hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Genelkurmay'dan 'tebrik' açıklaması

    Genelkurmaydan tebrik açıklaması
    expand

    Genelkurmay Başkanlığı, 30 Ağustos törenlerinde daha önce uygulanan sistemde karargahta, Başbakan, TBMM Başkanı ve Genelkurmay Başkanı’nın katılımıyla "üçlü tebrikat" yapıldığını, bunun uygun düşmediğini, tüm bayramlarda tebrikleri Cumhurbaşkanı’nın kabul etmesi uygulamasının önerilip benimsendiğini bildirdi.

    Genelkurmay Başkanlığı, bazı basın yayın organlarında 30 Ağustos tebrikatı konusunda yer alan haberler hakkında yazılı açıklama yaptı.

    30 Ağustos Zafer Bayramı tebrikat töreninin Genelkurmay Başkanlığı karargahında Cumhurbaşkanı tarafından yapılması ile ilgili olarak bayram tatili süresince yapılan yanlış bazı yazılı ve sözlü yayımlar üzerine aşağıdaki bilginin kamuoyu ile paylaşılmasında fayda görüldüğü belirtilen açıklama şöyle:

    1. 30 Ağustos Zafer Bayramı tebrikat töreninin Genelkurmay Başkanlığı karargahında Sayın Cumhurbaşkanı tarafından yapılması ile ilgili olarak bayram tatili süresince yapılan yanlış bazı yazılı ve sözlü yayımlar üzerine aşağıdaki bilginin kamuoyu ile paylaşılmasında fayda görülmüştür.

    2. Başbakanlığın "Ulusal ve Resmi Bayramlarda Yapılacak Törenler Yönetmeliği"ne göre 30 Ağustos 2010 dahil daha önceki yıllarda tebrikat töreni Genelkurmay Başkanlığı karargahında Genelkurmay Başkanı ve üç kuvvet komutanı tarafından yapılmıştır.

    3. Ancak 07 Eylül 2010 tarihinde yönetmelikte yapılan bir değişiklikle 2011 yılından itibaren 30 Ağustos Zafer Bayramı tebrikatının Genelkurmay Başkanlığı karargahında Sayın TBMM Başkanı, Sayın Başbakan ve Genelkurmay Başkanı üçlüsü tarafından yapılacağı belirtilmiştir.

    4. Bu durum üzerine Genelkurmay Başkanı; yeni düzenlemenin bayramın mana ve önemine uygun düşmediğini, yalnız Zafer Bayramı değil tüm ulusal bayramlarda Türk Milleti adına bayram tebrikatlarının Sayın Cumhurbaşkanı tarafından yapılmasının, ayrıca Zafer Bayramında da anayasamıza göre barışta başkomutanlık sıfatını taşıyan Sayın Cumhurbaşkanının huzurunda yapılmasının daha uygun olabileceğini önce Sayın Başbakana bilahare Sayın Cumhurbaşkanına teklif etmiş, bu teklif kabul görmüş ve uygulanmıştır.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow