hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Adalet Bakanlığı sorunları KHK ile çözdü

    Adalet Bakanlığı sorunları KHK ile çözdü
    expand

    Adalet Bakanlığı yargıyla ilgili düzenlemeler için yasa çıkarmayı beklemen kanun hükmünde kararname formülünü hayata geçirdi. Buna göre tutuklu ve hükümlülerin ziyaretçi kabulü ve cenazelere katılımların kapsam ve süreleri genişletildi.

    Nisan ayına kadar birinci derece yakınlarının cenazelerine sadece hükümlüler katılabiliyordu. Nisan ayında buna tutuklular da eklendi. Şimdiki düzenleme ile tutuklu ve hükümlüler sadece birinci derece değil, ikinci derece yakınlarının da kayınpeder, baldız gibi, cenazelerine katılabilecek. Bunun için cezaevinden izin almak ise şart. Tehlikeli tutuklu ve hükümlüler ise bu haktan yararlanamayacak.

    Cezaevi ziyaretleri

    Alman milletvekili Cladua Roth'un Gazeteci Ahmet Şık'ı cezaevinde ziyaret edememesiyle gündeme gelen tutuklu ziyaretlerine de yeni düzenleme getirildi.

    Resmi ya da özel ayrımı yapılmadan, bireysel ya da heyet halinde tutuklu ve hükümlüler ziyaret edilebilecek ancak bunun için Bakanlık izni şart.

    AİHM savunmaları

    Hrant Dink ile ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde Türkiye'nin yaptığı savunma çok tartışılmıştı. Bugüne kadar AHİM'e gönderilecek, tüm savunmalara son şeklini Dışişleri Bakanlığı veriyordu. Kanun hükmünde kararname ile bu yetki artık Adalet Bakanlığı'na geçti.

    Bakanlıkta İnsan Hakları Daire Başkanlığı kuruldu. Bu daire AİHM'e başvurularla ilgili kurum ve kuruluşlardan bilgi, belge ve görüş isteyecek, insan hakları ihlallerinin ortadan kaldırılması için çalışmalar yapacak, dostane çözüm kuruluna katılacak.  Başkanlık,  AİHM kararlarını Türkçe'ye çevirerek hakim ve savcılara ulaştıracak.

    Yargıtay ve Danıştay'ın ihtiyaçları

    En son Yargıtay ve Danıştay yaklaşık 400 tetkik hakime ihtiyaç olduğunu Bakanlığa bildirmişti.

    Bu ihtiyaç da kanun hükmünde kararname ile aşıldı. Avukatların hakimliğe geçebilmesi için 35 olan yaş sınırı 45'e yükseltildi.

    Böylece daha fazla avukatın sınava girmesinin sağlanacağı ve hayata geçecek bölge adliye mahkemelerinin hakim ve savcı ihtiyacı karşılanacak.

    Tetkik hakimliğine atanabilmek için gerekli olan 5 yıl fiilen çalışma şartı 10 yıl süreyle uygulanmayacak..
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow