hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    BDP'den 1 Eylül mitingi

    BDPden 1 Eylül mitingi
    expand

    BDP ve kapatılan DTP döneminde oluşturulan Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Diyarbakır'da '1 Eylül Dünya Barış Günü' nedeniyle miting düzenleyecek.

    Tertip Komitesi adına konuşan Burhan Karakoç, Kürt sorununun çözümsüzlüğüne tahammüllerinin kalmadığını belirterek, "Akan kan durmak zorundadır. AKP Kürt sorununun barışçıl ve demokratik çözümü konusunda milliyetçi ve pragmatik yaklaşımlarına son vermek barışçıl ve demokratik bir sürecin önünü açacak politikalar geliştirmek zorundadır" dedi.

    Diyarbakır'da, 1 Eylül'de BDP ve DTK tarafından düzenlenecek miting ile ilgili BDP İl Başkanı Mehmet Ali Aydın ve tertip komitesi adına Burhan Karakoç basın toplantısı düzenledi. Tertip Komitesi adına konuşan Karakoç, 30 yıldan bu yana yürütülen politikalar sonucu çözümsüz bırakılan Kürt sorunundan kaynaklı çatışmaların görüldüğünü söyledi. Karakoç, şöyle dedi:

    "Türk'ü, Kürd'üyle tüm halklarımızın çok ağır bedeller ödediği, insani değerlerin tahrip edildiği Kürt coğrafyasının viraneye döndüğü bu süreç tüm halklara büyük acılar yaşatmıştır. Sekiz yılı aşkın bir süredir iktidarda olan AKP hükümeti iktidarda olduğu süre içinde ülkemizin toplumsal iç barışının sağlanması ve Kürt sorununun barışçıl demokratik çözümünün gerçekleşmesi için toplumsal ve psikolojik zemin uygun olmasına rağmen maalesef uluslar arası konjonktür ve AKP'nin siyasal çıkarları esas alınarak pragmatik bir yaklaşım gösterilmiş ve ülkemizin kanayan yarası olan Kürt sorununun çözümüne dönük politikalar üretilmemiştir. Tam tersine askeri ve siyasi operasyonlarla, binlerce siyasetçinin tutuklanması ile sorun çözümsüz bırakılmıştır.AKP iktidarının 8 yıllık hükümet döneminin çok büyük bir kısmı ateşkes ve çatışmasızlık uygulamaları ile geçmiş olup toplumumuzda büyük bir rahatlama ve Kürt sorununa barışçıl ve demokratik bir çözümün uygun zemininin oluşmasına yol açmıştır."

    Hakkari'nin Çukurca İlçesi'nde 'canlı kalkan' olmak isteyenlere yönelik müdahalede ölen Yıldırım Ayhan ve yaşanan olaylara değinen Karakoç, şöyle devam etti:

    "Barışı talep etmenin suç sayıldığı ülkemizde askeri operasyonların durdurulması ve ölümlerin önüne geçebilmek için on binlerce insanımız çatışma bölgelerine insani ve vicdani sorumlulukları gereği, akan kanı durdurmak için canlı kalkan olmaya çalışmışlardır. Bu insani duruşlarına karşılık asker ve polisin saldırılarına maruz kalmışlardır. Bu saldırılar sonucu Van BDP İl Genel Meclis Üyesi Yıldırım Ayhan hedef gözletilerek öldürülmüştür. Kürt halkının artık bu faşizan uygulamalara ve Kürt sorununun çözümsüzlüğüne tahammülü kalmamıştır. Akan kan durmak zorundadır. AKP Kürt sorununun barışçıl ve demokratik çözümü konusunda milliyetçi ve pragmatik yaklaşımlarına son vermek Barışçıl ve Demokratik bir sürecin önünü açacak politikalar geliştirmek zorundadır. Sayın Öcalan'la müzakerelerin önü açılmalı, askeri ve siyasi operasyonlar durdurulmalıdır. BDP Meclis gurubunun parlamentoya girmesi için hükümet gerekli koşulları yaratılmalıdır."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow