hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    'PKK bana göre iyi yapmıyor'

    PKK bana göre iyi yapmıyor
    expand

    BDP Grup Başkanı Selahattin Demirtaş, Çukurca saldırısında şehit olan askerlerin ailelerine, “O tabutların içinde yatanlar sadece onların çocukları değil hepimizin vicdanı, ruhu ve kardeşidir. Onlar bu savaşın kurbanıdır, sorumlusu değil ” sözleriyle seslendi.

    Barış ve Demokrasi Partisi ( BDP ) Grup Başkanı Selahattin Demirtaş, terör örgütünün saldırıları ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin terör örgütüne yönelik düzenlediği hava operasyonlarıyla ilgili bir basın toplantısı düzenledi.

    Basın toplantısına BDP Grup Başkanı Gülten Kışanak, BDP İstanbul milletvekilleri Sebahat Tuncel, Sırrı Süreyya Önder, Levent Tüzel ve partililer katıldı.

    "Başbakan sorumludur"

    Demirtaş, terör örgütünün saldırılarına değinerek, "Ülkede yaşanan bu savaş, ölümler ülkenin en acı en önemli gündemidir. Hiçbir siyasi parti bundan daha acil ve önemli gündeme sahip olamaz. Şu saatlerde bile bizler konuşuyorken bu ülkenin gençleri ölüyor olabilir. Silahlarını birbirine doğrultmuş yerde olabilir. Başbakan 'Sözün bittiği yerdeyiz' derken bir savaş gerçeğini ifade ediyordu. Bizse barış gerçeğini ifade etmek için bunu kullanıyoruz. Bu saatten sonra çağrılara rağmen, hükümet  gündemi sadece savaş politikaları doğrultusunda ele alacaksa, şu saatten sonra yaşanacak ölümlerin sorumluluğu doğrudan Başbakan'ın sorumluluğunda olacaktır. AKP'de de değil hükümet de değil demiyoruz. Başbakan'ın sorumluluğunda olacaktır." şeklinde konuştu.

    Erdoğan'a İmralı sorusu

    Demirtaş, Kürt sorununun önündeki en byük engelin AKP'nin politikasızlığı olduğunu da iddia etti. Demirtaş, Başbakan Erdoğan'a soru yöneltmeyi de ihmal etmedi.

    Grup Başkanı, "Buradan Sayın Başbakan'a açıkça sorma hakkımız var. Bizim duyacağımız şekilde hiçbir şey söylemediniz. Peki İmralı'ya giden heyet aracılığıyla, birşey söylediniz mi? Bir haftada bu işi hallederiz örgütün liderine ne cevap verdiniz? Evet hallederiz dediniz mi?  Biz bu işi başka şekilde hallederiz dediniz mi? Bütün açıklığıyla bunu bilmek istiyoruz. Bunun için de İmralı'da yürüttüğünüz bu müzakerelerin açık yürütülmesini istiyoruz" dedi.

    Demirtaş, “O nedenle bütün ailelerimizin acısını yürekten ve samimiyetle paylaşıyorum. Ancak onların acılarını dindirecek şey daha fazla PKK’lı öldürmek olmamalı. Bu ülkeye barışı, demokrasiyi getirmek onların acısına ve kaybettiğimiz çocuklarımızın anısına haklı ve onurlu bir bağlılık olur” diyerek, özetle şunları söyledi:

    “Güvenlik güçlerinin ateşkese rağmen saldırıları PKK’yı alarm durumuna getirdi. Oysa güvenlik güçlerinin saldırıları sonucu ölen PKK’lıların da bir hayat hikâyesi var. Hayatını kaybeden askerin, polisin de bir hayat hikâyesi var ve onlar tüm Türkiye’nin acısı haline geliyor. Oysa PKK’lıların hikâyesi sadece bu bölgeye ait kalıyor. Türkiye’nin batısı burada olanları anlayamıyor. Bu noktaya hükümet adım adım getirdi. Yoksa PKK iyi mi yapıyor? Bana göre iyi yapmıyor, PKK eylem yapmamalı. Devlet de yapmamalı. Silahlar susmalı.  Başbakan ‘Ramazan sonrası’ ya da ‘Bıçak kemiğe dayandı’ diyor. Oysa ben de diyorum ki savaşın bir çözüm olacağına inanmıyorum. Silahın çözümü getireceğine inanmıyorum. Buna inansam samimiyetle söylerdim. Siyasete inandığım için buradayım, inanmasam zaten bugüne kadar başka yerde olurdum.”    

    Alınak: Genel Başkan adaylığım artık kaçılmaz bir görev

    DTP eski Milletvekili Mahmut Alınak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın son günlerdeki açıklamalarının ardından BDP Genel Başkanlığı adaylığının kendisi için "kaçılmaz bir görev" haline geldiğini belirtti.

    Alınak yaptığı açıklamada, 4 Eylül’de yapılacak DTP kurultayında genel başkan adayı olmayı düşündüğünü daha önce açıkladığını ancak kararsız olduğunu, fakat Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın son günlerdeki “meydan okuyan açıklamaları” ve kararları karşısında adaylığının kesinleştiğini belirtti. Alınak, “Tüm ezilenlerin umudu ve adresi haline gelecek partimle birlikte ondan yaptıklarının ve yapmadıklarının hesabını sormak istiyorum. Başbakan televizyonlara yaptığı açıklamalarda bize bedel ödeteceğini söylüyor. Özgürlüğün bedel ödemeden elde edilemeyeceğini biliyoruz ve bu bedeli ödemeye her zaman hazırız. Biz özgürlüğün bedelini seve seve öderiz; ama Başbakan da kendi devrindeki vurgunun, talanın, zulmün ve ölümlerin bedelini ödemeye hazır olmalıdır” dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow