hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ölüme götüren ihmal zinciri

    Ölüme götüren ihmal zinciri
    expand

    Beş mahkumun yanarak can vermesine ilişkin soruşturma üzerindeki gizlilik kararı kaldırıldı ve ölümcül bir ihmal zinciri ortaya çıktı. Dosyaya göre, 1 yılda tam 12 kez servise gönderilen ring aracı, sevkten iki saat önce yine arızalanmış. Ancak mahkumlar o araca yine de bindirilmiş.

    Van'dan İstanbul'a nakledilen 5 mahkumun cezaevi aracında çıkan yangınla yaşamlarını yitirmesi üzerine yürütülen soruşturmayla ilgili gizlilik kararı kaldırıldı. Bu kararla birlikte mahkumların göz göre göre ölüme yollandığını gösteren ihmaller zinciri de ortaya çıktı.

    1 yılda 12 kez arızalanmış

    Mahkumları taşıyan ring aracının İstanbul'dan Van'a giderken 20'ye yakın mahkumu taşıdığı, aralıksız kilometrelerce yol yaptığı ortaya çıktı. Dosyadaki bilgilere göre, Van'a ulaşan ring aracı olaydan iki saat önce arızalandı. Buna rağmen 5 mahkum o araca bindirildi. Üstelik 2010 model yeni bir araç denen, o araç daha öncede defalarca arızalanmış ve 1 yılda 12 kez servise götürülmüştü.

    Birkaç saat önce de İstanbul'dan Van'a 20 mahkum taşınmış

    Soruşturma dosyasına göre olay günü, 5 mahkumu da alarak İstanbul'a hareket eden ring aracı, Malatya'da arızalandı. Aracın şoförü, firma yetkililerini aradı ama yetkililer aracın yakıtı bitmeden sorunun anlaşılamayacağını söyledi. Şoför arızalı araçla yola devam etti ve 200 kilometre yol yaptı."

    Otomatik kapısı bozuldu

    Olay günü araçta bulunan ve sağ olarak kurtulan askerlerin ifadelerine göre, yolda aracın arka otomatik kapısı kendiliğinden açıldı, askerler "Kapıyı kayışla bağlayın" talimatına uydu. Kapı tüfek kayışı ile bağlandı. Araç yoluna devam etti ve bir süre sonra araçtan dumanlar yükselmeye başladı. Askerler kayışla bağladıkları kapıyı açtı ve hızla aracı terk etti.

    "Mahkumlar feryat ediyor, kapıyı tekmeliyorlardı"

    Bir süre sonra yeniden araca yönelen askerler, mahkumların olduğu bölmeye yöneldi. İç içe ve ikisi üçer kilitli olan üç kapı vardı. Mahkumların çıkmasını sağlamak için 7 kilit açılması gerekiyordu ve tüm anahtarlar aynı anahtarlıktaydı. Askerler doğru anahtarı bulamadı.

    Askerler ifadelerinde, "Dumandan etkilenmiştik. Kapıyı açmaya çalışırken 5 mahkum feryat ediyor, kapıyı tekmeliyordu" dedi.

    Askerler doğru anahtarı bulduğundaysa, yangın büyük ölçüde söndürülmüş ve 5 mahkum diri diri yanarak yaşamını yitirmişti.

    Ring aracında 10 numara yağ mı kullanıldı

    Hayatını kaybeden mahkumların avukatı Necdet Dedeman soruşturmanın genişletilmesini istiyor. Dedeman'ın cezaevi aracında kaçak akaryakıt olarak bilinen 10 numara yağ kullanıldığı yönünde de şüpheleri var.

    Savcılık, incelemelerinde aracın akaryakıt aldığı benzin istasyonunda incelemeler yapıldı ve incelenen numuneler temiz çıktı. Ancak araçta kullanılan yağın buradan alınıp alınmadığı, TÜBİTAK'ın incelemelerinin ardından belli olacak.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow