hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye'nin yakından takip ettiğ dava başladı

    Türkiyenin yakından takip ettiğ dava başladı
    expand

    Türkiye'nin yakından takip ettiği Roj Tv'yi kapatma davası Danimarka'da başladı. PKK'lılar mahkeme binası önünde gösteri düzenlerken, BDP milletvekilleri Ayla Akat, Nazmi Gül ve Nursel Aydoğan duruşmayı izlemek üzere Kopenhag'a gitti.

    Devlet Başsavcılığının Adalet Bakanı Lars Berfoed'in talimatı ile açtığı Roj Tv'yi kapatma davası Kopenhag Şehir Mahkemesi'nde başladı. Davanın görüldüğü mahkeme binası ve çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alan polis, çevrede kuş uçurtmadı. Ancak ana mahkeme binasının önündeki meydanda çadır kuran Roj Tv ve PKK yandaşları ellerinde Abdullah Öcalan ve sözde PKK bayrağı ile gösteri yaptı. Günlerdir devam eden tüm çağrılara rağmen mahkeme binası önünde PKK destekçisi yaklaşık 100 kişinin toplandığı görüldü. Duruşmayı izlemek için Türkiye'den BDP Batman Milletvekili Ayla Akat, Nazmi Gül ve Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan da Kopenhag'a geldi.

    Savunma avukatı şov yapıyor

    Duruşma savcısı Jakob Buch Jepsen iddanamesine "Roj Tv normal bir medya kuruluşu değildir. PKK'nın borazanıdır. PKK lideri ve yöneticileri hiç engelsiz tv kanalını kullanabilmekte, örgüte yeni üyeler kazanmak için çağrıda bulunabilmektedir. Propaganda sempatinin dışında tutulmalıdır. Roj Tv, PKK'nın propaganda aracıdır" sözleri ile başladı.

    Roj Tv'nin 2002 yılında çıkarılan terörle mücadele yasasının 114'üncü maddesi uyarınca cezalandırılmasını isteyen Savcı Jepsen, ilgili maddenin daha önce sadece bir kez kullanıldığını belirterek, Fas asıllı Danimarka vatandaşı Said Mansour'un 3,5 yıl ceza aldığını hatırlattı. Savcı duruşma hakimine Roj Tv'yi kapatma davasıyla ilgili soruşturma ve delillerin bulunduğu 26 mavi dosya ile, ekonomik ilişkilerini gösteren 13 dosya sundu. Duruşma hakimi, Roj Tv'nin savunma avukatı Björn Elmquist'in sruşturmayı yürüten iki savcının şahit olarak dinlenmesi ve davanın tamamen düşmesi taleplerini red etti. Böylece davanın daha ilk gününde öğleden önceki duruşmada Roj Tv iki kez yenilgiye uğramış oldu. Savcı Jepsen, savunma avukatının duruşmada şov yaptığını söyledi.

    25 Duruşmada tamamlanması beklenen dava Danimarka ve dünya medyası tarafından da yakın ilgi görüyor. Yaklaşık 3 ay sürmesi beklenen dava ile ilgili yorum yapan bazı hukukçular, mahkemenin Roj Tv'ye tekrar başka bir ülkenin lisansı ile yayın yapma gücünü bulamayacak kadar para cezası verebileceğini söylediler.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow