sümela'nın da haklarının fermanlarla korunduğu biliniyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow